Wednesday, April 29

"No, they can't own us" (and that’s a bitter pill)

Η Rita Levi-Montalcini, νομπελίστρια, έκλεισε πρόσφατα τα 100 της χρόνια δηλωνοντας παραλληλα πως ήταν σωστή η απόφασή της να μην παντρευτεί ποτέ: "Έβλεπα πόσο καταπιεστικός ήταν ο- κατά τα άλλα γλυκύτατος- πατέρας μου για τη μητέρα μου και δεν ηθελα να βρεθώ ποτέ σε αυτή τη θέση". Η νευρο-βιολόγος Rita Levi-Montalcini που ιδρυσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου, στη Ρώμη, γιόρτασε τη περασμένη Τετάρτη τα 100ά γενέθλια της με ενα σεμινάριο "Ο εγκέφαλος σε υγεία και ασθένεια" με μεγαλη συμμετοχή απ όλο τον κόσμο. Η ανακάλυψή της σχετικά με τον νευρικό αυξητικό παράγοντα (ΝGF) ίσως κρύβει και το μυστικό της μακροζωίας της: Παίρνει καθημερινα ΝGF, μια ουσία που βοηθά τους νευρώνες (oι οποιοι αρχιζουν να χανονται στα 15 μας) να επιβιώνουν. «Η πνευματική μου κατάσταση είναι καλύτερη τώρα απ όταν ήμουν 20, επειδή έχει εμπλουτιστεί από τόσες εμπειρίες». Ηρεμια, λιγοφαγια, κανένας σύζυγος, καθόλου τύψεις και μια ήρεμη ζωή ειναι η συνταγη της για μακροζωία............ (προσαρμ. απο TΑΝΕΑ)

Μια αλλη γυναικα, η
Johanna Sigurdardottir, 66 χρονων, πρωην αεροσυνοδος, δηλωνει ανοικτα ομοφυλόφιλη, εκλεχτηκε προσφατα πρωθυπουργος της Ισλανδιας. Πολλοι λενε οτι εφερε την ελπιδα και παλι πισω στη χωρα, που η οικονομικη κριση εφτασε στα προθυρα της χρεοκοπιας. Επειτα από 18 χρόνια στην εξουσία το συντηρητικό κόμμα της Ισλανδιας συγκεντρωνοντας μονο 24% των ψήφων εχασε επειδή θεωρηθηκε υπεύθυνο για την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Kίνημα Αριστεράς Πρασίνων, σύμμαχοι στην προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο, συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, και έτσι σήμερα η Johanna Sigurdardottir, προκειται τωρα να λάβει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. "Ναι, οι εκλογές αυτές είναι ιστορικές επειδή είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα της Αριστεράς συγκεντρώνουν την πλειοψηφία. Η ώρα μας έφτασε", ειπε η δημοφιλης στην Ισλανδια Johanna.
Η κρίση στην Ισλανδια έφερε ομως και σε αντιπαράθεση τα δύο φύλα. Οι γυναίκες της Ισλανδίας κατηγορούν τους άνδρες τωρα για πολιτικα λαθη. Η Halla Tomasdottir πρώην γενική διευθύντρια του εμπορικού επιμελητηρίου λεει "Πρόκειται πάντα για τους ίδιους. Το 99% από αυτούς πήγαν στο ίδιο σχολείο, οδηγούν τα ίδια αυτοκίνητα, φορούν τα ίδια ρούχα και έχουν τις ίδιες συνήθειες. Αυτοί μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση". 5 από τα 11 μέλη του μεταβατικού υπουργικού συμβουλίου της Johanna ήταν γυναίκες- το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία της χώρας. Ο κοσμος, εκει, πιστευει οτι καποιες δομες πρεπει να αλλαξουν…….. (προσαρμ. απο ΤΑΝΕΑ & Independent)

"And I may as well wish for the moon in hand

I own this river, I own this town
All of its climbers and its wino's sliding down
But I can't own her and I never will
No, I can't own her and that's a bitter pill…."