Tuesday, February 5

Fettisdagen idag!

(Η πρώτη μου δημοσίευση εδώ! Αντιγράφω από το blog μου, Σκεψούλες. Καλώς σας βρήκα!)

Η Fettisdagen --> den feta tisdagen ή "η χοντρή Τρίτη" (σε ελεύθερη μετάφραση) γιορτάζεται μία μέρα πριν την Σαρακοστή στην Σουηδία, πριν δηλαδή αρχίσει η νηστεία για το Πάσχα.
Αν κρίνω από το όνομα και από το πότε πέφτει, θα έλεγα ότι είναι ένας συνδιασμός της Τσικνοπέμπτης με την Κυριακή της αποκριάς (ή της Τυροφάγου όπως είναι το κυριλλέ του).

Βέβαια στην Σουηδία δεν το γιορτάζουν με κοκορέτσια, αλλά με το παρακάτω γλυκό...



Ονομάζεται semla και είναι παραδοσιακό, όχι μόνο για την Σουηδία, αλλά για τις περισσότερες βόρειες χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Εσθονία).

Σήμερα τα μοιράζουν συνήθως δωρεάν μέσα στις εταιρίες, στα εμπορικά, κτλ κτλ αλλά μπορείς επίσης να τα αγοράσεις και από το supermarket/φούρνους (αν τύχει βέβαια και βρεις κανέναν φούρνο εδώ) γύρω σε αυτές τις ημέρες.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πέρυσι από το Nymble στην σχολή στο κέντρο (Campus Valhallavägen) όπου τα έδιναν με τα τσουβάλια στους πεινασμένους φοιτητές που μυρίστηκαν την φάση και είχαν συρρέυσει κατά χιλιάδες στο κτίριο (εεεε... πλακίτσα :) ).

Εδώ βέβαια να πούμε και τα αρνητικά της υπόθεσης. Η επιτυχία του γλυκού αυτού στηρίζεται περισσότερο στο eye candy, καθώς αυτό το αφράτο πραγματάκι που βλέπεις δεν είναι σαντυγί, αλλά μια άγλυκη κρέμα (χτυπημένη κρέμα γάλακτος χωρίς ζάχαρη? αναρωτιέμαι...). Το ψωμάκι δε, είναι απλά ένα ψωμάκι με κάρδαμο και όχι τσουρεκοειδές. Τέλος, το χειρότερο από όλα είναι ότι όταν πας να το φας, γίνεσαι σαν τα παιδάκια που τρώνε παγωτό, με την κρέμα από το γλυκάκι να τρέχει από όλες τις μεριές και εσύ να προσπαθείς να την μαζέψεις (got the picture? ;) ).

Όπως και αν έχει, εμένα μου αρέσει. Είναι χορτάστικό (τρως ένα και σκας) αλλά έχει και ένα κρυφό μυστικάκι: Ανάμεσα στο ψωμάκι και την κρέμα, έχει μια στρώση πάστας αμυγδάλου που κάνει όλη την διαφορά στην γεύση, μαζί με την λίγη ζάχαρη άχνη που υπάρχει στην κορυφή του.

Πάω να τσακίσω ένα πριν τελειώσουν!

ΥΓ. Την καλύτερη version του γλυκού την είχα δοκιμάσει στην Φινλανδία, όπου αντί για πάστα αμυγδάλου είχε κόκκινη μαρμελάδα, αλλά και αυτό δεν πάει πίσω...

ΥΓ2. Συμέλα αν θέλεις πρόσθεσε/διόρθωσε! :)

9 comments:

Anonymous said...

Το σουηδικό στέκι του Βρυξελλοχωρίου προσφέρει semla όλη την εβδομάδα. Ήθελα να παώ να δοκιμάσω, αλλά η περιγραφή δεν με ενθουσίασε να πω την αλήθεια!
Αυτή την κρέμα την έχω φάει στη Φινλανδία με μαρμελάδα από cloud berries (οι Φινλανδοί μας την είπαν sauce, αλλά μαρμελάδα ήταν) και... οκ... ελλείψει άλλου γλυκού καλή ήταν, αλλά δεν πάθαινες και πλάκα.

Υποθέτω πως το Fettisdagen σημαίνει "Λιπαρή Τρίτη", όπως η Mardi gras στη Γαλλία και το Βέλγιο, που είναι το αντίστοιχο με τη δική μας Καθαρά Δευτέρα?

Καλή Σαρακοστή λοιπόν!!

Simela Meletlidou said...

Μια χαρά τα είπες Nenyaki ;-)
επειδή εγώ γενικά δεν είμαι των γλυκών προφανώς τα έλεγα και λανθασμένα...

ωστόσο σαν έθιμο θα χτυπίσω κανένα, ειδικά τώρα που μου το θύμισες και μια και είμαι και καθ' οδόν για ψώνια!

μια semla με καφέ ή ένα lussekatt με καφέ, τις χριστουγενιάτικες μέρες, μια φορά τον χρόνο θα "τ' απολαύσω", απο έθιμο και συνήθεια!

maria_pin said...

Εμείς εδώ πάντως στην Αγγλία, έχουμε ( την Τρίτη που μας πέρασε) pancake day. Το σκεπτικό είναι το ίδιο, αλλά κάνουν όλοι κρέπες και τις τρώνε, για τα τους τελείωσουν τα αυγά και να μην έχουν για τη σαρακοστή!

Simela Meletlidou said...

εγώ πάντως την semla την χτύπησα χθες.
αλλά την μισή, την άλλη μισή την έφαγα σήμερα διότι ολόκληρη μου ήταν αδύνατον να την φαω μεμιας!


αν είναι να επιλέξω κάτι απο τα δυο αυτά τα pancake θα τα επέλεγα με μεγαλύτερη ευκολία αν και, και τα δυο είναι παρ΄το ένα και χτύπα το άλλο από άποψη υγιεινής διατροφής....

Nenyaki : ) said...

@krotkaya ααα, σου το χάλασα με την περιγραφή :D
Έχεις δίκιο για το "Λιπαρή Τρίτη", (χρησιμοποίησα λάθος λέξη) αλλά είναι μια μέρα πριν την δικιά μας Καθαρά Δευτέρα.

@Συμέλα ευχαριστώ πολύ!
To semla είναι γλυκό με τα όλα του.
Kαι γλυκαίνεσαι και χορταίνεις! :D

@maria_pin κρέπες? yum!

Anonymous said...

Μία φορά μόνο έχω φάει semla, και μάλιστα δεν ήταν Σαρακοστή, αλλά καλοκαίρι! Ένας φούρνος στο Sandviken (από όπου είναι ο άντρας μου) αποφάσισε να φτιάξει μερικά. Μου άρεσε που το έφαγα μέσα σε γάλα, αν και για να πω την αλήθεια αν ήταν λίγο πιο γλυκό θα ήταν ακόμα καλύτερα ;-)

Anonymous said...

Πωπω... δεν ξέρω τη γεύση αλλά από όψη είναι κόλαση!!! Θα έρεθι κανείς ελλάδα να φέρει κανένα??? χιχιχιχιχι

Anonymous said...

AN THELETE NA AKOYSETE KALH MOYSIKI AKOYSTE
WWW.RADIOPOINT.GR

Froggy said...

Να επιβεβαιώσω τα γραφόμενα και για την Νορβηγία. Υπάρχει και εδώη "Λιπαρή Τρίτη". Το γλυκάκι βέβαια δεν το λένε Semla (μου διαφεύγει το όνομα μια και δεν έχω μάθει Νορβηγικά). Την κρέμα στη οποία αναφέρεσαι την χρησιμοποιούν στα περισσότερα γλυκά τους.
Τώρα που μου το θύμησες, θα χτυπήσω κανα δύο μόλις πάω στο φούρνο.