Friday, June 5

Δεύτερη δύναμη η ολλανδική ακροδεξιά στις κάλπες για τις ευρωεκλογές

Το ολλανδικό ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) υπό τον Γκερτ Βίλντερς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 17% την πρώτη του κάθοδο στις ευρωεκλογές. Πρώτη δύναμη στις κάλπες οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε (19,9%), αλλά με μειωμένη δύναμη.

Η ολλανδική ακροδεξιά εξασφαλίζει τέσσερις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βάσει της καταμέτρησης του 99% των ψηφοδελτίων που ανακοινώθηκε από τους δήμους και μεταδόθηκαν από το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Στην Κάτω Βουλή του ολλανδικού Κοινοβουλίου το Κόμμα για την Ελευθερία έχει 9 έδρες (σε σύνολο 150).

Το PVV ακολουθεί με μικρή διαφορά το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDA) του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, το οποίο παραμένει πρώτο με 19,9%, χάνει όμως 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από τη δύναμή του και εξασφαλίζει 5 από τις 25 έδρες της Ολλανδίας στο Στρασβούργο, έναντι επτά που καταλάμβανε στην προηγούμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
Το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες ήταν λίγο πάνω από το 40%, παρόμοιο με τις εκλογές του 2004.
Ο Γκέρτ Βίλντερς έχει παραπεμφθεί σε δίκη για υποκίνηση μίσους εξαιτίας ταινίας του που εξισώνει το Ισλάμ με τη βία και το φασισμό, συγκρίνοντας το Κοράνι με το βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών μου». Πρόσφατα απαγορεύθηκε η είσοδος του Ολλανδού ακροδεξιού βουλευτή στη Βρετανία υπό το φόβο ότι η παρουσία του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Ο μουσουλμανικός κόσμος είχε εξοργιστεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εκφράζει τη δυσαρέσκειά της το Μάρτιο του 2008 για την προβολή στο Διαδίκτυο της επίμαχης ταινίας Fitna με την υπογραφή του Ολλανδού ακροδεξιού βουλευτή.
Η Ολλανδία και η Βρετανία ήταν οι πρώτες χώρες που ψήφισαν στις ευρωεκλογές που ολοκληρώνονται την Κυριακή.
Ωστόσο, η Χάγη αγνόησε την απαγόρευση μετάδοσης των αποτελεσμάτων πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε όλα τα κράτη-μέλη το βράδυ της Κυριακής και καλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει διευκρινίσεις. Το ίδιο είχε πράξει στις ευρωεκλογές του 2004, χωρίς να δεχθεί κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.
«Είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα δώσουμε τις εξηγήσεις» δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Όταν γίνονται εκλογές εκτιμάμε ότι οι εκλογείς έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν γρήγορα τα αποτελέσματα. Δεν τίθεται θέμα για επίσημα αποτελέσματα. Είναι προσωρινά και μη πλήρη αποτελέσματα» επισήμανε.
Τα οριστικά αποτελέσματα, που θα περιλαμβάνουν και αυτά από τις ολλανδικές Αντίλες και των Ολλανδών που ψηφίζουν στο εξωτερικό, θα δημοσιοποιηθούν μετά την επικύρωσή τους από την Εκλογική Επιτροπή.
TANEA

2 comments:

korinoskilo said...

γενικως πιστευω οτι η ακροδεξια θα κερδισει αρκετα σε αυτες τις εκλογες ... θλιβερο!!!

καλο βραδυ :)

ELvA said...

Ελενα,

Φοβαμαι πως εχεις δικιο, δυστυχως.Χρειαζεται περισσοτερη επαγρυπνηση, αν θελουμε ακομη να μιλαμε για ελευθερια του λογου...