Οι ερευνες-σφυγμομετρησεις της «κοινής» γνώμης οπου και να γινονται εχουν κοινο παρονομαστη την υποκειμενικοτητα.
Εχοντας αυτο στο νου διαβαζουμε οτι ολο και περισσοτεροι Σουηδοι συμφωνα με ερευνα που εκανε το δελτιο ειδησεων "Rapport" του κρατικου τηλεοπτικου σταθμου SVT, σκεφτονται να αντικαταστησουν το επισημο νομισμα, (κορωνα) στο πορτοφολι τους με το ευρω!
Η εταιρεια Sifo, που εκανε τη σφυγμομετρηση, πηρε συνεντευξη απο 1 000 ατομα τον Απριλη του 2009 και 47% ειπαν οτι θα ηθελαν το ευρω, ενω 45% απαντησαν οτι δεν το θελουν. Οταν ειχε γινει δημοψηφισμα, μερικα χρονια πριν, για το ευρω, οι περισσοτεροι Σουηδοι ηθελαν τοτε να κρατησουν τη κορωνα σαν νομισμα της χωρας.
Ομως η Σουηδια λεει ο οικονομολογος και διευθυντης του Συμβουλιου Εξαγωγων (Exportrådet) Mauro Gozzo, στο δελτιο Ειδησεων "Rapport", SVT "κερδιζει πολλα χρηματα με το να μην εχει ευρω και με το να διατηρει τη κορωνα σαν επισημο νομισμα της".
"Ειναι 30 δισεκατομμύρια κορωνες καθαρα κερδη τον χρονο που κερδιζουμε με το να ειμαστε εκτος, οσον αφορα τις εξαγωγες ", λεει ο Mauro Gozzo και συνεχιζει: "Ειναι κερδος μας να μην αλλαξουμε νομισμα. Πολλες εξαγωγικες εταιριες κερδιζουν απο την τωρινη χαμηλη τιμη της κορωνας. Αν η κορωνα ηταν πολυ πιο πιο ισχυρη θα ειχαμε υποστει μεγαλυτερη οικονομικη υφεση τωρα και αυτο θα σημαινε γρηγοροτερη πτωση της απασχολησης" λεει ο Mauro Gozzo.
Οσον αφορα την σταση των Σουηδων απενατι στο Ευρω εχει μεν γινει πιο θετικη συμφωνα με τη τελευταια σφυγμομετρηση της Sifo, αλλα o M. Gozzo πιστευει οτι ειναι το πορτοφολι του καθενος που αποφασιζει!
"Ο κοσμος βλεπει οτι κοστιζει ολο και περισσοτερο να κανει εισαγωγες, η να ταξιδευει κανεις στο εξωτερικο και φυσικα κατι τετοιο δεν αρεσει σε πολλους. Αλλά θα πρεπει να βλεπουν επισης οτι ειναι μικροτερο το ρισκο να χαθουν δουλειες!", ειπε ο Mauro Gozzo.
Εμεις τι λεμε;
10 comments:
Λοιπόν οι Σουηδοί να αφήσουν τις μαλακίες και να ρωτήσουν κανέναν παθό! Μια χαρά τα λέει ο οικονομολόγος και σίγουρα δεν τους τα 'χουν πει καθόλου καλά οι υπέρμαχοι του ευρώ όπως δεν μας τα παν και μας. Να την βράσω εγώ την (υποτιθέμενη) σταθερότητα όταν το κατοστάρικο αντικαταστάθηκε από το ένα ευρώ (οι 100 δραχμές δηλαδή γίνανε 340) και αυτόματα η αγοραστική μας δύναμη μειώθηκε στο 1/3, 1/4. Όλη αυτή η πρεμούρα αποδείχτηκε πως δεν ήταν παρά ένα καλοστημένο κόλπο για να ξεζουμίσουν τον κόσμο και να τον οδηγήσουν στο πλαστικό χρήμα και στα νύχια των τραπεζών. Κι αν εμείς μπορείς να πεις ότι κατ' ελάχιστο έχουμε μια δικαιολογία που την πατήσαμε γιατί δεν ξέραμε, οι Σουηδοί (μιας και υπάρχει πλέον η εμπειρία) δεν έχουν καμιά!
varometro
Ετσι λεω κι εγω, Νικο, σε οποιον με ρωτησει για τις εμπειριες της Ελλαδας απο την εισοδο στο Ευρω! Μονο απογοητευση και φοβερη ακριβεια, αυτα ειναι που εισπραττει ο πολυς κοσμος, καθημερινα, οταν παει να ψωνισει τα βασικα ειδη αναγκης.Το καλο ειναι οτι σε καποιες χωρες, οπως στη Σουηδια, δινεται και μια δυνατοτητα για δημοψηφισμα.
Στην Ελλαδα, ρωτησε, ομως, κανεις το κοσμο; :(
Νίκο και Elva, με συγχωρείτε, αλλά δε φταίει το νόμισμα, αν εμείς, έμποροι και καταναλωτές, είμαστε κλέφτες και ηλίθιοι αντίστοιχα.
Και να σημειώσω εδώ (με πολύ δημοσιογραφικό ύφος ;) ότι αν δεν είχαμε το ευρώ, θα παλεύαμε με την Τουρκία για το ποιος θα έπαιρνε πρώτος δάνεια από το ΔΝΤ.
Ας δούμε όλες τις πλευρές...
Μανο, δεν αντιλεγω για την ηλιθιοτητα που υπαρχει, αλλα το θεμα ειναι οτι σε οσες χωρες εχει μεχρι τωρα εισαχθει το ευρω δημιουργησε περισσοτερα προβληματα, απ οσα ελυσε. Πιστευω οτι δεν μπορουν να συμβαδισουν ολες οι χωρες της ΕΕ, εφοσον δεν εχουν τους ιδιους ρυθμους αναπτυξης, οποτε γιατι να εχουν το ιδιο νομισμα;
Elva, δεν πιστεύω ότι φταίει το νόμισμα για τα προβλήματα.
Τα λάθη των οικονομικών επιτελείων ήταν άλλα, όπως πχ ο έλεγχος της αγοράς.
Ο ρυθμός ανάπτυξης επίσης που λες δεν έχει άμεση σχέση με το ζήτημα του νομίσματος στην ΕΕ. Η Ελλάδα είχε πάνω από 3,5% για χρόνια τώρα, η Ιρλανδία σε κάποια φάση ακόμα ψηλότερο και τώρα βλέπεις που βρίσκονται οι δύο χώρες.
οι υποσχεσεις με το ευρω ηταν πολλες..... χαιρι δεν ειδαμε σιγουρα.... μονο αναστατωση. αντι για ανατιμηση της ευρωπης με το κοινο νομισμα ... βλεπουμε υποτιμηση σε ολα τα επιπεδα. κουραφεξαλα κοινο νομισμα και κοινες πολιτικες.... μονο για το κοινο συμφερον μερικων εγινε παλι
καλο βραδυ :))
Μανο,μπορει να εχεις δικιο για τα λάθη των οικονομ. επιτελείων, αλλα εγω ξερω οτι απο την αρχη των διαπραγματευσεων για την εισοδο της Ελλαδας στην ευρωζωνη υπηρχαν ηδη μεγαλες αντιρρησεις, επειδη
η Ελλαδα οπως και αλλες Μεσογειακες χωρες ειχαν και εχουν μεγαλα οικονομικα προβληματα και εγινε τοτε το Μααστριχτ ωστε να αποτρεψουν την εισοδο των "προβληματικων" χωρων στην ΟΝΕ.Αυτα βεβαια εγιναν κατι χρονια πριν, αλλα φαινεται οτι τελικα οι Γερμανοι θα δικαιωθουν που δεν ηθελαν ουτε εμας, ουτε την Ιταλια λογω ελλειματων και δημοσ.χρεων
που εχουμε, αμφοτεροι. Απο την αλλη ακουμε οτι με το να ειμαστε στην ευρωζωνη δεν ειναι αναγκαστικα
"κακο", αφου η ΕΕ λειτουργει σαν συστημα αλληλεγγυης...Δεν το καταλαβα αυτο,για τον...
Ερυθρο Σταυρο μιλαμε, ή για Οικονομικες Eνωσεις που παιρνουν σκληρες αποφασεις με θυσιες για τους πολλους, χωρις καν να εχουν ερωτηθει αν θα ηθελαν
να ειναι απο την αρχη στο παιχνιδι αυτο; Εγω βλεπω οτι χωρες, σαν τη Σουηδια, που εχουν σαφως καλυτερη οικονομικη κατασταση και το σκεφτονται πολυ αν αξιζει το κοπο να μπουν στην ευρωζωνη και η Ελλαδα με τα μυρια οικονομικα (και οχι μονο) προβληματα εγινε μελος στο αψε-σβησε,σχεδον με το "ετσι
θελουμε" μερικων.....
Διαβασες ελπιζω και το αρθρο του Σουηδου οικονομολογου που ειναι κατα του ευρω......
@korinoskilo
Ετσι ειναι.Κοινο νομισμα συνεπαγεται και κοινες πολιτικες! Με τη λογικη αυτη δεν συμφωνω καθολου, ειδικα οταν μιλαμε για στρατιωτικες(και οχι μονο)
επιχειρησεις, που εξυπηρετουν συμφεροντα αλλων.
Γεια σου Elva! Τί γίνεται; Πως πέρασες στις γιορτές;
Συμφωνώ με τον Μάνο, το πρόβλημα με το ευρώ είναι πως όλοι ψάχνουν να βρουν ευκαιρίες για αισχροκέρδεια και ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος.
Οι Σουηδοί έχουν μια ελπίδα τουλάχιστον, γιατί στην χώρα τους τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα από ότι στην Ελλάδα και υπάρχει και φιλότιμο.
Το να έχει η Ευρώπη ενιαίο νόμισμα είναι η δεύτερη καλύτερη ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την γνώμη μου (η πρώτη είναι το να μπορούμε να γυρνοβολάμε και να δουλεύουμε στις χώρες της χωρίς να μας βγαίνει η πίστη με την γραφειοκρατία, απλά με μια ταυτοτητούλα).
Επίσης θεωρώ την ένωση της Ευρώπης αξιόλογη προσπάθεια, κι αν η κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος αρνείται να την στηρίξει ουσιαστικά θα βουλιάξει άδοξα. Το κοινό νόμισμα (κατά την γνώμη μου πάντα) σημαίνει κοινές πολιτικές μόνο όσον αφορά την οικονομία. Και μ'αυτό δεν έχω πρόβλημα, έχοντας δει την οικονομική πολιτική κάποιων άλλων χωρών έχω πει άπειρες φορές πως μακάρι να ακολουθούσαμε παρόμοια μονοπάτια κι εμείς... Αφήστε που καμιά φορά γίνεται από την ένωση ο έλεγχος που το ανίκανο κράτος μας αδυνατεί να κάνει.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Μάνο και την iocaste.
Το ευρω δεν μας φταιει τίποτα αν εμείς οι ίδοι δεν ξέρουμε να το ελέγξουμε στην αγορά μας.
Post a Comment