Tuesday, October 7

«Τι στο διαβολο κανεις, εδω, σ αυτη τη χωρα!»

Mariatorget tunnelbana, Stockholm

Εδω πεφτει χτυπημενος ενας 45χρονος αφου δεχθηκε ρατσιστικη επιθεση με κλωτσια στο κεφαλι. Τα εγκληματα μισους (hatbrott) αυξανονται δραματικα στη Στοκχολμη τα τελευταια χρονια.

Ο μελαμψος 45χρονος ειχε μολις δει ενα ποδοσφαιρικο αγωνα στο Viking μπαρ στη Στοκχολμη και κατευθυνοταν προς το σταθμο του μετρο για να παει στο σπιτι του. Την ιδια ωρα ενας 39χρονος κατεβηκε απο ενα βαγονι και ανεβαινοντας τη σκαλα εκανε, συμφωνα με ενα μαρτυρα, ναζιστικους χαιρετισμους και φωναξε «Sieg heil» πολλες φορες.
Kοντα στα εκδοτηρια ο 39χρονος φωναξε στον μελαμψο ανδρα δυνατα «Τι στο διαβολο κανεις εδω, σ αυτη τη χωρα!» φραση που ηταν η τελευταια που θυμαται να ακουσε ο 45χρονος αφου προηγουμενως δεχθηκε μια κλωτσια στη κοιλια. Στη προσπαθεια του να σηκωθει το θυμα δεχθηκε και νεα κλωτσια, αυτη τη φορα στο προσωπο, με αποτελεσμα να μη μπορει να θυμηθει τιποτα μετα απο το χτυπημα του κεφαλιου του στο δαπεδο.
Ευτυχως οι καμερες του σταθμου κατεγραψαν το περιστατικο και μαλιστα δειχνουν οτι πριν εγκαταλειψει το θυμα του ο 39χρονος σηκωσε το χερι του για να κανει εναν ακομη ναζιστικο χαιρετισμο! Ο δραστης πιαστηκε λιγα τετραγωνα μακρια απο το σταθμο και ενω μεταφεροταν στο αστυνομικο τμημα φωναζε «hata, hata alla jävla svartskallar» (μισoς για ολους τους ’’μαυροκεφαλους’’) και «SMR» (τα αρχικα ρατσιστικης οργανωσης στη Σουηδια) και κατηγορουσε τους αστυνομικους ως «λακεδες των Εβραιων» αλλα αργοτερα στην ανακριση αρνηθηκε οτι εχει ρατσιστικες αποψεις.
Ηταν, ειπε, πολυ μεθυσμενος και δεν θυμαται τι εκανε! Οταν του εδειξαν το βιντεο απο την επιθεση στο σταθμο εδειξε οτι σοκαριστηκε απο τη συμπεριφορα του. Τωρα κατηγορειται για βιαιη κακοποιηση, υποκίνηση εναντίον εθνικής μειονότητας, απειλη εναντιον υπαλληλου και αντισταση κατα της αρχης. Το θυμα που επεζησε σαν απο θαυμα και χωρις σοβαρους τραυματισμους φοβαται τωρα μετα την επιθεση να ξανακυκλοφορησει στο δρομο!

INFO

Οι ρατσιστικες επιθεσεις αλλα και τα εγκληματα εξ αιτιας του χρωματος του δερματος η της σεξουαλικης προδιαθεσης ανηκουν στη κατηγορια «εγκληματων μισους» και αυξανονται τα τελυταια χρονια. Μονο στη περιοχη της Στοκχολμης τη περασμενη χρονια εγιναν 1014 καταγγελιες μια αυξηση 16% σε συγκριση με το 2006.
Το περιστατικο συνεβει 2008/06/12 , αλλα δημοσιευτηκε προσφατα στην εφημεριδα Mitt i



12 comments:

Anonymous said...

Etsi opws eginan ta pragmata se pagkosmio epipedo pia einai san na xanazoume to mesaiwna kai afto oxi mono ston politiko
alla kai ston ergasiako tomea. Alloimono sta krati pou den timwroun eparkws
tetoia ktini kai tous afinoyn na kykloforoun sto dromo yia na skotwnoun opoion den tous aresei!

Stam Xristoforou, Germany

Anonymous said...

Ta vlepw kai edw. Prin ligo kairo douleva se mia farma. Irthan mia fora dyo ergatries na mou milisoun, i mia apo Rossia kai I alli apo Colombia (Amerikanides ypikooi kai oi dyo) kai me ti kouventa me rwtisan kai poion eixa psifisei sto ’primary
election’. Tous eipa ton Obama, kai edeixan tetoia apogoitefsi pou den to pisteva. ‘ Ti nomizeis oti tha ginei edw an vgei aftos o mavros proedros rwtisan’? Katastrafikame, oli i xwra, tha ginoume Afriki! Poso nevriasa, alla to mono pou mou irthe tote itan na pw “What the fuck?!” Ta ehasa den pisteva oti yparxei kosmos pou skeftetai akoma etsi kai oti kollane mono sto xrwma kai den tous noiazei ti proteinei o Obama. Prospathisa na tous exigisw, alla grigora katalava oti milousa se atoma pou ekanan ton koufo, oute tous enoiaxe an eixa filous mavrous, oute tipota. Den ta vlepw kala. Kai egw nomiza oti den yparxei ratsismos pia krima, ekana lathos.

Stelios,(Steve)US

Anonymous said...

Ευτυχώς που δεν είμαι μελαμψός, αλλιώς θα υπήρχε κίνδυνος να με κουτουπώσουν.

Anonymous said...

ΕΔΩ ΜΙΛΑΝΕ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΔΩ ΠΑΝΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΠΩΜΑ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ.ΔΕ ΜΑΣ.. ΡΕ ΣΥ

XΑΡΗΣ Κ.

Anonymous said...

http://troktiko.blogspot.com/2008/10/blog-post_7566.html

Αλλα κολπα

Μανεφσκι. Ελλαντα.-

Anonymous said...

Manefski

Diavasa kai sta NEA simera to link pou proteineis me to ti ginetai stin Elliniki
astynomia.Bahalo! Pame kata diaolou kai mesa alla kai eksw ti na leme twra

Vasilis

http://ta-nea.dolnet.gr/default.asp?pid=2&artid=1403345&ct=1

Anonymous said...

http://troktiko.blogspot.com/2008/10/blog-post_2688.html

maria_pin said...

Einai poly lyphro gegonos, kai prepei kai oi kyvernhseis alla kai emeis oi idioi na mhn epitrepoume tetoia fainomena gyro mas. Ta egklhmata misous den prepei na ftasoun na ginoun pragmatikothta kai sthn Ellada as poume.

ELvA said...

@επωνυμοι-ανωνυμοι
Παντου τα ιδια! Δυστυχως σε πολλες χωρες η κρατικη
ανοχη και οι νομοι επιτρεπουν σε τετοιες καταστασεις να υπαρχουν και διαιωνιζονται, αντι να τιμωρουνται οπως αρμοζει.


@maria_pin
Μακαρι να μη γινοντουσαν εγκληματα μισους, στην Ελλαδα, αλλα ξερω οτι και εκει συμβαινουν οπως και σε πολλες αλλες χωρες!

ipodcrates said...

υστυχώς αυτά συμβαίνουν στην Σουηδία εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που εγώ ήρθα σε αυτήν την χώρα πριν 32 χρόνια. Το ανησυχητικό είναι ότι τα ρατσιστικά φαινόμενα επεκτείνονται και σε χώρες όπως οι Ελλάδα που ξέρουμε όλοι τι σημαίνει να Eiσαι μετανάστης καθώς όλοι μας έχουμε και από έναν στην ίδια μας την οικογένεια.
Ο «anonymous» στην αρχή περιέγραψε μια πολύ χαρακτηριστική σκηνή με τις εργάτριες μετανάστριες από την Λατινική Αμερική που ....φοβούνται μην γίνουν Αφρική με τον μαύρο Ομπάμα! Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Στην ηλιθιότητα και την αμορφωσιά, του μέσου πολίτη
που δεν βλέπει πέρα από την μύτη του και δεν μπορεί καν να δημιουργήσει απλούς λογικούς συνειρμούς. Καθημερινά ακούω φίλους και γνωστούς γύρω μου, Έλληνες μετανάστες στην Σουηδία, να δυσανασχετούν με τους πολλούς μαύρους και τους «άλλους» που μαζεύτηκαν σε αυτήν την χώρα, και το ότι αυτοί «πληρώνουν φόρους» και τα γνωστά απαράδεκτα κλισέ. Θεωρούν πλέον τους εαυτούς τους...ιθαγενείς και δυσανασχετούν με τους ...μετανάστες. Αυτό συμβαίνει και με πολλούς γνωστούς και φίλους που «αγανακτούν» σε σχέση με τους Αλβανούς και άλλους μετανάστες στην Ελλάδα. Τι να πει κανείς λοιπόν.
Το θέμα της ξενοφοβίας υπάρχει βαθιά ριζωμένο μέσα σε όλους μας και ειδικά σε περιόδους κρίσης ο καθένας υπερασπίζετε το «δικό του κουτάκι», το οικείο, την οικογένεια του, την χώρα του και εύκολα μπαίνει στην λογική του «αυτοί» και «εμείς».
Στενοκεφαλιά, έλλειψη παιδείας, οικονομική ανέχεια, μικροψυχία, όλα αυτά οδηγούν στην έλλειψη κατανόησης για το... διαφορετικό.

ELvA said...

@ipodcrates

Eχεις δικιο. Θεωρητικα βεβαια δεν θα επρεπε να υπαρχουν τετοια φαινομενα που συνδεονται με αμορφωσια
και στενομυαλια σε χωρες με καλυτερο επιπεδο οπως η Σουηδια! Τελικα εχει να κανει με το συστημα που οπως ξερουμε ολοι εχει οφελος στο να διαχωριζει πολιτες 'πρωτης','δευτερης'και 'τριτης' κατηγοριας!Η μορφωση και η συναλλαγη με τους αλλους που θεωρουνται διαφορετικοι θα μας κανει να ...σπασουμε αυτα τα κουτακια που ανεφερες !

zekia said...

ψάξε να βρεις, αν δεν έχεις δει, ένα επεισόδιο του Εξάντα, που μιλάει για το ίδιο θέμα στη Ρωσία...