Friday, February 27

Δουλεία, ή δουλειά;

''Πρακτικός...και φθηνός νεαρός διπλωματούχος
χαίρων άκρας υγείας. Δεν θα το μετανιώσετε''!
Με αυτή την προτροπή προς κάθε ενδιαφερόμενο εργοδότη, ο Γιανίκ Μιελ, άνεργος 23 ετών, με δύο master στην τσέπη από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, αποφάσισε να πουλήσει τον εαυτό του μέσω της ιστοσελίδας δημοπρασιών eΒay, στο Ίντερνετ.
Και εξηγεί στην εφημερίδα «Λε Μοντ» πώς έφτασε σε αυτό το σημείο, αφού προηγουμένως αναγκάστηκε να χτυπήσει ...300 πόρτες για δουλειά χωρίς να του ανοίξει καμμιά! Έτσι έβγαλε τον εαυτό του στο σφυρί, με αρχική τιμή 1,5 ευρώ. Η ιδέα του ήρθε όταν είδε έναν άλλον άνεργο σαν κι αυτόν να κάνει τον γύρο της Γαλλίας με ποδήλατο, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «30 πόλεις για να βρω δουλειά». Είκοσι πέντε ενδιαφερόμενοι εργοδότες που «χτύπησαν» την τιμή του Γιανίκ Μιελ από τις 23 Φεβρουαρίου, την είχαν φτάσει μέχρι χθες στα 1.070 ευρώ.

Ο νεαρός άνεργος επρόκειτο να κατακυρωθεί στον μεγαλύτερο πλειοδότη στις 6 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία της δημοπρασίας. Αλλά, ω του θαύματος, η τύχη τού χαμογέλασε ξαφνικά χθες.
Ο Μαρτέν Χιρς, επίτροπος του Σαρκοζί για την κοινωνική αλληλεγγύη και τη νεότητα, του προσέφερε δουλειά. Όχι σπουδαία πράγματα, βέβαια, κάτι προσωρινό, για τρεις- τέσσερις μήνες, στην επιτροπή που ασχολείται με την αυτονομία των νέων.

Μπορεί η πρωτοβουλία του Γάλλου επιτρόπου να θυμίζει τη μεσαιωνική εποχή, όταν οι ηγεμόνες πετούσαν πού και πού μερικά φλουριά στα πεινασμένα πλήθη, αλλά σήμερα πια δεν γίνονται τέτοια θαύματα.
Ποιον να πρωτοβολέψει το κράτος, όταν η ανεργία έχει ανέβει στα επίπεδα του 1974;
Ένας άνεργος λιγότερος δεν φτάνει για να λύσει το πρόβλημα. Ένας άνεργος που βγάζει τον εαυτό του σε πλειστηριασμό, σε μια ιστοσελίδα από την οποία μπορεί να αγοράσει κανείς ένα παλιό αυτοκίνητο, ένα ψυγείο αντίκα του 1950 ή μια συλλογή γραμματοσήμων. Αγοράστε με, καλοί μου άνθρωποι! Δείτε τι ωραία δόντια! Και με δύο διπλώματα, παρακαλώ... Ένα, δύο, τρία. Κατακυρώθηκε!

Ο επίτροπος Χιρς σπεύδει να διευκρινίσει πως η απόφασή του να προσλάβει τον νεαρό άνεργο δεν είναι μια κίνηση δημοσίων σχέσεων, πως η θέση που του προσφέρει δεν δημιουργήθηκε ευκαιριακά και πως εκτίμησε πραγματικά την αξία του Γιανίκ Μιελ. Να βγάζει όμως κάποιος τον εαυτό του στο σφυρί, να πουλιέται μέσα από το Ίντερνετ με τιμή εκκίνησης 1,5 ευρώ, αυτό θα πει αξία; Τότε τι θα πει απελπισία; Και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει ένας άνεργος για να συγκινήσει την εξουσία; Να αυτοπυρποληθεί μπροστά στη Βουλή;
TANEA