Tuesday, April 7

"Ειμαστε καλα", ετσι λεμε στις γυναικες και τα παιδια μας


Ενα ακομη απροσιτο "μερος στον ηλιο", για πολλους απο εμας, ενω 1.000.000 τουριστες το χρονο, απο διαφορετικες χωρες του κοσμου, το επισκεπτονται.
Το Dubai με το μεγαλο αριθμο πολυτελων ξενοδοχειων και διαμερισματων προσελκυει μεγαλα ονοματα και διασημοτητες, αλλα πισω απο τη χλιδη υπαρχει ενας αλλος κοσμος εκμεταλλευσης και παρανομης εργασιας, που ζει με ενα κομματι ψωμι.
Η οικονομια του Dubai εχει επηρεαστει απο τη τωρινη κριση, επειδη στηριζεται κυριως στο τουρισμο, στις οικονομικες υπηρεσιες και στα κτηματομεσιτικα.

Ενα εκατομμυριο ξενοι εργατες που πιστεψαν στο ονειρο ηρθαν στη χωρα της ευκαιριας, το Dubai. Οι περισσοτεροι καταγονται απο περιοχες μεγαλης φτωχειας της Ινδικης χερσονησου και ειναι ευκολα θυματα εταιρειων που προσλαμβανουν εργατες. Πληρωνοντας οι ιδιοι μεχρι και £ 2.000, (€ 2.208) για να κανουν το ταξιδι, το ποσον αυτο πρεπει να δανειστει, ή να πουληθει η γη που ανηκει στην οικογενεια τους με τη πεποιθηση οτι σε 18 μηνες το χρεος θα εχει εξοφληθει!

Αντιθετα οταν φθανουν στο Dubai συναντουν ασχημες συνθηκες διαβιωσης, κρυμενες καλα απο τα ματια του κοσμου. Σε μια χωρα που τιμωρει τους δημοσιογραφους που γραφουν για θεματα τα οποια μπορει να εχουν αρνητικη επιπτωση στην οικονομια της χωρας, ή προσβαλλουν τη κυβερνηση με κινδυνο προστιμων ,ή ακομα και φυλακισης , επρεπε να ειμαστε διακριτικοι.

Κρυφα, ακολουθησαμε ενα γκρουπ εργατων στο δρομο τους για το σπιτι απο δουλεια. Ειχαν προσληφθει απο την εταιρεια United Engineering Construction. Πισω στο καταυλισμο των εργατων μας καταλαβαν και ζητησαν να φυγουμε. Γυρνωντας πισω τις επομενες μερες καταφεραμε να μιλησουμε με μερικους εργατες, υπο τον ορο της ανωνυμιας. Μας ειπαν οτι κανεις τους δεν ειχε πληρωθει τα χρηματα που ειχαν συμφωνηθει απο τις εταιρειες που τους προσελαβαν, πολλοι δεν ειχαν ουτε καν χρηματα για να φανε και ζουσαν με μια διαιτα απο πατατες, φακες και ψωμι!

Οι μεσοι μισθοι δε ξεπερνουν τις £120 (€ 132.5) το μηνα. Αυτο ειναι για εβδομαδα εξι ημερων δουλευοντας συχνα μεχρι και ...12 ωρες βαρδιες. Μια εταιρεια πληρωσε 30 p (€50 cents) την ωρα για υπερωρια!
"Δεν μπορω να πληρωσω τα χρεη μου, ουτε μπορω να θρεψω την οικογενεια μου. Εκανα μεγαλο λαθος που ηρθα εδω", μας ειπε ενας ανδρας.

Ακολουθησαμε αλλους εργατες στους καταυλισμους τους. Αυτοι ειχαν προσληφθει απο την Εταιρεια Arabtec, μια απο τις μεγαλυτερες κατασκευαστικες εταιριες του Dubai, αλλα η εικονα ηταν γνωστη....Μετα μια ωρα ταξιδι, ειμαστε πισω στο κλειστο με φραχτη γυρω και φυλασσομενο στρατοπεδο εργασιας. Οι ανδρες δεχθηκαν να μας μιλησουν με τη συμφωνια οτι οι ταυτοτητες τους δεν θα αποκαλυπτοντουσαν.
"Οι τουαλεττες ειναι τοσο βρωμικες που δεν μπορουμε να τις χρησιμοποιησουμε, ειναι αηδιαστικο! Οι δρομοι ειναι γεματοι σκουπιδια και πλημμυρισμενοι. Το να βρισκεσαι και να κινεισαι εδω ειναι μεγαλο προβλημα. Υποφερουμε", μας ειπε ενας απο τους εργατες.

Με μια καμερα στο χερι μπηκαμε κρυφα στον καταυλισμο, ενω η βρωμα απο τους υπονομους ηταν διαχυτη. Βρωμικα νερα απο υπονομους ειχαν βγει σ ολο το καταυλισμο και οι εργατες ειχαν τοποθετησει πετρες για να πατανε πανω και να πηγαινουν στους κοιτωνες τους.

Σε εγγραφα που διαβασαμε, ειδαμε οτι μολις το περασμενο μηνα οι αρχες του Dubai περιεγραψαν τη κατασταση με τους υπονομους σοβαρη και επειγουσα.
Στην εταιρεια Αrabtec ειχε επιβληθει τοτε προστιμο 10,000 dirhams, περιπου £2.000 (€2,198) επειδη αφησε τα λύματα να πλημμυρισουν στα καταλημματα των εργατων.

Οι αρχες επισης ανεφεραν οτι ο καταυλισμος των εργατων ειχε 7.500 εργατες που μοιραζοντουσαν 1.248 δωματια, με κακο εξαερισμο. Αλλα με τη κριση της οικονομιας οι εργατες αισθανονται ολο και λιγοτερο ικανοι να παραπονεθουν, αφου οι συνεπειες, πια, ειναι χειροτερες.

"Σου λενε αφου, εχεις ερθει εδω, μεινε και δουλεψε. Αν βρουμε καποιο λαθος στη δουλεια σου τελειωσες, -πισω στο Bangladesh. Δε θα σε κρατησουμε εδω" ενας εργατης της Arabtec, μας ειπε.

Κερδιζοντας μολις £140 (€ 153,5) το μηνα, για εξι εργασιμες ημερες την εβδομαδα, δεν εχει πει τιποτα στην οικογενεια του για τη κατασταση εκει.
"Δεν εχουμε πει τιποτα στις γυναικες και τα παιδια μας, γιατι αν το κανουμε, θα αρχισουν να κλαινε και ετσι τους λεμε οτι "ειμαστε καλα".

ΒΒC

Σημ.Μετα τη δημοσιευση του αρθρου απο το ΒΒC, εταιριες οπως η Jumeirah Golf Estates και μεσω αυτης ο διασημος σεφ ,Jamie Oliver, που συνεργαζοταν μαζι τους, εσπευσαν να κανουν δηλωσεις για αναθεωρησεις των ορων των συμβολαιων τους μεχρι να γινουν περισσοτερες ερευνες στο θεμα.