Monday, February 23

Μedelhavsmuseet

Tο Σαββατοκυριακο πηγαμε στο Μedelhavsmuseet, Μεσογειακο Μουσειο, στο κεντρο της Στοκχολμης. Το μουσειο που ειναι πανεμορφο, στο εσωτερικο του, περιλαμβανει εκθεματα απο διαφορους Μεσογειακους πολιτισμους (Ελλαδα, Ρωμη, Αιγυπτος, Μεσοποταμια). Επειδη ομως ενα μελος της οικογενειας επεμενε πολυ (...και λιγα λεω!) να δει ειδικα τις ...μουμιες ξεκινησαμε απο την Aιγυπτιακη εκθεση, που αποκαλυπτει διαφορες πλευρες της ζωης στην Αιγυπτο των Φαραω απο το 3000 π.Χ μεχρι την εποχη του Χριστιανισμου. Τα περισσοτερα απο τα αντικειμενα αυτα, ηρθαν στη Σουηδια, στα τελη του 19ου αιωνα και εχουν περιελθει στο Μουσειο σαν "δωρεες απο ιδιωτικες συλλογες". Εκτος απο ανθρωπινες μουμιες η εκθεση περιλαμβανει και μουμιες ζωων, (γατες, ψαρια και φιδια) γεγονος που δεν εντυπωσιαζει μονο τα παιδια!

Προσφατα το Μedelhavsmuseet δημιουργησε, με δωρεα του ιδρυματος Α.Γ. Λεβεντη, μια καταπληκτικη εκθεση με πήλινα αγαλματα και ειδωλια από το αγροτικό ιερό της Αγίας Ειρήνης (του χωριού στην κατεχόμενη σήμερα περιοχή της ΒΔ ακτής της Κυπρου). Ειναι μαλιστα τα ευρηματα ετσι τοποθετημενα, ωστε δινουν την εντυπωση πομπης μπροστα στο ιερο!
Η Σουηδική Αποστολή που εκανε ανασκαφες στο ιερο της Αγ. Ειρηνης, το 1929, εφερε στο φως περιπου 2000 εκθεματα, αφιερώματα σε μια θεότητα που προστάτευε τους κατοίκους από τον πόλεμο, ενω αυτοι προσευχονταν για τη γονιμότητα των ζωων και των αγρων τους. Ολα αυτα εκτιθενται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μουσειου. Τα υπόλοιπα 1000 ευρήματα από το ιερό της Αγίας Ειρήνης βρίσκονται σήμερα στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και θα εκτεθούν όταν κτισθεί το νέο κτίριο του Μουσείου.

Η Σουηδία συνδέεται με την Κυπριακή αρχαιολογία χάρη στις ανασκαφές της Σουηδικής αποστολής (1927-1931) που εγιναν σ'ολόκληρο το νησι υπο την επιβλεψη του Σουηδού αρχαιολόγου Einar Gjerstad. Ο Βρετανικος αποικιακός Νόμος (1931) περί Αρχαιοτήτων...επέτρεψε, (ετσι το γραφουν!), στη Σουηδική αποστολή να μεταφέρει 12.000 αντικείμενα από τις ανασκαφές της και πληθώρα οστράκων στη Σουηδια!
Οι αρχαιότητες αυτές ηταν η βάση για την δημιουργία του Μεσογειακού Μουσείου της Στοκχόλμης, το 1954.