Tuesday, February 3

Eluana Englaro- Ποιος αποφασιζει τελικα για τη ζωη μας;

H Ελουάνα Ενγκλάρο, η γυναικα που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 17 χρόνια, ύστερα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μεταφέρθηκε τη νύχτα της Δευτέρας σε νοσοκομείο του Ούντινε προκειμένου να της γίνει ευθανασία, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο Ansa.
Το ασθενοφόρο που μετέφερε την 37χρονη Ελουάνα έφυγε λίγο μετά τη 1:30 από την κλινική του Μιλάνου όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση από τον Ιανουάριο του 1992, μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε.Διαδηλωτές που διαφωνούν με την ευθανασία προσπάθησαν να εμποδίσουν το ασθενοφόρο φωνάζοντας «Η Ελουάνα ζει» και «Μην την σκοτώνετε».
Μέχρι και την τελευταία στιγμή όσοι αντιδρούν στο «δικαίωμα στο θάνατο»-στηρίζονται από το Βατικανό και την πανίσχυρη ιταλική εκκλησία-συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους ώστε να μην επιτραπεί στην οικογένεια της Ελουάνα να την απομακρύνει από την καθολική κλινική του Λέτσο και να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο που δέχτηκε να διακόψει τη σίτισή της.
Η περίπτωση της Ελουάνα έχει συγκινήσει όλη την Ιταλία και αποτελεί αντικείμενο μιας δικαστικής και πολιτικής διαμάχης που διαρκεί εδώ και 10 χρόνια. Δικαστήριο του Μιλάνου ακύρωσε στις 21 Ιανουαρίου τη διοικητική εντολή της επαρχίας της Λομβαρδίας που απαγόρευε σε όλους τους επαγγελματίες της υγείας να διακόψουν τη σίτιση της γυναίκας.Ένα νοσοκομείο του Ούντινε ανακοίνωσε τότε πως ήταν έτοιμο να δεχτεί την 37χρονη γυναίκα και συστάθηκε μια ιατρική ομάδα που, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, θα ανταποκριθεί στο αίτημα του πατέρα της Ελουάνα να την αφήσουν να πεθάνει.
«Ειδεχθή δολοφονία» χαρακτήρισε την κίνηση της ευθανασίας ο υπουργός Υγείας του Βατικανού, Χαβιέ Λοτσάνο Μπαραγκάν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ''Σταματήστε αυτή τη δολοφονία'', ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: ''Η διακοπή της παροχής τροφής και νερού στην Ελουάνα ισοδυναμεί με ειδεχθή δολοφονία και η Εκκλησία δε θα σταματήσει να το φωνάζει. Δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορώ να χαρακτηρίσω το ότι δεν δίνουν τροφή σε κάποιον'' τόνισε ο καρδινάλιος. Αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που επιτρέπει τη διακοπή της παροχής τροφής και νερού στην Ελουάνα, ο κ. Μπαραγκάν εξήγησε ότι «η θέση της Εκκλησίας, καθως και πολλων ιατρων, στην Ιταλια που υπερασπίζονται τη ζωή, παραμένει η ίδια και ''δεν μπορεί να αλλάξει εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης''. Δεχομαστε ακομη αυτη τη σταση της εκκλησιας, ή την απορριπτουμε; Εδω ειναι το ερωτημα....
Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ