Wednesday, May 20

Η Ελλάδα «εξαγωγέας» του AIDS στην Ευρώπη...

Γιατί δεν είναι μόνο η γρίπη των χοίρων...:

Επιστήμονες χαρτογράφησαν την εξάπλωση του HIV/AIDS στην Ευρώπη και διαπίστωσαν πως οι τουρίστες φέρουν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης. Μάλιστα, σύμφωνα με το χάρτη, που περιλαμβάνει 17 χώρες, η Ελλάδα και η Ισπανία κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις στις χώρες που «εξάγουν» τον ιό.

Ο χάρτης μετανάστευσης του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, δείχνει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σερβία και η Ισπανία είναι οι μεγάλες χώρες «εξαγωγής» του ιού στην Ευρώπη.

Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στον τουρισμό αλλά και στους μετανάστες οι οποίοι έρχονται σε επικίνδυνη επαφή, μολύνονται, αλλά δεν ενδιαφέρονται να εξεταστούν. Έτσι, φεύγουν από τις εν λόγω χώρες μολυσμένοι και εξαπλώνουν τον ιό σε άλλες χώρες.

Στις χώρες «εισαγωγής» του ιού κατατάσσονται κυρίως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Η Βρετανία είναι τόσο «εξαγωγέας» όσο και «εισαγωγέας» του ιού, όπως επίσης είναι και το Ισραήλ, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία.

Η μελέτη ανέλυσε δείγματα από 17 ευρωπαϊκές χώρες και παρακολούθησε την κίνηση του ιού στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων, με υπεύθυνο έρευνας τον κ. Δημήτριο Παρασκευή από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών «μελετήθηκε η «μετανάστευση» του ιού δημιουργώντας το “οικογενειακό δέντρο” του, καταγράφοντας λεπτομερώς γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία αποκαλύπτουν πώς ο ιός εξελίσσεται στο χρόνο».

Ο ίδιος εξηγεί πως «δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, πιθανώς εξαπλώνουν τον ιό μέσω των τουριστών που μολύνονται στη διάρκεια των διακοπών τους».

Σύμφωνα με την μελέτη, ο ιός εκτιμάται ότι εξαπλώθηκε από την Ελλάδα σε επτά άλλες χώρες και από την Ισπανία σε πέντε.

«Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι ο ιός μετακινείται με και από τους ταξιδιώτες, γι' αυτό τα εθνικά προγράμματα υγείας των διαφόρων χωρών δεν πρέπει να στοχεύουν μόνο στον πληθυσμό της χώρας, αλλά και στους τουρίστες, επισκέπτες και μετανάστες – που είναι πηγές, αλλά και στόχοι του HIV», εξηγεί ο κ. Παρασκευής.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Retrovirology».

απο Τα Νεα