Friday, April 3

Mας ντρόπιασες! Nα αυτοκτονήσεις!

Ο πατέρας της Ελίφ τής έδωσε τρεις εναλλακτικές λύσεις: θηλιά, όπλο ή δηλητήριο. Σε ένα πράγμα ήταν κατηγορηματικός: η νεαρή κοπέλα έπρεπε να αυτοκτονήσει, ειδάλλως θα αναγκαζόταν να τη σκοτώσει εκείνος και θα πήγαινε φυλακή. Μετά, ή καλύτερα παράλληλα με τα εγκλήματα τιμής, η Τουρκία γνωρίζει ένα νέο φαινόμενο: τις αυτοκτονίες τιμής.

Το «λάθος» της 18χρονης Ελίφ ήταν ότι αρνήθηκε έναν προσυμφωνημένο γάμο με έναν μεγαλύτερο άνδρα. «Θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου», εξήγησε στους γονείς της. Αυτή η πράξη ανυπακοής όμως εξελήφθη ως ατιμωτική για ολόκληρη την οικογένεια- έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο. Όταν ο πατέρας της τη διέταξε να αυτοκτονήσει, η Ελίφ το σκέφτηκε πολύ και σοβαρά. «Τον αγαπούσα τόσο πολύ, ήμουν έτοιμη να αυτοκτονήσω για χάρη του παρ΄ ότι δεν είχα κάνει τίποτα κακό. Αλλά δεν μπορούσα. Αγαπώ πολύ τη ζωή». Οκτώ μήνες τώρα, η νεαρή κοπέλα κρύβεται και φοβάται. Θείοι και άλλοι συγγενείς της την ψάχνουν για να τη σκοτώσουν. Έφτασαν στο σημείο να εισβάλουν ένοπλοι σε ένα καταφύγιο γυναικών που τη φιλοξενούσε.

Η Ελίφ είναι από το Μπατμάν, μια γκρίζα, μελαγχολική πόλη στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, που της έχει δοθεί το παρατσούκλι «Πόλη των Αυτοκτονιών». Εδώ, τρεις στους τέσσερις αυτόχειρες είναι γυναίκες, ενώ σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο οι άνδρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αφαιρέσουν εκούσια τη ζωή τους. «Πιστεύω πως οι περισσότερες γυναίκες που αυτοκτονούν εξαναγκάζονται να το κάνουν. Ο αριθμός είναι υπερβολικά υψηλός, είναι πολύ ύποπτο. Αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να αποδείξεις την αλήθεια», λέει ο Μουσταφά Πέκερ, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Μπατμάν. Άλλωστε, ακόμα και εντός της Αστυνομίας, εντός της Εισαγγελίας, υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τα εγκλήματα τιμής.

Τα εγκλήματα τιμής έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ στην Τουρκία- ουσιαστικά μία στις δύο ανθρωποκτονίες εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Τα περισσότερα διαπράττονται στις κουρδικές επαρχίες, πλέον όμως καταγράφονται και στις μεγαλύτερες πόλεις: μόνο στην Κωνσταντινούπολη διαπράττεται ένα έγκλημα τιμής κάθε εβδομάδα. Το 2005, ο τουρκικός Ποινικός Κώδικας τροποποιήθηκε προβλέποντας πλέον υποχρεωτική ισόβια κάθειρξη για τους δράστες εγκλημάτων τιμής- στο παρελθόν, οι δολοφόνοι συχνά γλίτωναν με μειωμένες τιμές υποστηρίζοντας πως είχαν προκληθεί. Λίγο μετά τη μεταρρύθμιση, ο αριθμός των γυναικείων αυτοκτονιών άρχισε να σημειώνει σημαντική αύξηση.

Οτιδήποτε μπορεί να «καταδικάσει» μια γυναίκα σε θάνατο από τους συγγενείς της: το να μιλήσει σε έναν άνδρα που δεν είναι συγγενής· το να λάβει ένα SΜS από αγόρι· το να φορέσει στενά ρούχα. Όπως αποκάλυψε ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε προ ημερών από το βρετανικό κανάλι Channel 4, μία γυναίκα βασανίστηκε μέχρι θανάτου μόλις λίγες ημέρες μετά τον γάμο της επειδή ο σύζυγός της ήταν σεξουαλικά ανίκανος και δεν μπορούσε να αντέξει την ντροπή. «Χωρίς τιμή, δεν είμαστε τίποτα», είπε ένας νεαρός άνδρας.

ΠΟΙΝΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
Μια γυναίκα μπορεί να «καταδικαστεί» επειδή μίλησε σε έναν άνδρα που δεν είναι συγγενής ή έλαβε SΜS από αγόρι ή απλά επειδή φόρεσε στενά ρούχα.

Με μια ματιά

200 και πλέον εγκλήματα τιμής διαπράττονται κάθε χρόνο στην Τουρκία, τα περισσότερα στις ανατολικές επαρχίες Μπατμάν, Ντιγιαρμπακίρ και Μαρντίν 26,2% των γονιών και 25,9% των μαθητών επιδοκιμάζουν τα εγκλήματα τιμής σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το υπουργείο Παιδείας στις επίμαχες επαρχίες, αν και 64% από όλους τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως οι δράστες πρέπει να τιμωρούνται.

5.000 είναι τα θύματα των εγκλημάτων τιμής κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ Εγκλήματα τιμής δεν διαπράττονται φυσικά μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Πακιστάν, Συρία, Υεμένη...) καθώς και σε δυτικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία...), στις κοινότητες των μεταναστών.
Τον Μάρτιο μία Τουρκάλα μετανάστρια στη Γερμανία, η Γκιουλσούμ Σ. ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου επειδή αγάπησε έναν άνδρα χωρίς να τον έχει προεπιλέξει η οικογένειά της και έμεινε έγκυος.


Independent
TANEA

20 comments:

Unknown said...

καλημέρα!
το διάβασα και εγώ στα Νέα.πραγματικά μερικές φορές δεν το χωράει ο νους μας. αλλά ας μη πάμε μακρυά, δεν πάνε πολλά χρόνια που συνέβαιναν και στην ελλάδα αυτά τα πράγματα...
από το γυναικείο κίνημα στην τουρκία τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι κάνουν βήματα προς τα πίσω με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση από τη μια, ελπίζουν και σε αλλαγές λόγω προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ από την άλλη...
θα δείξει!

ELvA said...

Kαλημερα @Kokalina

Ειλικρινα μερικες φορες αμφιβαλλει κανεις αν περιστατικα σαν κι αυτα ειναιοντως πραγματικα και οχι αποκυηματα φαντασιας μερικων δημοσιογραφων!Δυστυχως,ομως οι γυναικες οδηγουνται σε ενα νεο
'Μεσαιωνα', σε τετοιες χωρες και πως να σωθουν οταν αυτοι που ρυθμιζουν τα πραγματα και τους νομους
ειναι στο μεγαλ. ποσοστο
τους,ανδρες; Οσο για τη περιπτωση αλλαγων, λογω ενταξης της Τουρκιας στην ΕΕ,τι να πω, θα δουμε αν αλλαζουν τοσο γρηγορα οι παλιες νοοτροπιες...

Giorgia_is_coming_to_town said...

Να σημειωθεί ότι αυτά τα απίστευτα, συμβαίνουν σε μια χώρα, που πριν από 80 χρόνια έκανε απίστευτα προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στα θέματα των γυναικείων δικαιωμάτων. Είναι γεγονός, ότι με την παρούσα κυβέρνηση, γίνονται βήματα προς τα πίσω (π.χ. να επιτραπεί η μαντήλα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα). Είναι επίσης γεγονός ότι σε πολλές κουρδικές περιοχές, η κατάσταση είναι αναχρονιστική. Υπάρχουν αρκετοί Τούρκοι που αντιδρούν στα φαινόμενα αυτά, αλλά κακά τα ψέματα, η δημοκρατία κάπου πίνει καφέ και ξεχάστηκε.

palalos said...

ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ"....ΑΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ "ΦΟΡΑ" ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ...ΟΜΩΣ...Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ "ΨΩΜΙ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΤΛ ΚΤΛ...ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ (ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ) ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ (ΤΟΥΡΚΙΑ), ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ" ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΟΡΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΤΟΥΣ.....

ELvA said...

@Giorgia

Φυσικα και ειναι κριμα να πηγαινει κανεις πισω,αντι
μπροστα! Δεν ειναι οι μονοι,δυστυχως.Oσο για τα γυναικ.δικαιωματα σε πολλες περιοχες,εκει,
φανταζουν σαν ουτοπια! Περισσοτερη μορφωση, καταγγελιες και αντισταση σε τετοια αναχρονιστικα φαινομενα, πιστευω,ειναι αυτο που χρειαζεται.

ELvA said...

@παλαλος

Εχεις πολυ δικιο.Η Τουρκια λογω της θεσης της και οχι μονο δεν εχει τη κριτικη που εχουν αλλες χωρες, οσον αφορα δικαιωματα και ελευθεριες. Οσο και εφοσον παιζει το παιχνιδι τους ειναι ολα 'καλα' και οι συζητησεις για δικαιωματα ερχονται και παρερχονται, χωρις, δυστυχως,να γινεται καποιο ουσιαστικο βημα.

varometro said...

Όσο θα κυριαρχούν η φτώχεια, η αμάθεια και οι θρησκείες αυτά τα φαινόμενα θα συνεχίσουν δυστυχώς. Και μην νομίζουμε πως όλα αυτά συμβαίνουν μακρυά από μας. Μπορεί να μην έχουμε "αυτοκτονίες" αλλά εδώ υπάρχει ελληνικό έδαφος στο οποίο οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση, για να μην σκανδαλίζονται οι καλόγεροι και αποσπώνται από τις real estate business. Επίσης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ισχύουν ακόμα θεσμοί όπως η προίκα, ο γάμος κατ' επιλογή των γονιών κλπ. Πως το 'λεγε ο Lennon; "Woman is the Nigger of the world". Έτσι δυστυχώς είναι ακόμα...

varometro

Swell said...

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και, μερικές φορές, το μαύρο της αβύσσου γίνεται πιο μαύρο με το θρησκευτικό φανατισμό.

ELvA said...

Niko

Εννοειται οτι ισχυουν και αλλου.Και βεβαια ειχε πολυ δικιο ο Lennon και για τις γυναικες & για πολλα άλλα ζητηματα,γι αυτο ''εφυγε'' πολυ νωρις, δυστυχως! :(



@Swell

Aπο μαυριλα, αλλο τιποτα, @swell, αλλα συμφωνoυμε! :)

kakos lykos said...

Καλησπέρα Elva.
Κατά την γνώμη μου, οι Θρησκείες και ο θρησκευτικός φανατισμός είναι που έχουν οδηγήσει στον υποβιβασμό και τον εξευτελισμό της γυναίκας και στην ανωτερότητα του άνδρα.
Όσοι νόμοι και να γίνουν, οι νόμοι που έχουν επιβάλλει οι θρησκείες είναι δυστυχώς πιο ισχυροί, ειδικά στον μουσουλμανικό κόσμο, όπου υπάρχουν και πολλές δεισιδαιμονίες βαθιά ριζωμένες στην καθημερινότητά τους.
Αν από μόνοι τους οι άνθρωποι δεν πετάξουν τις παρωπίδες των θρησκόληπτων, όσα χρόνια κι αν περάσουν όσο τεχνολογικά κι αν αναπτυχθούν, πνευματικά θα βρίσκονται στο σκοταδισμό και σε ένα διαρκή μεσαίωνα.

ELvA said...

@kake lyke

Ναι,η θρησκεια εχει μεγαλο μεριδιο ευθυνης στην σημερινη κατασταση, αλλα παιζει ρολο και το πως ερμηνευονται οι διαφορες θρησκειες απο τα ιερατεια, τα οποια εχουν συμφεροντα να εξυψωνουν εαυτους και να κρατουν τις γυναικες σε υποδεεστερη θεση, χωρις δικαιωματα,αλλά μονο υποχρεωσεις..Τη καλησπερα μου, επισης!

Dr_MAD said...

ευτυχώς αυτή η γενιά των νέων της Τουρκίας σε μερικά χρόνια θα έχει τον πρώτο λόγο και θα ανατραπούν αρκετά τέτοια κατεστημένα. και στην ελλάδα ακόμα δεν έχουν εκλείψει εντελώς τα εγκληματα τιμής...

ELvA said...

Καλωσηρθες!

Eυτυχως υπαρχει ελπιδα οτι χαρις στα νεα παιδια κατι θα αλλαξει.Εχει ομως σημασια τι ειδους μυαλα εχουν τα νεα παιδια γιατι αν ειναι 'μια απο τα ιδια' τοτε δε βλεπω προοδο!Εχεις δικιο, ομως, οτι και στην Ελλαδα ειμαστε ακομη πισω,
οταν,δυστυχως, γινονται ακομα εγκληματα τιμης...

Τdi said...

Η ψυχή μου πιάστηκε...

Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο.

Πολύ δυνατό το ποσ elva!

patsiouri said...

Και στο Zalmoxis είδα πω;ς πλεον στο Αφγανιστάν επιτρέπεται ο βιασμός μέσα στο γάμο με νόμο...
Πάμε ΟΛΟΙ πίσω ολοταχώς...
Σιχαίνομαι τα μαμόθρεφτα και τους υπερπροστατευτικούς γονείς που ευδοκιμούν στη χώρα μας, αλλά το προτιμώ...
Τουλάχιστον κάνουν παιδί για να το προσέχουν και όχι για να του κόψουν την κλειτορίδα μεθάυριο...

Anonymous said...

"Τι γυναίκα τι αρκούδα σε πανηγύρι. Ένα και το αυτό πράγμα" λέει σημειολογικά η φωτό. Μεγάλο και σοβαρό θέμα άνοιξες Elva. Τηρουμένων προσχημάτων και αναλογιών συμβαίνουν και στη γειτονιά μας τέτοια περιστατικά, δεν είναι ιδιομορφία του Ισλάμ.

ELvA said...

@Tdi

Kαι εγω, οταν το διαβασα, ετσι αισθανθηκα....


@patsiouri

Ειναι σιγουρο το οτι παμε ολοι,πισω ολοταχως και στην
Ανατολη, αλλα και στη Δυση....


@ithaca12830

Καλωσηρθες!Διαλεξα αυτη τη φωτο γιατι τα λεει ολα, για το πως βλεπουν και αντιμετωπιζουν μερικοι τις γυναικες στα μερη τους και βεβαια η Ελλαδα δεν αποκλειεται, αφου και εδω δυστυχως, εχουμε αρκετα περιστατικα βιας στις γυναικες....

Shattered Words said...

Για ένα ..."κούτελο" καθαρό στην κοινωνία ζούμε βρε παιδί μου!!Πώς να το κάνουμε??
Όσο υπάρχουν ..."θεϊκές" παρεμβολές στη ζωή κάποιων αυτά τα περιστατικά δε θα εκλείψουν...

Καλή εβδομάδα!!!

Nikos V.

ELvA said...

* Dreams within the twilight*

Την ελλειψη μυαλου μαλλον εννοεις! :)
Καλη εβδομαδα και σ εσενα!

zekia said...

προσπαθώ πραγματικά πάρα πολύ να μην πιστέψω οτι υπάρχουν άνθρωποι που είναι γονείς και προτιμούν το πεθάνει το παιδί τους παρά να "ατιμωθούν" στα μάτια του κόσμου. Και που το αναγκάζουν να αυτοκτονήσει.
Θέλω να σταματήσω να είμαι άνθρωπος και να γίνω ζώο. Καλύτερα έτσι.