Wednesday, March 4

Καρνάβαλοι, ρατσισμός και βια στη Πάτρα!

Το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας συνέβη πολύ σοβαρό περιστατικό στον καταυλισμό των προσφύγων στην Πάτρα. Από μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης έμαθα ότι κάποιοι Αφγανοί μετανάστες χτυπήθηκαν από φορτηγό (για τον ένα ακούγεται ότι σκοτώθηκε, χωρίς να είναι σίγουρο). Ακούγονται διάφορα όσον αφορά στο πώς έγινε το ατύχημα, αλλά προς το παρόν δεν ξέρω κάτι σίγουρο. Οι Αφγανοί άναψαν φωτιές σε κάδους και απέκλεισαν την παραλιακή της Πάτρας, και απέναντί τους έχουν μαζευτεί μπάτσοι και πολίτες (που προβλέπεται να "αγανακτήσουν" στην πορεία της νύχτας).

Το σίγουρο είναι ότι η φρασεολογία των τοπικών ΜΜΕ είναι απαράδεκτη. Μιλάνε για "επικίνδυνα εξαγριωμένους λαθρομετανάστες",για "αντιεξουσιαστές και αριστεριστές που υποκινούν τους μετανάστες", δίνουν βήμα σε διάφορους πολίτες της περιοχής και κόβουν όσους λένε οτιδήποτε υπέρ των μεταναστών κτλ.


Μόλις είδα να κόβουν κάποιον που μίλησε για "δολοφονία μετανάστη", και η κάμερα γύρισε και κέντραρε σε κάποιον που ωρυόταν δίπλα, φωνάζοντας "μην παίρνετε αυτόν, εμάς ακούστε που είμαστε Έλληνες, αυτός είναι με τους άλλους"....
Δηλώσεις όπως "ο καταυλισμός έχει γίνει άντρο των αντιεξουσιαστών", "ζούμε περικυκλωμένοι από αντιεξουσιαστές", "οι αριστεριστές υποκινούν τους λαθρομετανάστες" κτλ δίνουν και παίρνουν. Η νύχτα προμηνύεται μεγάλη......

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:Το ατύχημα, με βάση τις μαρτυρίες Ελλήνων και Αφγανών αυτόπτων μαρτύρων, έγινε ως εξής: ένας Αφγανός προσπάθησε να ανέβει σε μία νταλίκα από το πίσω μέρος, και τότε ο οδηγός της από πίσω νταλίκας γκάζωσε και τον παγίδεψε ανάμεσα στα δύο οχήματα. Ο τραυματίας είναι στο νοσοκομείο, αρχικά ακούστηκε ότι σκοτώθηκε, μετά ότι είναι πολύ σοβαρά αλλά εκτός κινδύνου. Όσον αφορά στον οδηγό, κάποιοι φωτογράφισαν τη νταλίκα και έδωσαν τη φωτογραφία στην αστυνομία, αλλά σύλληψη δεν έχει γίνει προς το παρόν.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ(2): Υπάρχουν μάρτυρες και φωτογραφίες από το συμβάν, ο οδηγός συνελήφθη και αύριο περνάει αυτόφωρο. Γενικά το κλίμα εκτονώθηκε σύντομα, και οι μετανάστες άρχισαν να αποχωρούν για τον καταυλισμό. Πίσω από τους μπάτσους είχαν μαζευτεί πολίτες, οι οποίοι στην πορεία "αγανάκτησαν" και έκαναν επίθεση στους τελευταίους 100-150 Αφγανούς (από τους 1000 και περισσότερους που είχαν μαζευτεί αρχικά) οι οποίοι δεν δέχονταν να αποχωρήσουν, και τους εκδίωξαν και αυτούς προς τον καταυλισμό. Μετά το τέλος του όλου σκηνικού, έγινε επεισόδιο μεταξύ ακροδεξιών και μέλους της Κίνησης, ο οποίος πήγαινε να πάρει το μηχανάκι του για να φύγει. Τον χτύπησαν και του έσπασαν τα γυαλιά.
ΣΗΜ. Στην οδό Μαρκορά εμφανίστηκε γκρουπ από ακροδεξιούς το οποίο οπλισμένο με καδρόνια και πέτρες κατά πρώτον προσκαλούσε τους περιοίκους να κατέβουν να κάψουν τους αφγανούς και τον καταυλισμό. Για άγνωστο λόγο πέταξαν πέτρες ενάντια σε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο οποίο βρισκόταν μία κοπέλα. Έπειτα, εμφανίστηκαν ΜΑΤ τα οποία είχαν αγαστές σχέσεις με τους ακροδεξιούς και "κατεύνασαν " τα πνέυματα, ρίχνωντας δακρυγόνα στον καταυλισμό.....
Έγινε πορεία χθες Τρίτη 3/3 στις 6μμ, που θα ξεκινουσε από τον καταυλισμό.


IΝFO: Καταγγελία περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας - Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφυγων και Μεταναστων-ριων.

Aντιγραφη απο Ιndymedia