Sunday, February 24

Τέσσερις νεκροί και η κατάκτηση των Ινδιών

Κι ενώ το Κόσοβο δέχτηκε να γίνει ένα προτεκτοράτο ανεξάρτητο από τη Σερβία με αντάλλαγμα τα ενεργειακά της αποθέματα σε λιγνίτη (40% του ευρωπαϊκού λιγνίτη), σε μια άλλη χώρα ένας λαός προσπαθεί να αποκρούσει για πολλοστή φορά τον Πιζάρο από τα εδάφη της.

Για σένα ανιστόρητε αναγνώστη ο Πιζάρο ήταν ένας Ισπανός κονκισταδόρ που με περίπου 200 άντρες κατάφερε να παγιδεύσει τον βασιλιά των Ίνκας με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να τον εκτελέσει και να υποδουλώσει τις πλούσιες σε χρυσό και ασήμι περιοχές ανατολικά των Άνδεων.

(φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις στο Cusco)

Για άλλη μια φορά όμως οι αγρότες-απόγονοι των Ίνκας καλούνται να αντιμετωπίσουν τον μοντέρνο απόγονο του Ισπανού κονκισταδόρ.Αυτή τη φορά ο στόχος του "πολιτισμένου" και τεχνολογικά ανώτερου κονκισταδόρ δεν είναι τα πλούσια αυτοκρατορικά ανάκτορα και ο τεράστιος αριθμός δούλων κι ούτε τα όπλα του η πυρίτιδα και το ιππικό. Δεν φοράει ασημένια πανοπλία όπως ο Κορτέζ και ο Πιζάρο κι ούτε χρησιμοποιεί σαν αιχμή του δόρατος την χριστιανική πίστη που θα σώσει τις ψυχές των παγανιστών αυτόχθονων.

Στο σημερινό Περού ο κατακτητής φοράει ακριβό κοστούμι και το πεδίο των μαχών του είναι τα διάφορα λόμπυ και τα γραφεία μεγάλων πολυεθνικών χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από το "βασίλειο" των Ίνκας. Όπλο του είναι το μπλάκμπερυ και το λάπτοπ και έχει αντικαταστήσει τις επεκτατικές ιεραποστολές στη χώρα των "βαρβάρων" με τους όρους ελεύθερη αγορά και οικονομική μεταρρύθμιση για το "καλό" όλων και το υπέρογκο κέρδος ορισμένων.
Πλέον ο άπληστος και πεινασμένος απόγονος του Πιζάρο δεν κυνηγάει χρυσάφι και ασήμι, για να στείλει πίσω στην Ισπανία αλλά πετρέλαιο,καταναλωτές, γη και τουρισμό.

(από τις ταραχές στο Ayacucho)

Τα γεγονότα έχουν ως εξής.Τις τελευταίες 10 μέρες στο Περού του κατά κεφαλήν εισοδήματος των $7600 (συγκριτικά με το αντίστοιχο $30500 της Ελλάδας) και των εξαγωγών ύψους 27,14 δισ. δολαρίων (το αντίστοιχο ποσό στην Ελλάδα ήταν 25,76 δισ. δολάρια για το έτος 2007) η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό με 4 νεκρούς και πάνω από 200 έως 700 συλληφθέντες, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κυρηχθεί πολλές περιοχές με το στρατό να έχει αναλάβει δράση.

(Ayacucho)

Oι αναταρραχές ξεκίνησαν με την αντίδραση των αγροτών απέναντι σε μια σειρά μέτρων όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Περού και ΗΠΑ (με ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ) και έναν νέο νόμο που αφορά τη χρήση νερού. Οι αγρότες βλέποντας να απειλείται η ανεξαρτησία τους με την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, την ενίσχυση της εισαγωγής φτηνότερων αμερικάνικων αγροτικών προϊόντων και την έλλειψη προστασίας τους από τις περουβιανές τράπεζες, επέλεξαν να αποκλείσουν δρόμους και να συγκρουστούν με την αστυνομία.Ως αποτέλεσμα διακόπηκε η τροφοδοσία πολλών περιοχών, χιλιάδες οδηγοί αποκλείστηκαν σε δρόμους που διασχίζουν τις ερήμους των Άνδεων πέφτοντας θύματα ληστών και οι διαδηλωτές αποτέλεσαν εύκολο στόχο για το στρατό με τις δολοφονίες των διαδηλωτών.


(Ayacucho)

Μακροπρόθεσμα τα παραπάνω μέτρα θα οδηγήσουν απελπισμένους αγρότες στο να μεταναστεύσουν, θα εξαφανιστούν περιβαλλοντικά φιλικές μέθοδοι χρήσης της γης και οι οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις θα αντικατασταθούν με "Made in the USA" βιομηχανικού τύπου φάρμες.
Σε μια ιστορία που βλέπουμε ολοένα και να επαναλαμβάνεται στον κόσμο, περισσότεροι αγρότες θα αναγκαστούν να καλλιεργούν κόκα για το παγκόσμιο δίκτυο διακίνησης κοκαϊνης και θα δημιουργηθεί μια νέα εργατική δύναμη αγροτών-σκλάβων στα χέρια πολυεθνικών.

Αυτά που γράφω τα είχα πει σε έναν φίλο τις προάλλες, ο οποίος αντέδρασε, όπως θα αντιδρούσαν πολλοί από εμάς..."Χέστηκα τί γίνεται στο Περού, εδώ έχει φτάσει ο καφές 5 ευρώ!"
Το Περού είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς οργανικού καφέ παγκοσμίως.

ΥΓ:Ευχαριστώ τον έλληνα φίλο από το Περού, που ήταν μάρτυρας των γεγονότων και βοήθησε στο να δω τί συνέβαινε και τον ευχαριστώ και για τις φωτογραφίες που έστειλε από τις ταραχές.
Σημειώνω ότι οι περισσότερες πληροφορίες για το Περού και τις ταραχές βγαίνουν προς τα έξω με το σταγονόμετρο και αναφέρονται περισσότερο σε διαμαρτυρίες ενάντια στο χτίσιμο μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων γύρω από τα ερείπια του Μάτσου Πίτσου.

*παράλληλη ανάρτηση με το καφές και τσιγάρο*