Monday, February 9

Περισσότεροι από 180 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία




Ξεπέρασαν τους 180 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, ενώ περισσότεροι ακόμη είναι αγνοούμενοι. Ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί, ενώ το μέγεθος της τραγωδίας αποκαλύπτεται ώρα με την ώρα, καθώς πυροσβέστες και συνεργεία διάσωσης φτάνουν στα σημεία του «ολοκαυτώματος
».
Δεν υπάρχουν Έλληνες ομογενείς μεταξύ των θυμάτων, όπως αναφέρουν ανταποκριτές μέσων μαζικής ενημέρωσης από την Αυστραλία.
Σύμφωνα με το BBC, ο πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ραντ δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και προειδοποίησε το έθνος να είναι έτοιμο «για χειρότερα νέα».
Στρατιώτες και ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών συνεχίζουν να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες τουλάχιστον σε 25 σημεία στην πολιτεία της Βικτόρια.


Το γεγονός ότι η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει, σε συνδυασμό με τη μερική εξασθένιση των ανέμων, λειτουργεί υπέρ των πυροσβεστικών δυνάμεων που κατάφεραν να θέσουν ορισμένες φωτιές υπό έλεγχο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για πλήρη κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ο Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε την άμεση παροχή 7 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο, σημειώνοντας ότι θα πάρει χρόνια η αποκατάσταση των ζημιών.
«Γι' αυτό επιστρατεύσαμε τους στρατιώτες, γι' αυτό και θα επιστρατεύσουμε κάθε δυνατό μέσον» τόνισε, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλές πυρκαγιές προκλήθηκαν από εμπρησμούς, είπε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, εκτός του ότι πρόκειται για μαζικές δολοφονίες».
Σύμφωνα με την αρχηγό της αστυνομίας Κριστίν Νίξον, οι περιοχές Μέρισβιλ και Κίνγκλεϊκ (όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους) έχουν αποκλειστεί και αντιμετωπίζονται ως τόποι εγκλημάτων. «Όπου υπάρχουν νεκροί, θα γίνει έρευνα σε ποινικό επίπεδο» δήλωσε η Νίξον.
Τόσο η κυβέρνηση της Βρετανίας όσο και της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν όποια βοήθεια τους ζητηθεί, ενώ ο αυστραλιανός Ερυθρός Σταυρός, που έχει στείλει 400 εθελοντές στην περιοχή, απηύθυνε έκκληση για δωρεές.
Οι φωτιές σε θαμνώδεις εκτάσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στην Αυστραλία. Όμως η έκταση της τωρινής τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών στην ιστορία της χώρας, με τον αριθμό των θυμάτων να υπερβαίνει κατά πολύ τους 75 της «Τετάρτης των Τεφρών» τού 1983 ή τους 71 της «Μαύρης Παρασκευής» τού 1939.
Πηγη: in.gr

U p d a t e : Australian man charged with arson!

Info: Scientist Tim Flannery recalls the long, wet Victorian winters now replaced by a drier and dangerous climate!