Thursday, November 20

Εξήντα χρόνια ελληνισμού στην Ουγγαρία

Επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, Θ. Κασσίμη για την επέτειο της ελληνικής παρουσίας στην Ουγγαρία.

Με μία πανηγυρική εκδήλωση για τα 60 χρόνια ελληνικής παρουσίας στην Ουγγαρία ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών και αρμοδίου σε θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Θεόδωρου Κασσίμη στη Βουδαπέστη.

«Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό να βλέπεις τη δουλειά που εδώ και 60 χρόνια κάνουν οι Έλληνες εδώ για τη διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού και της Ιστορίας μας, των παραδόσεων και της πίστης μας», τόνισε ο υφυπουργός, εντυπωσιασμένος από τη λειτουργία σχολείων και ενώσεων της ελληνικής κοινότητας, η οποία αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες του Εμφυλίου που δεν επαναπατρίστηκαν.Μολονότι λίγοι, 4.500-5.000 άτομα, οι Έλληνες της Ουγγαρίας διακρίνονται για τη ζωντάνια τους και ως μία από τις πιο δραστήριες 13 αναγνωρισμένες μειονότητες του ουγγρικού κράτους, από το οποίο τους παρέχονται πολιτικά και οικονομικά προνόμια. Ενδεικτικά αναφέρεται η έδρα της Πανουγγρικής Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων, σε κεντρικό κτίριο δίπλα στη Βουλή που παραχώρησε το ουγγρικό κράτος, την οποία επισκέφτηκε ο κ. Κασσίμης, διαπιστώνοντας με ικανοποίηση και τη δημιουργική λειτουργία του 12τάξιου σχολείου που στεγάζεται εκεί, με τα 260 παιδιά ηλικίας 6 έως 21 ετών.Η βοήθεια του ουγγρικού κράτους προς τους Έλληνες πρόσφυγες υπήρξε καθοριστική ήδη από τη δεκαετία του 1950, όταν το 1952 κτίστηκε ένα ολόκληρο χωριό, 60 χιλιόμετρα από τη Βουδαπέστη, το ελληνοχώρι που μετονομάστηκε σε χωριό Μπελογιάννης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης 1.850 Ελλήνων. Χωριό που μέχρι σήμερα, μολονότι οι Έλληνες αποτελούν το ένα τρίτο των 1.200 κατοίκων, αποτελεί μία νησίδα ελληνισμού.«Είναι τιμή μας που μας επισκέπτεστε, που η πατρίδα δεν μας ξεχνά και είναι παρούσα με τη βοήθειά της», είπε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ριζογιάννης, υποδεχόμενος τον υφυπουργό στο χωριό.Με μια μικρή γιορτή με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τη νεολαία, υποδέχθηκαν οι κάτοικοι τον υφυπουργό.

«Η Ελλάδα είναι πάντα δίπλα σας και για εμάς θα είστε η καλύτερη γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Κασσίμης, εκφράζοντας ένα «μεγάλο ευχαριστώ» τόσο προς τους ιδίους που διατήρησαν ζωντανό τον ελληνισμό στην Ουγγαρία, όσο και προς το ουγγρικό κράτος.Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται, εξάλλου, ως άριστες και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρχει αμφότερα και πολιτική βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων. Το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στην Ουγγαρία υπερβαίνει τα 500 εκατ. δολάρια, ενώ παράλληλα η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς των Ούγγρων.Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Κασσίμης στην ουγγρική πρωτεύουσα με την Α΄ υφυπουργό Εξωτερικών κα Marta Horvath-Fekszi και με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα αποδήμων Ούγγρων κ. Ferenc Gemesy εκφράστηκε εκ νέου η πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης για την επιστροφή των 22 ελληνικών αρχαιοτήτων, η οποία θα συζητηθεί από ειδική επιτροπή που πρόκειται να αποστείλει στη Βουδαπέστη σύντομα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν οι δυνατότητες προξενικής συνεργασίας σε τρίτες χώρες.Απόψεις ανταλλάχθηκαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την πορεία της ΕΕ.Ο κ. Κασσίμης ευχαρίστησε την ουγγρική κυβέρνηση για τη στήριξή της προς την ελληνική μειονότητα και ειδικότερα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ