Thursday, March 26

89 Min, 35mm – Heart of Jenin

"I want to live,
I want to give
I've been a miner
for a heart of gold.
It's these expressions
I never give
That keep me searching
for a heart of gold
And I'm getting old.….. "
(Νeil Young, Heart of Gold)

Ονομα: Ahmed al-Khatib
Hλικια: 12 χρονων
Τοπος: Παλαιστινιακο στρατοπεδο προσφυγων του Jenin,
Ημερομηνια: Νοεμβρηs, 2005
"Σφαλμα του": Eπαιζε στο δρομο με ενα πλαστικο παιχνιδι. Ο Ισραηλινος στρατος που εκανε περιπολια το θεωρησε....οπλο, τον πυροβολησαν και τον σκοτωσαν!
"Συνηθισμενη" ιστορια; Mπορει.........

Ο πατερας, oμως, του αγοριου, Ιsmael, παρα τη τραγωδια του και μεσα σε 12 ωρες, δεχτηκε να δωρησει τη καρδια, το σηκωτι, τους πνευμονες και τα νεφρα του γιου του σε εξι παιδια απο το Iσραηλ.
Σημερα τεσσερα απο αυτα τα παιδια ζουν. Το συγκλονιστικο ντοκυμαντερ, "
Heart of Jenin", ("Kαρδια απο το Τζενιν", 2008) προβληθηκε προσφατα απο το SVT και βασιζεται στην ιστορια του Ahmed και του πατερα του. Το φιλμ καταγραφει οχι μονο τις δραματικες ημερες μετα τη δολοφονια του παιδιου, αλλα ακολουθει και το ταξιδι του Ismael δυο χρονια μετα, σε τρεις απο τις Ισραηλινες οικογενειες, τα παιδια των οποιων, ζουν χαρις στις δωρεες οργανων.

Το ταξιδι ξεκινα απο τη Jenin, στους βορειους λοφους, στα συνορα με τον Λιβανο, περνωντας μεσα απο τη πολη της Ιερουσαλημ στην ακρη της ερημου Negev, νοτια της χωρας με σκοπο να επισκεφθει και να γνωρισει αυτα τα παιδια. Oι βραβευμενοι σκηνοθετες Marcus Vetter και Leon Geller με μεγαλη ευαισθησια μεσα απο το φακο της καμερας, εξερευνουν τις δυσκολιες και την οδυνη που υπαρχει και στις δυο πλευρες του τειχους, που χωριζει το Ισραηλ και τη Δυτικη Οχθη.
Ο Ismael καταφερνει, παρα τις δυσκολιες, να συναντησει τα τρια απο τα παιδια που φερουν οργανα του γιου του. Τη Samah, ενα κοριτσι απο το Βορειο Ισραηλ, στα συνορα του Λιβανου, τον Mohammad, ενα αγορι απο τη φυλη των Βεδουίνων, στην ερημο Negev και τη 4χρονη Menuha, Oρθοδοξη Εβραια, απο την Ιερουσαλημ. Εχοντας ζησει ολη του τη ζωη υπο κατοχη ο Ιsmael διηγειται οτι μπηκε στην αντισταση κατα τη διαρκεια της πρωτης Intifada και περασε αρκετο καιρο σε Ισραηλινη φυλακη. Αργοτερα δημιουργησε οικογενεια, αλλα εξ αιτιας των συμπλοκων εχασε δυο δουλειες που ειχε με κοπους ξεκινησει μονος του.

Παρ ολα τα γεγονοτα και το θανατο του γιου του, ο Ismael διατηρει την ελπιδα και τον ποθο για την επικρατηση ειρηνης και εργαζεται για αυτο καθημερινα με το να προσφερει εθελοντικη εργασια σε κεντρο περιθαλψης παιδιων θυματων πολεμου.

Το ταξιδι του πατερα ειναι ο θριαμβος της καρδιάς!

Πηγη:Τoronto International Film Festival

Link: O Ισραηλινός στρατός περιγελά τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας!