Friday, June 12

Καραμανλής, με μέτρα Καρατζαφέρη «Πατήστε γκάζι!»

Η Ν.Δ. στη γραμμή ΛΑΟΣ για τη λαθρομετανάστευση

Ο Κ. Καραμανλής ζήτησε χθες από τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής «να πατήσουν γκάζι». Η εικόνα που μεταφέρεται είναι πως ήταν το ίδιο βλοσυρός όπως στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη Ν.Δ. υπάρχει σύγχυση εάν με την εντολή να ανεβάσει ταχύτητα, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει για να προλάβει ή να ξεφύγει- από μια «καταδίωξη», όπως αυτή που έχει ξεκινήσει ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος μετά το προσκλητήριο στους γαλάζιους βουλευτές, κάλεσε χθες τον Πρωθυπουργό να συγκυβερνήσουν...
Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι που πήραν εντολή να τρέξουν είναι οι κ.κ. Πρ. Παυλόπουλος και Χρ. Μαρκογιαννάκης, οι οποίοι καλούνται με αλλεπάλληλες επιχειρήσεις- σκούπα στα στέκια των παράνομων μεταναστών και ένα αυστηρότερο ποινικό πλαίσιο, να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ρίχνει «νερό στον μύλο» του ΛΑΟΣ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι το νέο σχέδιο για τη λαθρομετανάστευση θα φέρει αποτελέσματα και θα δώσει στην κυβέρνηση ανάσες. Συνεργάτες του κ. Καραμανλή εκτιμούν ότι το ζήτημα μπορεί να εξελιχθεί σε «παγίδα» για το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πάντως έσπευσε χθες να τονίσει ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου, επειδή η χώρα «έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι».
Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και επιδιώκει να αποτελέσει βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή εβδομάδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έστειλε χθες επιστολή στον πρωθυπουργό της Τσεχίας και προεδρεύοντα της Ε.Ε. την τρέχουσα περίοδο κ. Γιαν Φίσερ, με την οποία ζητεί να υπάρξει άμεσα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σχεδιασμός στον αέρα Κατά τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, εξάλλου, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από τη χώρα μας και είναι επιβεβλημένο η Ε.Ε. να πιέσει και να υποχρεώσει τις τρίτες χώρες προκειμένου να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής.
Καθοριστικό βήμα για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης θεωρεί και τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Προς το παρόν, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εντείνει τις επιχειρήσεις- σκούπα στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά ο σχεδιασμός βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, καταγράφονται ήδη τριβές ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς ο κ. Γ. Σουφλιάς δεν αποχαρακτηρίζει την έκταση της πρώην βάσης του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, η οποία έχει δασικό χαρακτήρα και σχεδιάζεται να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής των λαθρομεταναστών που θα απομακρυνθούν από το κέντρο της Αθήνας.
Το δίλημμα είναι συγκυβέρνηση ή Γιώργος Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επιχειρεί να αποσυνδέσει την εκλογική άνοδο του ΛΑΟΣ από την εικόνα «τάξης και ηθικής» στην οποία επενδύει μετά τις κάλπες των ευρωεκλογών και υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις για τα μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης είχαν ληφθεί πριν από δύο μήνες. Είναι δεδομένο, ωστόσο, όπως παραδέχονταν κυβερνητικά στελέχη, ότι με τις επόμενες κινήσεις της θα επιχειρήσει να επικαλύψει την «ατζέντα» του κ. Καρατζαφέρη, αφού μετά τα μέτρα για την παράνομη μετανάστευση, ακολουθεί το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της κουκούλας.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ωστόσο, συνεχίζει ακάθεκτος τις επιθέσεις στον Πρωθυπουργό και αποσυντονίζει τη Ν.Δ., καθώς μετά την «πολιτική στέγη» που προσέφερε σε όσους γαλάζιους βουλευτές δεν έχουν πιθανότητες επανεκλογής, χθες πρότεινε στον κ. Καραμανλή να εξετάσει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΛΑΟΣ έως τον προσεχή Μάρτιο και κοινή κάθοδο στις εκλογές, για να χάσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές. «Σαφέστατα προτείνω τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, ως κόμμα... Δεν μπορούν αυτοί. Είναι ανίκανοι. Αν δεν μπούμε μέσα εμείς να αλλάξουμε το τέμπο, δεν γίνεται δουλειά. Να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχει κι άλλη πολιτική.
Πιο φιλολαϊκή...», είπε ο κ. Καρατζαφέρης (στο Κανάλι 1), ενώ επιτέθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς στον Πρωθυπουργό: «Ο κ. Καραμανλής είναι ανήμπορος, ανίκανος, δεν μπορεί να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρο. Γι΄ αυτό φέρνει τον Παπανδρέου ερήμην στην εξουσία... Ή θα πάμε μαζί και θα πάρουμε τις εκλογές ή θα έρθει ο Παπανδρέου...».
Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τον κ. Καρατζαφέρη ως «πολιτικό που κινείται στο περιθώριο», όπως σχολίαζαν χθες συνεργάτες του κ. Καραμανλή, ενώ από Μαξίμου και Ρηγίλλης έχει δοθεί σε βουλευτές και κομματικά στελέχη εντολή να κλείσουν κάθε συζήτηση περί συνεργασιών με τον ΛΑΟΣ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος έκανε χθες λόγο για «αγεφύρωτο χάσμα» ανάμεσα στα δύο κόμματα, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόσκληση προς τους βουλευτές της Ν.Δ. «απεικονίζει ανάγλυφα το απαράδεκτο πολιτικό ήθος του αρχηγού του ΛΑΟΣ».

No comments: