Wednesday, April 15

Μeet Jennie Dielemans

Η Jennie Dielemans ειναι 35 χρονων, γεννηθηκε στο Bergsjön στο Göteborg και μεγαλωσε σε προαστειο της Στοκχολμης στο Husby. Εζησε πολλα χρονια στη Fisksätra, μια περιοχη με εντονο το μεταναστευτικο στοιχειο, συμμετειχε στη τοπικη πολιτικη και ανηκε στη διοικηση του ομιλου πυγμαχιας (μποξ) στη Fisksätra. Εδω και ενα χρονο ζει σε κοινοβιο στο Malmö.
Εργαζεται σαν δημοσιογραφος και συγγραφεας. Το βιβλιο "Välkommen till Paradiset" (Καλωσηρθατε στο Παραδεισο) ειναι το τριτο της βιβλιο. Ξεκινησε σαν συγγραφεας το 2001 με το βιβλιο-ρεπορταζ "Motstånd " (Aντισταση) και το 2006 εγραψε το μυθιστορημα "Tackar som frågar" (Eυχαριστω για την ερωτηση), που μεταξυ αλλων ψηφιστηκε σαν το καλυτερο μυθιστορημα στη Στοκχολμη.

Απο το "Välkommen till Paradiset" :

"Μερικα χιλιομετρα εξω απο το Chiang Rai στη Βορεια Ταϋλανδη βρισκεται το νησι Union of the Hilltribes. Ειναι ενα κατασκευασμενο χωριο απο ανθρωπους που ανηκουν σ ολες τις φυλες της Ταϋλανδης και της Burma. Δεν εγινε απο συμπτωση. Εγινε απο την αναγκη που υπαρχει να δουν οι τουριστες κατι που να ειναι "αυθεντικο"! Εφτιαξαν λοιπον οι ξεναγοι ενα ζωολογικο κηπο, αλλα αυτη τη φορα με ανθρωπους! Πηγαινουμε διακοπες λοιπον και φωτογραφιζουμε και πιστευουμε οτι παιρνουμε κατι "αυθεντικο" οταν επιστρεφουμε στο σπιτι και δειχνουμε τις φωτογραφιες σε φιλους και γνωστους….

Στην εποχη μας, παμε ενα ειδος σαφαρι-τουρισμου, βλεπουμε εκει αρχαιοτερους λαους και μετα σκεφτομαστε ποσο ψευτικα ζουμε εμεις, το οποιο σημαινει απο τη στιγμη που θα αποκτησουν μια δορυφορικη κεραια, ή ενα ψυγειο, τοτε ειναι ''προβλημα'' για εμας, τους "πολιτισμενους".....Μας αρεσει να πηγαινουμε σε σπιτια που εχουν πατωμα απο χωμα. Θελουμε να καταναλωσουμε τη φτωχεια τους....Θελουμε να καταναλωσουμε τον αγριο τροπο ζωης για να δουμε κατα καποιο τροπο τον εαυτο μας... Ισως μαλιστα και να θεωρουμε το να ταξιδευει κανεις σαν κοινωνικο δικαιωμα και επιπλεον περιμενουμε να ειναι και ευγνωμονες απεναντι μας, επειδη ταξιδευουμε στα μερη τους, σαν να καναμε κατι καλο γι αυτους , σαν να ηταν μια πραξη αλληλεγγυης!

Στο βιβλιο-ρεπορταζ ”Välkommen till Paradiset” μιλαει η Jennie Dielemans για μια τουριστικη κουλτουρα που οχι μονο δεν εκμεταλλευεται τους ανθρωπους και τα μερη, αλλα πισω απο την επιφανεια της μανιας για ανακαλυψη ξυπνουν και παλι στο μυαλο παραστασεις που εμεναν θαμενες απο την εποχη της αποικιοκρατιας! Στο βιβλιο της ταξιδευει στα Kαναρια Νησια, Βιετναμ, Ταϋλανδη, Δομινικανή Δημοκρατία και Mεξικο.

Και συνεχιζει...
''Αν κοιταξει κανεις τους ταξιδιωτικους καταλογους και συγκρινει για παραδειγμα τη Κενυα και την Ισπανια τοτε βλεπει κανεις φανερα οτι ο Αφρικανος θα πρεπει να ειναι ο "αγριος στη σαβαννα"! Η πραγματικη εικονα ομως ειναι διαφορετικη αφου επτα εκατομμυρια ανθρωποι ζουν στις πολεις στη Κενυα. Αλλα κατι τετοιο ειναι "αποδεκτο" στους ταξιδιωτικους καταλογους, γιατι εμεις αυτο περιμενουμε και αυτο ακριβως μας δινουν .Οι εικονες αυτες ειναι της εποχης του 1800, αλλα ζουν μια χαρα ακομη χαρις στη βιομηχανια του τουρισμου''!

Στα Καναρια Νησια συναντα η Jennie Dielemans το ζευγαρι Bernt και Ingegerd που πηγαινουν στο ιδιο ξενοδοχειο σχεδον απο το 1972. Ξαπλωνουν στην ιδια πλευρα της πισινας, πανε στο ιδιο εστιατοριο, γνωριζονται με ολους τους παλιοτερους πελατες του ξενοδοχειου. Ψαχνουν για ασφαλεια και λενε οτι ειναι σαν να ''βρισκονται στο σπιτι'' τους. Υπαρχουν βεβαια ταξικες διαφορες και στα τουριστικα Σουηδικα γκρουπ.
Ο Bernt και η Ingegerd ανηκουν oμως στο προλεταριατο. Οι μορφωμενοι Σουηδοι δεν πανε πια στα Καναρια Νησια... Δεν λεγονται πια τουριστες , προτιμουν καλυτερα τον ορο "resenär", ''ταξιδιωτες''...
Εκει, στα Καναρια Νησια, οι ηλικιωμενοι προλεταριοι των πτησεων charters ταξιδευουν για να βρουν τον μικροαστικο εαυτο τους και ξεγελιουνται οτι ψαχνουν το "αγνωστο" και το "μοναδικο"!
Ειναι η ιδια εκμεταλλευση, που οπως στη δεκαετια του ´60 εκανε τα Καναρια Nησια τοσο ευπροσιτα, τωρα κανει το ιδιο και στη Νοτια Ασια και τη Λατινικη Αμερικη. Επειδη το κυνηγι για το προκαθορισμενο "μοναδικο" και "αυθεντικο" πρεπει να συνεχιστει......


13 comments:

korinoskilo said...

μηπως το ιδιο δεν γινετε και σε μας?

η ελλαδα για μερικους δεν ειναι ακροπολη, γκρικ σαλατ, και σιρτακι?

μ αρεσε η οπτικη γωνια της jennie παντως :))))

καλημερες

ELvA said...

Kαλημερα Ελενα! :)

Μα καπως ετσι βλεπουν ορισμενοι το τουρισμο και στην Ελλαδα και παντου και εκει ακριβως ειναι το προβλημα...Η Jennie εχει που λες πολυ δικιο και τη θαυμασα χθες με αυτα που ειπε, σε συνεντευξη στη ΤV!

μ said...

Μιλάμε λοιπόν για "τουριστικά στερεότυπα". Ο Έλληνας χορεύει συτάκι και τρώει μουσακά, ο Άραβας ταξιδεύει με καμήλες σε όλη του τη ζωή, ο Γάλλος πίνει κρασιά, τρώει χοχλιούς και φοράει μπερέ, ο Γερμανός πίνει μπύρες και τρώει λουκάνικα κτλ.

Τα στοιχεία αυτά μαζί με τη γεωμορφολογία της περιοχής (βουνά, θάλασσα, δάση, παραλίες, λίμνες) είναι που προβάλλονται από τα ταξιδιωτικά γραφεία. Αλλά μεταξύ μας, στο χέρι της κάθε χώρας είναι τι θα προβάλλει. Αυτό βέβαια που θα προβάλλει στο ευρύ κοινό η κάθε χώρα πρέπει να είναι ελκυστικό και διαφορετικό. Δεν είναι παράλογος δηλαδή ο τρόπος προσέγγισης. Δεν ενδιαφέρει τον Άγγλο, αν εμείς έχουμε πχ καλή έντεχνη μουσική σκηνή. Τουλάχιστον όχι αυτόν που θα έρθει πρώτη φορά να γνωρίσει τη χώρα.

Αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τον προορισμό του ταξιδιού του από αυτά που πλασάρονται διεθνώς, θα το ψάξει μόνος του, δε χρειάζεται tourist agent.

ELvA said...

Eτσι ειναι οπως τα λες φιλε Μανο! :)
Ετσι και κανουμε κατι αλλο σαν Ελληνες, Γερμανοι, Σουηδοι, κλπ τοτε δεν μας 'αναγνωριζουν'...
'Τι, υπαρχουν Ελληνες που δεν ξερουν να χορευουν τσαμικο και δε τρωνε φετα;'
(!)σου λεει ο αλλος;(Ναι, εγω π.χ & τι να...κανω;):PP
Αν και να σου πω στη Σουηδια,ο κοσμος στη πλιεοψηφια του ειναι πιο ομογενοποιημενος,απ οτι στην Ελλαδα και ειναι πολυ κριμα γιατι για εμενα η διαφορετικοτητα ειναι που αξιζει!

P.S
Eνταξει τα συστηματα, thnx again! :)

leon said...

H Jennie dikaia ekfrazei afto pou arxizei na diapistwnei kapoios pou exei taksidepsei kai exei dei ti katastasi. Xreiazomaste polles perissoteres Jennies yia na grafoun kai na xypnane tous ili8ious touristes !

ELvA said...

@leon

Kαλα τα ειπε η Jennie,αλλα οπως ειπε και ο Μανος, πιο πανω, υπαρχουν και αυτοι που προτιμουν να μην απευθυνονται σε ταξιδιωτικα γραφεια, αλλα να ψαχνουν τα πραγματα
μονοι τους και καλα κανουν!Χρειαζεται βεβαια να κανουν καποιο...homework, αλλα, αξιζει τον κοπο! :)

varometro said...

Παρατήρηση 1η
Πως προφέρονται αυτές οι λέξεις "Bergsjön, Fisksätra, Tackar som frågar" χωρίς να πάθει κράμπα η γλώσσα σου; Αποτελεί προσωπικό εφιάλτη η λέξη "husqvarna" και ακόμα λάθος την λέω.

Παρατήρηση 2η
Την μετάφραση εσύ την έκανες; Αν ναι ίσως να σκεφτόσουν μια καριέρα στον συγκεκριμένο κλάδο.

Παρατήρηση 3η
Η φράση "Θελουμε να καταναλωσουμε τη φτωχεια τους....Θελουμε να καταναλωσουμε τον αγριο τροπο ζωης για να δουμε κατα καποιο τροπο τον εαυτο μας." είναι τόσο καίρια και περιεκτική και πλαισιώνει τέλεια το όλο θέμα.

varometro

Unknown said...

στερεότυπα στην καθημερινότητά μας, στη ψυχαγωγία μας, στις διακοπές μας, στις προσδοκίες μας, στους έρωτές μας, στα παιδιά μας...

ELvA said...

Here we go, Nικο:

Παρατηρηση 1.

Eιναι ενα προβλημα τετοιες λεξεις, αλλα θα εχεις ακουσει το ρητο 'Perfect is too hard to attain,but practice makes you better'!Σου εχω και ενα...λεξικο εδωπου θα βοηθησει!:)

Παρατηρηση 2.

Ναι, με ο τι κακο κατι τετοιο συνεπαγεται! :)
Eχω,ηδη,αλλη καρριερα! :)


Παρατηρηση 3.

Και εμενα με εντυπωσιασε ο τροπος γραφης της! Ειναι πολυ συμπαθητικο ατομο και απο τις λιγες συγγραφεις, εδω, που γραφουν και κριτικαρουν τα κακως κειμενα και αυτο ειναι φυσικα προς τιμην της!

ELvA said...

@Kokalina

Σαν πολλα στερεοτυπα δε μαζευτηκανε; Καιρος να διωξουμε ο τι ειναι περιττο! :)

ipodcrates said...

@Εlva: Εχεις σχέση με Σουηδία; ¨Εγραψες τις Σουηδικές λέξεις σωστά, με τα å, ö, ä, πράγμα που δεν κάνουν πολλοί όταν αναφέρονται σε Σουηδικά ονόματα. Προτιμούν να βαζουν τα "α" και τα "ο" γιατι είναι πρακτικό και για κάποιον που ξέρει Σουηδικά δέν είναι και τόσο ευχαριστο αυτό. Εύγε για την προσπάθεια αλλά και το άρθρο.

ELvA said...

@ipodcrates

Σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια.θεωρησα το αρθρο της Jennie Dielemans πολυ ενδιαφερον και οχι μονο για τους Σουηδους γι αυτο και εκανα μια μεταφραση. Μενω Σουηδια.

zekia said...

είναι ενοχλητικές και χαζές οι ταμπέλες γενικώς. Εγώ δε νομίζω όμως πως παίζει τόσο ρόλο η ταμπέλα αλλά ο ίδιος ο τουρίστας, ο τρόπος του να γνωρίζει ξένους λαούς και κουλτούρες. Βλέπεις ότι θέλεις να δεις και ότι αντέχεις.
Όμως το άρθρο έχει λογική βάση.