Thursday, April 23

Ιngmar´s "Scenes from a Marriage"

H κλασσικη ταινια του Ιngmar Bergman "Scenes from a Marriage" (Scener ur ett äktenskap, 1973) ειναι και παλι στο προσκηνιο, στη Σουηδια, αυτη τη φορα ομως μεταφερεται στο θεατρο με τους Jonas Karlsson και τη Livia Millhagen στους ρολους που, τοτε, επαιξαν οι διασημοι Liv Ullmann και Erland Josephson.

Ο Johan και η Marianne ειναι 10 χρονια παντρεμενοι και θεωρουνται το "τελειο ζευγαρι". Τα πραγματα ομως δεν ειναι οπως φαινονται. Ηδη η ταινια ειχε μεταφερθει στη σκηνη το 1981, ομως ηταν στο Μοναχο, Γερμανια. Ο σκηνοθετης Stefan Larsson βασιστηκε στη σκηνοθεσια του Bergman και η παρασταση θα εχει πρεμιερα φετος τον Αυγουστο, στο θεατρο Dramaten, στη Στοκχολμη.

Ο Ιngmar Bergman παντρευτηκε πεντε φορες και μια απο τις συζυγους του ηταν η διασημη πιανιστα
Käbi Laretei, σημερα 87 ετων, η οποια σε συνεντευξη, χθες, στην εκπομπη Βαbel (δειτε τη Käbi στο 22:01´) μιλησε για το βιβλιο (Vart tog all denna kärlek vägen?-Που πηγε ολη αυτη η αγαπη;) που εγραψε πανω στη ζωη της με τον Ingmar Bergman, τα εκατονταδες γραμματα που ανταλλαξαν μεταξυ τους και τις δυσκολιες που παρουσιαστηκαν στη σχεση τους, λογω της καρριερας της. Ο δημοσιογραφος που χρησιμοποιει ενικο, (δεν υπαρχει πληθυντικος ευγενειας στη Σουηδια, θεωρειται οτι ολοι οι πολιτες ειναι ισοι), παρατηρηρει: "Κäbi, ησουν πιο μπροστα απο την εποχη σου, δεν αφησες τη καρριερα σου για τον Bergman, ετσι οπως θα εκαναν οι περισσοτερες γυναικες της εποχης σου"…..."Hξερα οτι ο Ιngmar ηταν διανοια και οτι ζουσε για τη δουλεια του, πως θα μπορουσα να τον βοηθησω, επρεπε να μενω καθημερινα σπιτι κοντα του, αλλα δεν μπορουσα να κανω αυτη τη θυσια, γιατι η μουσικη σημαινε απο μικρη ηλικια πολλα για μενα"...."Ποιο ηταν το δυσκολοτερο στη συμβιωση σου με τον Bergman;" "Το δυσκολοτερο ηταν η μεγαλη ζηλεια του, ειχα αποφασισει ομως να τον κανω να νοιωθει ασφαλης, σε τετοιο σημειο ωστε να μη κοιταζω καν προς κανενα αλλο αντρα, οταν μετα απο λιγο διαστημα καταλαβα οτι οι αντρες σταματησαν να κοιτανε κι εμενα, αλλα ο Ιngmar καθε φορα που ημουν σε ταξιδι νομισε οτι ημουν και με καποιον μαζι" και συνεχιζει..... "Η αγαπη λοιπον εφυγε, αλλα αργοτερα μετατραπηκε σε μεγαλη φιλíα μεχρι τον θανατο του. Μπορουσα να μεινω σε ενα απο τα σπιτια του στο νησι Fårö, μου ειχε πει και αυτος και η γυναικα του, οτι μπορουσα να διαλεξω σε ποιο απ ολα ηθελα να μενω για διακοπες"....
"Mα ηταν τελικα ο Bergman η μεγαλυτερη αγαπη της ζωης σου; "Της ζωης μου;" "Μια απο ολες, ναι! "

Υπεροχη η 87χρονη Κäbi και η ζωη της.........