Wednesday, April 22

Τεχνη και ανδρικη κουλτουρα στη Τουρκια

Istanbul, ή για τα δικα μας Κωνσταντινουπολη, ειναι μια πολη σε εξελιξη. Η εκπομπη Κοbra , που ασχολειται με ολες τις πιθανες και απιθανες μορφες τεχνης σε ολες τις γωνιες του κοσμου, παρουσιασε χθες τον Τουρκο συγγραφεα Mehmet Murat Somer που εχει κανει διεθνη επιτυχια με τα βιβλια του για ενα ντετεκιβ που τυχαινει να ειναι transvesti.
Στην εκπομπη, μεγαλο μερος της ειναι σε Αγγλικα, μας ξεναγει ο συγγραφεας στις αγαπημενες του συνοικιες, στη Πολη. Ακομη γνωριζουμε ενα απο τους πιο αξιολογους καλλιτεχνες της Τουρκιας , τον
Kutlug Ataman, και τη συγγραφεα Perihan Magden που δικαζεται για τα χρονογραφηματα της. Και οι τρεις συγγραφεις ειναι κριτικοι απεναντι στο καθεστως.

Διαβαστε ενα αποσπασμα (στο 9´) απο τη συνεντευξη με τον Kutlug Ataman, ο οποιος μιλαει για ενα βιντεο που εκανε, που ονομαζεται "Women who wear wigs" και αναφερεται σε 4 γυναικες που για διαφορετικους λογους φορανε περουκα.
''Η πρωτη γυναικα κατηγορηθηκε για τρομοκρατια και κυνηγηθηκε σε ολοκληρη τη χωρα. Η δευτερη εκανε θεραπεια για καρκινο και επειδη ειναι τηλεπαρουσιαστρια πρεπει να φορεσει περουκα, οι ανδρες δεν εχουν αναγκη να κανουν κατι τετοιο. Η τριτη γυναικα που σπουδαζει μουσουλμανικες σπουδες δεν θελει να δειχνει τα μαλλια της, αλλα επειδη σε δημοσια μερη στην Τουρκια απαγορευεται το καλυμμα κεφαλης, αναγκαζεται να φοραει περουκα, η τεταρτη γυναικα ηταν ανδρας.... Συνεχιζει ο Kutlug Ataman "Καθε φορα που οι αστυνομικοι την πηγαιναν στο τμημα της εκοβαν τα μαλλια, γι αυτο επρεπε να φοραει περουκα. Αυτα τα τεσσερα προσωπα ποτε δε θα μπορουσαν να συνυπαρξουν σε αλλη κοινωνικη περιπτωση....Δεν μπορουν να ανηκουν στον ιδιο χωρο....Κι ομως ολοι υποφερουν απο τον ιδιο λογο...Μας δινει μια καλη εικονα της σημερινης Τουρκιας...Δεν ειμαστε δημοκρατια, ειμαστε ενα στρατιωτικο καθεστως και εφοσον παραμενουμε ετσι υπαρχουν παντα καποιοι που ασχολουνται με κοινωνικες ομαδες οπως γυναικες, ομοφυλοφιλοι, μη Τουρκοι και Κουρδοι. Αυτο συμβαινει επειδη το στρατιωτικο καθεστως στη Τουρκια αποτελειται απο ανδρες και αντιπροσωπευει την ανδρικη κουλτουρα....Ειναι προφανες…Ολη μου τη ζωη αγωνιζομουν εναντια σε απολυταρχικες μορφες εξουσιας….Δεν μου αρεσουν αυτοι οι ανθρωποι, ουτε μια τετοια κοινωνια. Δυστυχως η Τουρκια ειναι ακομη πολυ απολυταρχικη...Νομιζω οτι η δημοκρατικη κουλτουρα δεν υπαρχει εδω ακομη...Η χωρα δεν ειναι ετοιμη για την Ευρωπη, αυτο ειναι σιγουρο" λεει ο Kutlug Ataman.