Wednesday, April 8

Strangers - Ταινια μικρου μηκους

Γραμμή 24/1 "διά την καλυτέραν εξυπηρέτησιν "!

Αυτο κι αν ειναι.....πρωτοτυπια, στη service-minded χωρα του Μπερλουσκονι!

Μεχρι και ξεχωριστα λεωφορεια για τους μετανάστες διαθέτει από σήμερα ένας δήμος στην Ιταλία, κάνοντας πολλούς να θυμηθούν την εποχή της Ρόζα Παρκς στις ΗΠΑ και του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Παραδόξως, όμως, με το μέτρο συμφωνούν και κάποιοι μετανάστες.
Η γραμμή 24 των αστικών συγκοινωνιών στη Φότζα της Απουλίας συνδέει το κέντρο της πόλης με το προάστιο Μετζανόνε όπου φιλοξενείται ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών. Από σήμερα θα τεθεί σε λειτουργία η γραμμή 24/1, η οποία θα κάνει την ίδια διαδρομή. Μόνο που στο λεωφορείο 24 θα μπαίνουν μόνο οι Ιταλοί, πληρώνοντας εισιτήριο. Στο 24/1 οι επιβάτες θα είναι αποκλειστικά μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική- και η μεταφορά είναι δωρεάν.
Ο αριστερός δήμαρχος της πόλης και ο τοπικός οργανισμός αστικών συγκοινωνιών έκριναν απαραίτητο τον διαχωρισμό έπειτα από μια σειρά μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιο μέσο επιθυμεί».
Ο νομάρχης της Απουλίας ωστόσο θεωρεί το μέτρο «καθαρό ρατσισμό» και ζήτησε την άμεση κατάργησή του. «Αυτός είναι ο πρώτος επίσημος διαχωρισμός ανάμεσα σε Ιταλούς και μετανάστες. Η κατάσταση είναι σοβαρή: θα μπορούσε να προκληθεί κοινωνική αναταραχή και πόλεμος ανάμεσα στους φτωχούς», δήλωσε από την πλευρά του ένας δημοτικός σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος με καταγωγή από το Κονγκό.
Οι περισσότεροι Ιταλοί που χρησιμοποιούν τη γραμμή 24 θέλουν ένα λεωφορείο μόνο για τους ίδιους. «Δεν είμαστε ρατσιστές», «φοβόμαστε», «η συμβίωση είναι δύσκολη», λένε οι Ιταλοί επιβάτες της γραμμής 24. Πάντως, ένα δικό τους λεωφορείο θέλουν και κάποιοι μετανάστες. «Για εμάς αυτό το λεωφορείο είναι πιο άνετο και δεν κοστίζει τίποτε. Ο ρατσισμός δεν είναι εδώ μέσα, αλλά εκεί έξω», δηλώνει στη «La Repubblica» ο 32χρονος Καλίλ από το Σουδάν ο οποίος εργάζεται στη Φότζα ως οικοδόμος, ενώ στέλεχος αντιρατσιστικής οργάνωσης δηλώνει ευθαρσώς ότι «ίσως είναι καλύτερα έτσι»....
Η απόφαση του δήμου στη Φότζα επανέφερε στην επικαιρότητα την προβληματική σχέση της ιταλικής κοινωνίας με τους μετανάστες που φιλοξενεί. Τον περασμένο μήνα ο δήμος της Λούκα στη Βόρεια Ιταλία αποφάσισε να διώξει από το ιστορικό κέντρο της πόλης τα εστιατόρια που προσφέρουν στους πελάτες τους ξένες γεύσεις στο όνομα της υπεράσπισης της ...ιταλικής κουζίνας! Οι μετανάστες βρίσκονται όλο και συχνότερα στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, η οποία συνδέει την παρουσία τους με το πρόβλημα της ασφάλειας.
Καποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο βόρεια από τη Φότζα, ένας 37χρονος μαύρος έχασε τη θέση που κατείχε σε μία από τις παλαιότερες χορωδίες της Ιταλίας, λόγω του χρώματός του. Με καταγωγή από την Ακτή του Ελεφαντοστού και πέντε χρόνια παραμονής στη Βιτσέντσα, ο Βίκτορ Νέλσον συμμετείχε εδώ και δέκα μήνες στη χορωδία παραδοσιακής μουσικής «Φίλοι του Ομπάντε».
«Με ταπείνωσαν πολλές φορές. Όταν με έβλεπαν, πολλοί μου γύριζαν την πλάτη τους για να μη με χαιρετήσουν και άλλοι μου έλεγαν ότι ήταν καλύτερο να φύγω γιατί διαφορετικά τα παλιά μέλη θα εγκατέλειπαν τη χορωδία», διηγείται. Η εκδίωξη του Βίκτορ προκάλεσε την παραίτηση του μαέστρου Πάολο Πέντσο, ο οποίος διευθύνει τη χορωδία εδώ και 36 χρόνια. «Δεν τον ήθελαν επειδή είναι μαύρος και του το είπαν κατά πρόσωπο», εξηγεί. «Ακριβώς όταν οι ΗΠΑ εξέλεξαν πρόεδρο έναν έγχρωμο, εμείς διώξαμε έναν άνθρωπο για το χρώμα του δέρματός του»!

Προσαρμογη απο ΤΑΝΕΑ