Thursday, April 30

Ken Loach, "Riff-Raff" και εργατικη ταξη

Χτες η βολτα στη βιβλιοθηκη απεδωσε, μια και βρηκα-εκτος απο βιβλια-ακομη μια πολυ καλη ταινια του Ken Loach, το "Riff-Raff" (1990), με πρωταγωνιστη τον Robert Carlyle. Οπως οι περισσοτερες ταινιες του Loach, το "Riff-Raff" δινει μια πραγματικη εικονα της Βρετανιας. Ο ηρωας, Stevie, (Robert Carlyle) καταγεται απο Γλασκωβη, αποφυλακιστηκε προσφατα και ερχεται στο Λονδινο, της Μαggie Thatcher, για να βρει δουλεια σαν εργατης διπλα σε εργολαβους-αφεντικα και συναδελφους, οπου και οι δυο κατηγοριες δεν θελουν να ακουσουν κουβεντα για σωματεια και ασφαλισεις.
Οι εργολαβοι, στη ταινια, αναλαμβανουν να μετατρεψουν παλια και εγκαταλελειμενα κτηρια (σε μια περιπτωση βλεπουμε και ενα...νοσοκομειο, το Οld London Ηospital) σε πολυτελεις κατοικιες για λιγους και εκλεκτους! Εργατες απ ολο το κοσμο, Αφρικη, Καραϊβική, εργαζονται εκει προσπαθωντας να βγαλουν μονο ενα μεροκαματο
. Ο Stevie γνωριζεται με τη Susan, (
Emer McCourt), μια κοπελλα που προσπαθει να γινει τραγουδιστρια εχοντας περισσοτερο καρδια παρα ...ταλεντο! Το "Riff-Raff" συνδυαζει καυστικο χιουμορ με μια ασυμβιβαστη ρεαλιστικη ματια στην εργατικη ταξη της Αγγλιας. Ενω ταινιες τετοιου τυπου συνηθως δεν καταφερνουν να τραβανε τη προσοχη, ο Ken Loach, ξερει να συνδυαζει κωμωδια και δραμα και βεβαια θιγει πολλα καθημερινα ζητηματα.
Ο Bill Jesse (συγγραφεας, που πεθανε στα 48 του και στον οποιο ειναι αφιερωμενη η ταινια) ειχε δουλεψει πολλα χρονια σε οικοδομες και η εμπειρια του ηταν πολυ χρησιμη για τον Loach. Ακομη και οι ηθοποιοι που διαλεξε ο Loach επρεπε να ειχαν υποχρεωτικα εμπειρα απο δουλεια σε οικοδομη. Οπως ειπε: " We tried to get everybody who had experience on building sites because they all had to work -- they all had to know how to do the job." It's equally apparent that everyone involved knew how to act, as well ".