Monday, April 27

Aγγλικος εθνικισμος και....γκαφες!

Στο Times Online διαβασα ενα αρθρο για ενα ποστερ που αναρτησε το BNP (British National Party), το Βρετανικο ακροδεξιο κομμα με τις αντι–μεταναστευτικες αποψεις. Το ποστερ υπαρχει καπου στο website του BNP.
Στο κομμα ΒΝP προσπαθουν, ξεκαθαρα, να διασυνδεσουν τις προσπαθειες για την αμυνα της Βρετανιας κατα τη διαρκεια του Β´ Παγκοσμιου πολεμου με την ιδεα μιας μοντερνας "μαχης για τη Βρετανια", αλλα αυτη τη φορα εναντια στους μεταναστες. Μεσα στη φουργια τους ομως και συμφωνα με τnν αντιφασιστικη oργανωση "Unite against Fascism" (UAF) και το αρθρο των Times, τους ξεφυγε μια λεπτομερεια οταν διαλεξαν την συγκεκριμενη φωτογραφια για το ποστερ τους:
"[Το αεροπλανο] μπορουσε ξεκαθαρα να αναγνωρισθει απο το RF σημα, επανω του, οτι ανηκε στη 303 μεραρχια, ενα γκρουπ πιλοτων με Πολωνικη καταγωνη, αν και το BNP ειναι εναντιον της μεταναστευσης απο Aνατολικη Ευρωπη".

Το BNP ισχυριζεται οτι το ηξεραν απο την αρχη και το εκαναν επιτηδες, ομως καποιοι πιστευουν οτι προσπαθουν να καλυψουν ενα εξευτελιστικο, γι αυτους, περιστατικο.

"Το BNP λεει ψεμματα οπως παντα, " προσθετουν οι εκπροσωποι του αντιφασιστικου κινηματος UAF . Προσπαθουν να του δωσουν μια προοπτικη που ο Göbbels (Γκαιμπελς) θα χρησιμoποιουσε. Οπως ο ιδιος ειχε πει "οταν εχεις να αντιμετωπισεις ενα μεγαλο προβλημα θα πρεπει να πεις ενα μεγαλο ψεμμα και αυτη τη τακτικη ακολουθουν".
Συμφωνα με ιστορικους, πιλοτοι απο πολλες χωρες πεταξαν στο πλευρο Βρετανων, μια και η RAF πολεμουσε τη Luftwaffe για να επικρατησει στους αιθερες το καλοκαιρι και το φθινοπωρο του 1940 και συμπεριλαμβανε οχι λιγοτερους απο 145 Πολωνους. Φυσικα οι πιλοτοι δεν ηταν εκει για ....διακοσμηση! Η μεραρχια 303 γνωστη επισης ως Kościuszko, διεκδικησε 126 θυματα απο τους εχθρους περισσοτερους απο αλλη μεραρχια στη μαχη της Βρετανιας, ακομη κι αν δεν εδρασε εν πληρη ισχυ μεχρι το τελος του Αυγουστου, δυο μηνες δηλαδη αφοτου αρχισε η μαχη.
Οπως και να εχει το θεμα ομως φερνει στην επιφανεια καποια ενδιαφεροντα ερωτηματικα για την εθνικοτητα και τους ορισμους της πανω στο ποιος θα μπορουσε να συμπεριληφθει στην ιδεα μιας χωρας για την ιστορια της. Κατα το BNP, θα επρεπε η συνεισφορα των μεταναστων να διαγραφει; Η μηπως θα επρεπε να αναγνωρισθει η προσφορα τους, αλλα μονο σαν κατι που ηταν σωστο και καλοδεχουμενο, στο παρελθον;

Παρ' όλα αυτά μια απο τις ομαδες που συκοφαντειται φαινεται να επαιξε σπουδαιο ρολο στην υπερασπιση της Βρετανιας, ακριβως την ιδια εποχη που το BNP προσπαθει να συνδεθει συμβολικα με αυτην.
Μαλλον θα προσπαθησουν να βρουν καποιο επιχειρημα οτι οι πιλοτοι με καταγωγη απο Πολωνια πολεμησαν παρα τη θεληση τους και ηταν προσωρινοι προσφυγες, που προστατευονταν απο την Βρετανια, την εποχη του πολεμου και πολεμουσαν στη πραγματικοτητα για να ξαναπαρουν τη χωρα τους, κατι που ειναι διαφορετικο απο τους μονιμους μεταναστες που "παιρνουν τις δουλειες των Βρετανων και καταστρεφουν τη κουλτουρα και ολα τα σχετικα", αλλα αυτο ειναι απλα μια υποθεση.

Φυσικα, αυτο δεν ισχυει αποκλειστικα και μονο για το BNP. Οι εθνικιστικες ομαδες παντου, εχουν ενα κοινο προβλημα, ειτε πρεπει να σβησουν, ειτε να εξηγησουν κατα καποιο τροπο τις συνεισφορες ομαδων, που ακριβως προσπαθουν να αποκλεισουν απο το δικαιωμα για υπηκοοτητα!

Πηγη: contexts.org.

22 comments:

Swell said...

Καλημέρα και καλή εβδομάς! Είναι κι αυτό άλλο ένα αποτέλεσμα της κρίσης. Κι αν έχεις την προδιάθεση (απαραίτητο στοιχείο) δεν σε σταματά τίποτα. Στην Ελλάδα, εδώ και κάποιες μέρες κάτι Ελληνάρες την πέφτουν σε Πακιστανούς με σιδερογροθιές. Όμορφος κόσμος διαβολικά πλασμένος.

μ said...

Ο φασισμός μας ενώνει.
Ίδια ιδεολογία, ίδια προπαγάνδα, ίδια παραπληροφόρηση σε όλες τις χώρες που τον βιώνουν στο πετσί τους (όλες δηλαδή;).

ELvA said...

@swell

Καλημερα και απο τα βορεια.
Τα διαβασα και για τα
'δικα σας' κατορθωματα και τι να πεις; Οι ομοιοτητες βγαζουν ματι, δυστυχως! :(


@Mανο

E,πως αλλιως; Χρειαζεται μια ομοιομορφια, μια... συμπνοια για να πετυχεις τετοιους υψηλους στοχους!Προς τι το ερωτηματικο ομως;

Anonymous said...

Δεν ξέρω απο εθνικιστές και μετανάστες αλλά ξέρω ότι άλλοι αγωνίζονται και άλλοι δοξάζονται, άλλοι κάνουν ιστορία και άλλοι μόνο την τροποποιούνε για το συμφέρον.
Ωραίο και ανέκδοτο το παράδειγμα της ανάρτησης σου, καλώς σε βρήκα, την καλημέρα μου

ELvA said...

@airgood@gmail.com

Kαλωσηρθες! Αν ξερεις οτι ''καποιοι αγωνίζονται και άλλοι δοξάζονται, άλλοι κάνουν ιστορία και άλλοι μόνο τη τροποποιούνε για το συμφέρον'', ξερεις τοτε και απο ρατσιστες και απο μεταναστες!

Tyler Durden said...

οι εθνικές ιδέες ούτως ή άλλως στηρίζονται σε ψέματα και μύθους. Σήμερα και στην θρασύτατη σκόπιμη παραπληροφόρηση

ELvA said...

Πες το...ψεματα, που λενε
@Tyler! :) Δυστυχως ολο και περισσοτεροι ακολουθουν
σημερα το γνωστο ρητο του Γκαίμπελς:'Να λέτε συνεχώς ψέματα, στο τέλος κάτι θα μείνει'! :(

varometro said...

Άγγλοι Ναζί... μου θυμίζουν τους αξέχαστους Illinois Nazis! :-)

varometro

ELvA said...

Μακαρι, Nικο, να θυμιζαν μονο αστεια περιστατικα....

grsail said...

Αυτό το ενδιαφέρον post λειτουργεί σε πολλά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η υπέρ-συντηρητική Πολωνία του σήμερα, πολεμούσε τότε στο πλευρό των ‘συμμάχων’ (αυτών δηλαδή που κατέστρεψαν συστηματικά την Ευρώπη στον Β’ πόλεμο και την κατέστησαν υποτελή των πέραν του Ατλαντικού πατρόνων τους).

Ο φόβος των μεταναστών είναι το πλέον αλάθητο δείγμα πολιτικής και πολιτιστικής καθυστέρησης. Η Βρετανία θα έλεγα ότι (ανεξάρτητα από την δράση του BNP) κρατά μία σχετικά ισορροποιημένη στάση στο θέμα αυτό. Οι Βρετανοί από ότι ξέρω δεν σε βάζουν στο σπίτι τους για να σε κεράσουν τσάι αλλά δεν σε αφήνουν και στους πέντε δρόμους χωρίς θεσμική κάλυψη και χωρίς δουλειά. Ίσως κάτι να τους έμαθε η αποικιοκρατική τους δράση 

Η πίεση στην Ευρώπη θα αυξάνεται (δικαιολογημένα) συνεχώς από την Αφρική και την εγγύς Ανατολή. Πιστεύω ότι αντί κάποιοι στα ευρωπαϊκά κράτη να κλαψουρίζουν ή να κρώζουν ανάμεσα σε ρατσιστικούς καπνούς, θα έπρεπε να προετοιμάζονται σε επίπεδο θεσμικό και υποδομών ώστε να απορροφήσουν – και για το δικό τους καλό – οικονομικούς ή πολιτικούς πρόσφυγες με συνθήκες που να αρμόζουν στην κληρονομιά της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.

ELvA said...

@grsail

Kαλωσηρθες και βεβαια συμφωνω με αυτα που λες για ορισμενα κρατη,που θα επρεπε να συμπεριλαβουν και τους μεταναστες,στο ενεργο δυναμικο τους εξασφαλιζοντας στεγη,
δουλεια και ασφαλεια για το καλο ολων! Τοσο δυσκολο δεν ειναι πια, αλλα αν δε θελεις να ζυμωσεις,οπως λενε...

μ said...

Το ερωτηματικό Elva πήγαινε στην ολιγοδευτερόλεπτη απορία μου για το αν υπάρχουν "οργανωμένα" κρούσματα φασισμού σε όλες τις χώρες.
Υποθέτω δηλαδή πως πχ γενικά σε χώρες της Αφρικής δε θα είναι υπαρκτό το φαινόμενο. Στην Κούβα επίσης; Σε χώρες της Ασίας; Το λέω αυτό διότι η ξενοφοβία είναι μειωμένη σε αυτά τα μέρη για μια σειρά λόγων σε αντίθεση με τη φτώχεια και την ανέχεια που κυριαρχούν.
Δεν ξέρω, σκέφτομαι δυνατά τώρα...

ELvA said...

Mανο, εγω ξερω οτι η ξενοφοβία,δυστυχως, 'καλα κρατει', σε πολλες, ακομα, χωρες του κοσμου, κι εκει που ισως δεν θα περιμενε κανεις, λογω αλλων σοβαροτερων προβληματων.
Στην Ν.Αφρικη για παραδειγμα διαβαζα για τη ξενοφοβια προς τους Σομαλους κ.α ξενους εργατες.Τι να σου πω; Η καθε χωρα εχει τις ιδιαιτεροτητες της και δεν ειναι ευκολο να βγαλει κανεις συμπερασματα, αν δεν ξερει τα γεγονοτα πισω απο την ιστορια.....

μ said...

Τη Νότιο Αφρική την είχα στο μυαλό μου, γι'αυτό μίλησα γενικά για την Αφρική.

alterego said...

Χωρις και να εχω ειδικη γνωση θελω να πω οτι τον ρατσισμο δεν μπορεις να τον καταλαβεις αν δεν τον εχεις νοιωσει στο πετσι σου.
Συναναστρεφομαι με πολλους ξενους λογω της δουλειας μου και δεν εχω την εντυπωση οτι σε κατι διαφερω απ αυτους πλην ισως του θρησκευματος και της γλωσσας.
Νομιζω οτι μια και ζουμε στην ιδια χωρα, τις ιδιες αγωνιες εχουμε και τα ιδια προβληματα αντιμετωπιζουμε.
Απο εκει και περα ο νοων νοειτω ποιοι ειναι αυτοι που θελουν να μας κατατασουν σε ρατσες
Καλημερα

ELvA said...

Mανο,ειναι μονο ενα απο τα πολλα μερη, δυστυχως....



Kαλημερα και σ εσενα @alterego! :)
θα συμφωνησω με το οτι δεν εχουμε τιποτα να χωρισουμε με μεταναστες απο αλλες χωρες.Και ας ελπισουμε οτι ολοι καταλαβαινουν ποιοι ειναι αυτοι που θελουν να μας κατατασσουν σε ρατσες!

μ said...

Συγγνώμη κιόλας αλλά όλα αυτά μου φαίνονται μπαρουφοαοριστίες.
Πόσοι Έλληνες έχουν φίλους Πακιστανούς και Αλβανούς στην Ελλάδα; Ποιος υπάλληλος, δημόσιος ή ιδιωτικός, θα εξυπηρετήσει τον Αφγανό πρόσφυγα με τον ίδιο τρόπο όπως έναν Έλληνα;
Καλά τα ευχολόγια αλλά ας κοιτάξουμε και τα μούτρα μας.

(φιλικά πάντα Elvaκι)
:))

ELvA said...

Μανο, στην Ελλαδα τα πραγματα δεν ειναι καθολου καλα οσον αφορα τις σχεσεις, ή καλυτερα ''τις μη σχεσεις''μεταξυ Ελληνων και μεταναστων, αφου δεν
συναντωνται πουθενα!Υπαρχει μεγαλυτερος διαχωρισμος απ ο τι(ισως;)σε μερικες αλλες χωρες της Ευρωπης. Αυτο, ομως, δε σημαινει οτι καποιοι δε θελουν να εχουν σχεσεις με μεταναστες, ή οτι και ολοι φερονται ρατσιστικα απεναντι στους μεταναστες! Γιατι και πως το γενικευεις;

(Eννοειται, φιλικα παντα, Μανο!) :)

μ said...

Το γενικεύω για το εσωτερικό της χώρας Elva. Θεωρώ ότι είμαστε από τους πλέον ξενοφοβικούς λαούς της Ευρώπης, αν και άρχοντες της φιλοξενίας (αν υπάρχει παραδάκι βέβαια γινόμαστε χαλί - αφού τους κατακλέψουμε)!
Τελος πάντων το πήγα αλλού τώρα.
Μακάρι να κάνω λάθος Elva, αλλά όπως μερικές φορές με τις γενικεύσεις χάνουμε την ουσία, έτσι και οι εξαιρέσεις μας αποπροσανατολίζουν.
:)

ELvA said...

Mανο, δεν αμφιβαλλω οτι πολλοι σκεφτονται ετσι οπως λες, αλλα δυστυχως η ξενοφοβια, οπως και αλλα φαινομενα προκαταληψεων δεν εχουν να κανουν μονο με χωρες, αλλα και με νοοτροπιες,που ενισχυονται θετικα, ή αρνητικα συμφωνα με τη γνωση και τη παιδεια που διαθετουν οι χωρες.
Στην Ελλαδα δεν εχουμε δει σοβαρες κρατικες προσπαθειες προς αυτη τη κατευθυνση,αλλα παντως υπαρχουν καποιοι,ισως οχι πολλοι, που αγωνιζονται ατομικα, ή συλλογικα, για το σπασιμο των προκαταληψεων.Δε συμφωνεις;
(Δεν ειναι αναγκη παντως να συμφωνησεις, ok?... :)

μ said...

Συμφωνώ, αλλά την εικόνα της κοινωνίας κοιτάω όχι τις μεμονωμένες προσπάθειες.
:)

ELvA said...

Mανο,κοιτα λιγο και τις μεμονωμενες, γιατι αν δεν τις κοιταμε θα γινουν πιο...μεμονωμενες, δλδ....απομονωμενες! :)