Tuesday, March 10

Losing my religion

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ακόμη και του προέδρου της Βραζιλίας Λούιζ Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα προκάλεσε η απόφαση καθολικού αρχιεπισκόπου να αφορίσει με τις ευλογίες του Βατικανού τη μητέρα και τους γιατρούς ενός 9χρονου κοριτσιού, το οποίο υποβλήθηκε σε άμβλωση όταν έμεινε έγκυος έχοντας πέσει θύμα βιασμού από τον πατριό του. «Είναι μια θλιβερή ιστορία αλλά η ζωή πρέπει παντα να προστατεύεται», δήλωσε στην εφημερίδα «La Stampa» ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε δικαιολογώντας την απόφαση του Βραζιλιάνου αρχιεπισκόπου Χοσέ Καρντόζο Σομπρίνιο. Σύμφωνα με την αστυνομία, το κορίτσι από την ηλικία των 6 ετών είχε πέσει θύμα βιασμού από τον 23χρονο πατριό του, για τον οποίο η Καθολική Εκκλησία δεν επιφύλαξε ποινή.
Η ''αμαρτία''
Ο πρόεδρος Λούλα εξέφρασε τη λύπη του «ως χριστιανός καθολικός» για το γεγονός ότι ένας επίσκοπος προσεγγίζει τόσο συντηρητικά ένα τέτοιο θέμα. «Η ζωή του κοριτσιού θα έμπαινε σε κίνδυνο αν γεννούσε. Νομίζω ότι από αυτή την άποψη η Ιατρική είναι πιο δίκαιη από την Εκκλησία», προσέθεσε.

Όπως έκαναν γνωστό οι γιατροί, το κορίτσι που έχει ύψος 1,36 μ. και ζυγίζει 33 κιλά αν δεν διέκοπτε την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να πεθάνει. Για το Βατικανό, ωστόσο, ούτε αυτό μπορεί να δικαιολογήσει μια άμβλωση. «Η άμβλωση είναι πάντα αμαρτία», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος. Άφησε πάντως ένα παράθυρο ανοιχτό για την «αμαρτωλή» μητέρα και τους γιατρούς: «Ο αφορισμός σε μια περίπτωση όπως αυτή είναι αυτόματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους περιμένει η Κόλαση.
Όλοι μπορούν να μετανοήσουν. Θα δεχόμουν ευχαρίστως αυτή τη μητέρα αν ζητούσε συγχώρηση». Το κορίτσι γλίτωσε τον αφορισμό μόνο επειδή είναι ανήλικο. Όπως σημειώνει ο «Ιndependent», το επεισόδιο αυτό αποτελεί «καταστροφή για τις δημόσιες σχέσεις του Βατικανού». Και έρχεται μερικές ημέρες μετά τις συστάσεις της Καθολικής Εκκλησίας στους πιστούς να κάνουν...«νηστεία» από τα κινητά τηλέφωνα και δημοφιλείς σελίδες του Διαδικτύου όπως το Facebook την περίοδο της Σαρακοστής.
ΤΑΝΕΑ