Monday, April 27

Aγγλικος εθνικισμος και....γκαφες!

Στο Times Online διαβασα ενα αρθρο για ενα ποστερ που αναρτησε το BNP (British National Party), το Βρετανικο ακροδεξιο κομμα με τις αντι–μεταναστευτικες αποψεις. Το ποστερ υπαρχει καπου στο website του BNP.
Στο κομμα ΒΝP προσπαθουν, ξεκαθαρα, να διασυνδεσουν τις προσπαθειες για την αμυνα της Βρετανιας κατα τη διαρκεια του Β´ Παγκοσμιου πολεμου με την ιδεα μιας μοντερνας "μαχης για τη Βρετανια", αλλα αυτη τη φορα εναντια στους μεταναστες. Μεσα στη φουργια τους ομως και συμφωνα με τnν αντιφασιστικη oργανωση "Unite against Fascism" (UAF) και το αρθρο των Times, τους ξεφυγε μια λεπτομερεια οταν διαλεξαν την συγκεκριμενη φωτογραφια για το ποστερ τους:
"[Το αεροπλανο] μπορουσε ξεκαθαρα να αναγνωρισθει απο το RF σημα, επανω του, οτι ανηκε στη 303 μεραρχια, ενα γκρουπ πιλοτων με Πολωνικη καταγωνη, αν και το BNP ειναι εναντιον της μεταναστευσης απο Aνατολικη Ευρωπη".

Το BNP ισχυριζεται οτι το ηξεραν απο την αρχη και το εκαναν επιτηδες, ομως καποιοι πιστευουν οτι προσπαθουν να καλυψουν ενα εξευτελιστικο, γι αυτους, περιστατικο.

"Το BNP λεει ψεμματα οπως παντα, " προσθετουν οι εκπροσωποι του αντιφασιστικου κινηματος UAF . Προσπαθουν να του δωσουν μια προοπτικη που ο Göbbels (Γκαιμπελς) θα χρησιμoποιουσε. Οπως ο ιδιος ειχε πει "οταν εχεις να αντιμετωπισεις ενα μεγαλο προβλημα θα πρεπει να πεις ενα μεγαλο ψεμμα και αυτη τη τακτικη ακολουθουν".
Συμφωνα με ιστορικους, πιλοτοι απο πολλες χωρες πεταξαν στο πλευρο Βρετανων, μια και η RAF πολεμουσε τη Luftwaffe για να επικρατησει στους αιθερες το καλοκαιρι και το φθινοπωρο του 1940 και συμπεριλαμβανε οχι λιγοτερους απο 145 Πολωνους. Φυσικα οι πιλοτοι δεν ηταν εκει για ....διακοσμηση! Η μεραρχια 303 γνωστη επισης ως Kościuszko, διεκδικησε 126 θυματα απο τους εχθρους περισσοτερους απο αλλη μεραρχια στη μαχη της Βρετανιας, ακομη κι αν δεν εδρασε εν πληρη ισχυ μεχρι το τελος του Αυγουστου, δυο μηνες δηλαδη αφοτου αρχισε η μαχη.
Οπως και να εχει το θεμα ομως φερνει στην επιφανεια καποια ενδιαφεροντα ερωτηματικα για την εθνικοτητα και τους ορισμους της πανω στο ποιος θα μπορουσε να συμπεριληφθει στην ιδεα μιας χωρας για την ιστορια της. Κατα το BNP, θα επρεπε η συνεισφορα των μεταναστων να διαγραφει; Η μηπως θα επρεπε να αναγνωρισθει η προσφορα τους, αλλα μονο σαν κατι που ηταν σωστο και καλοδεχουμενο, στο παρελθον;

Παρ' όλα αυτά μια απο τις ομαδες που συκοφαντειται φαινεται να επαιξε σπουδαιο ρολο στην υπερασπιση της Βρετανιας, ακριβως την ιδια εποχη που το BNP προσπαθει να συνδεθει συμβολικα με αυτην.
Μαλλον θα προσπαθησουν να βρουν καποιο επιχειρημα οτι οι πιλοτοι με καταγωγη απο Πολωνια πολεμησαν παρα τη θεληση τους και ηταν προσωρινοι προσφυγες, που προστατευονταν απο την Βρετανια, την εποχη του πολεμου και πολεμουσαν στη πραγματικοτητα για να ξαναπαρουν τη χωρα τους, κατι που ειναι διαφορετικο απο τους μονιμους μεταναστες που "παιρνουν τις δουλειες των Βρετανων και καταστρεφουν τη κουλτουρα και ολα τα σχετικα", αλλα αυτο ειναι απλα μια υποθεση.

Φυσικα, αυτο δεν ισχυει αποκλειστικα και μονο για το BNP. Οι εθνικιστικες ομαδες παντου, εχουν ενα κοινο προβλημα, ειτε πρεπει να σβησουν, ειτε να εξηγησουν κατα καποιο τροπο τις συνεισφορες ομαδων, που ακριβως προσπαθουν να αποκλεισουν απο το δικαιωμα για υπηκοοτητα!

Πηγη: contexts.org.