Wednesday, February 18

Ιn Facebook we trust (?)

Είστε μέλος της δημοφιλούς δικτυακής κοινότητας Facebook;
Τότε, σύμφωνα με την εφημερίδα International Herald Tribune «έχετε συνάψει ένα ισόβιο συμβόλαιο χωρίς να το γνωρίζετε».
Προσφάτως μια μερίδα χρηστών διαπίστωσε ότι είναι σχεδον αδύνατο να απομακρυνθούν δια παντός (...κατι μου θυμιζει, κατι μου θυμιζει!) από την δικτυακή αυτή κοινότητα, γεγονός, το οποίο έχει εγείρει νέες ανησυχίες για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων στο Facebook.

Παρ΄ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους, οι server του Facebook κρατούν αντίγραφα των πληροφοριών του λογαριασμού για απεριόριστο χρόνο. Αυτό διαπίστωσαν προσφάτως αρκετοί χρήστες, οι οποίοι επικοινώνησαν με την εταιρεία και ζήτησαν ματαίως να σβηστούν οι προσωπικές τους πληροφορίες από τους απενεργοποιημένους λογαριασμούς τους.
«Είναι όπως ακριβώς λένε οι στίχοι του τραγουδιού "Ηotel California" (που σε πολλους, σαν κι εμενα, προκαλει .....αλλεργια!) :(
Μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να αφήσεις το δωμάτιο αλλά δεν μπορείς να φύγεις», λεει ο 34χρονος, Nipon Das, σύμβουλος σε εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Νέα Υόρκη.
Eν τω μεταξυ το Facebook σε πολλες χωρες οπως π.χ η Σουηδια, συμφωνα με την εφημεριδα ''Μetro'' εχει, μεταξυ αλλων, γινει και ενα ειδος ''νεκροταφειου'' οπου θανωντες, πρωην χρηστες, παραμενουν....εκει, παρα τη θεληση των συγγενων τους!

Όπως επισημαίνει ο Das χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο μήνες συνεχούς τηλεφωνικής επικοινωνίας και ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με την εταιρεία Facebook για να καταφέρει να σβήσει ένα μεγάλο μέρος των προσωπικών του πληροφοριών. Τελικά τα κατάφερε αφού πρώτα απείλησε την Facebook με αγωγή.

Αλλά ακόμα και μετά τη δικαστική απειλή ένας δημοσιογράφος κατάφερε να εντοπίσει το κενό προφίλ του Das στο Facebook και να του στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του δικτύου.

Η Amy Sezak εκπρόσωπος της Facebook εξηγεί τη λογική πίσω από την πρακτική της εταιρείας: «η λογική πίσω από την απενεργοποίηση ενός λογαριασμού είναι ότι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει εκ νέου το λογαριασμό του όποτε θέλει, διότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και δε χρειάζεται να μπει ξανά και ξανά στην ίδια διαδικασία».

Εξάλλου, οι όροι εγγραφής στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης είναι σαφείς: «Μπορείτε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε στιγμή το περιεχόμενο του προφίλ σας από την ιστοσελίδα. Ωστόσο, οφείλετε να αναγνωρίσετε το δικαίωμα της εταιρείας να διατηρήσει αντίγραφα του περιεχομένου».

Το πρόβλημα είναι ότι η ιστοσελίδα δε διευκρινίζει στους χρήστες ότι πρέπει από μόνοι τους να σβήσουν κάθε προσωπική τους πληροφορία. Η πλειονότητα των χρηστών πιστεύει ότι αυτό γίνεται αυτομάτως με την απενεργοποίηση του λογαριασμού. Ως εκ τούτου καταλήγουν να έχουν αφήσει πίσω τους ένα άκρως αποκαλυπτικό αποτύπωμα με στοιχεία όπως αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων κι άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το MySpace και το Friendster, μπορεί να ταλαιπωρούν τον χρήστη με συνεχείς ερωτήσεις για το αν πραγματικά θέλει να εγκαταλείψει το δίκτυο, αλλά στο τέλος προσφέρουν την επιλογή της ολικής εκκαθάρισης του προφίλ τους.

Ο Nipon Das μπήκε στην κοινότητα του Facebook έπειτα από προσκλήσεις φίλων. Αποφάσισε να εγκαταλείψει το δίκτυο, όταν διαπίστωσε ότι βρίσκονται σε αυτό οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων του. «Δουλεύω σε μια μικρή εταιρεία. Το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να μπορούν να βλέπουν και να ελέγχουν οι συνάδελφοί μου τα προσωπικά μου», εξηγεί ο Das.

Προς το παρόν η αναλογία κερδών και δυσαρεστημένων χρηστών του Facebook είναι ισορροπημένη. Η εταιρεία εκτιμά ότι έχει περίπου 64 εκατομμύρια μέλη στον κόσμο. Από την άλλη το Μy Space υποστηρίζει ότι διαθέτει 110 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το δίκτυο επιχειρεί να εξαργυρώσει τη δημοτικότητά του είναι ότι επέτρεψε την είσοδο των διαφημιστών στη δικτυακή κοινότητα. «Το Facebook δίνει στους διαφημιστές τη δυνατότητα να επικοινωνούν με πολλές ομάδες ανθρώπων», αναφέρει ο Βρετανός προγραμματιστής, Alan Burlison, 46, και προσθέτει, «εξ ου και δεν αφήνουν να χαθούν οι πληροφορίες των χρηστών. Αλλά εδώ υπάρχει σοβαρή σύγκρουση με το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής του καθενός».

25 comments:

korinoskilo said...

λισσα πια με αυτο το φειςμπουκ.... ισως ειμαι απο τους λιγους γραφικους που δεν εχουν μπει ακομη.... ακουω διαφορα απο φιλους που προσπαθουν να με πισουν οτι ειναι σουπερ....
αυτο με τα προφιλ ισχυει παντως ... ενας φιλος που εχει διαγραψει το προφιλ του πριν αρκετο καιρο.... υπαρχει ακομη... και το δειχνει ακομη στα ινβαιτ που ερχονται....
για το ποσο σουπερ ειναι να βρησκεις εκει παλιους συμαθητες ή φιλους που εχεις χασει ε οκ δεν τρελενομαι κιολας... αν ηταν φιλοι δεν 8α ειχαμε κοψει επαφες.....
για το ποσο σουπερ ειναι τα παιχνιδια που ταιζεις και χαιδευεις ηλεκτρονικα ζωακια προσωπικα δεν με εκφραζει.... και για το ποσο σουπερ ειναι να αγοραζεις φωτος .... να βαζεις φιλους σου να κανουν δουλειες για να περνεις ποντους.... το βρησκω λιγο σαν σκλαβοπαζαρο
το να δινουν και προσωπικους λογαριασμους τραπεζων...... ε!! ελεος τοσο πια εμπιστοσηνη σε μια σελιδα!!!!!
πιστευω οτι ειναι μοδα και θα περασει... οπως ολα τα σχετικα....
τρως κολλημα.... αλλα ξεκολας στην πρωτη στραβη :)
την καλημερα μου σε ολους τους φειςμπουκαδες και μη :)

ellinaki said...

Εμένα πάλι όλη αυτή η τρομολαγνία με το facebook έχει αρχίσει να με κουράζει.

Έστω λοιπόν ότι το facebook διατηρεί τα "προσωπικά" στοιχεία που ο χρήστης ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ να δώσει. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Προσωπικά, το μόνο που μου έχει συμβεί είναι να λαμβάνω κάθε τόσο κάτι spam mails από διάφορες άσχετες εταιρίες, τα οποία ούτως ή άλλως πάνω στο Junk Mailbox μου και δεν τα καταλαβαίνω.

Εξάλλου αυτά τα φοβερά "προσωπικά δεδομένα" δεν είναι τίποτα άλλο από τις προτιμήσεις που μπορεί να δείχνει ένας χρήστης και που μπορεί να ενδιαφέρουν μία εταιρία για να του διαφημίσει κάτι σχετικό, πχ ταξίδια.

Τέλος, αυτά που δηλώνει ο κ. Nipon Das είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Χέστηκε τώρα το facebook να δώσει προσωπικά δεδομένα στην εταιρία που δουλεύει ο καθένας...

leon said...

Symfwnw me to @korinoslilo
kai epeidi de thelw na vgainoun ta 'aplyta mou sti fora' yi afto den eimai
melos se tetoiou eidous social networking! Hathike na mazepsw tous filous kai na ta poume apo konta kai oxi mesw Internet? Pou xereis agapite @ellinaki yia poia stoixeia mas endiaferetai to facebook? Afto pou les esy oti
'xestikan', pws to les me tetoia sigouria otan den ksereis ti pragmatika isxyei?

ellinaki said...

@ leon

Το facebook ενδιαφέρεται για στοιχεία που μπορεί να πουλήσει σε τρίτους, δηλαδή εταιρίες προώθησης προϊόντων. Τα στοιχεία αυτά είναι χώρα, ηλικία καθώς και ενδιαφέροντα που προκύπτουν από τα groups και τα causes που μετέχεις.

Όλα αυτά αναφέρονται στο EULA (End User Licence Agreement) με το οποίο συμφωνείς πριν γραφτείς.

Το facebook είναι εταιρία που θέλει να βγάλει λεφτά. Δεν έχει καμία μυστική σύμβαση με τα Νεφελίμ που σε καρφώνουν στο αφεντικό σου :)

Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟΝ ο χρήστης επιλέγει τί στοιχεία δίνει στο facebook ή οποιοδήποτε application του facebook.

Από εκεί και πέρα, το facebook κάνει οποιοδήποτε social network. Τώρα αν ο άλλος τραβάει ζόρια και αντί να βγει να δει πραγματικό κόσμο, προτιμά να κάνει εικονικούς φίλους είναι αλλού τράγου ευαγγέλιο.

leon said...

ellinaki

OK,diavase omws kai ti leei
o typos edw kai ta leme kai pali..

koubiki said...

νομίζω ότι θα συμφωνήσω με το ελληνάκι...
ό,τι κακό και να βρω από την έκθεση μέσω facebook σε τρίτους είναι θέμα επιλογής μου και ασφάλειας που επιλέγω εγώ.
τώρα, για την ίδια την εταιρεία,πέρα από τη διαφήμιση,δεν πάει ο νους μου σε άλλη εκμετάλλευση.
ίσως γιατί δεν εμπλέκομαι ούτως ή άλλως σε εφαρμογές με πιστωτική κάρτα ή άλλη χρέωση,για εκεί δεν ξέρω...
αν κάτι δεν έχω ψιλιαστεί, είμαι όλη αυτιά.

ellinaki said...

@ leon

Εκτός από το spam (που ανέφερα κι εγώ), δεν βλέπω κάτι άλλο. Είχες κάτι συγκεκριμένο υπόψη;

leon said...

Koitaxe diavazw genika oti vrw mprosta mou yia to Facebook kai vlepw oti exei polla strava. Mou arese to peirama pou ekane to BBC kai to parathetw edw. Einai katw apo ton titlo 'minig data' pou anaferei tous kindynous.
Kapou yparxei kai i swsti erwtisi apo to BBC:
'Did you know that you were responsible for other people's security'? Egw den to ixera yia na mai eilikrinis.Esy?

maria_pin said...

Πολύ σωστά, να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά όντας στο διαδίκτυο. Το Facebook καλό ή κακό αφήνει πολλά "παράθυρα" ανοιχτά, αλλά δεν είναι και το μόνο: Δοκιμάστε να σβύσετε πχ ένα blog και μετά αναζητήστε το στο Google για να δείτε τί συμβαίνει: και το λινκ παραμένει, αλλά και μέρος του περιεχομένου, φωτογραφίες κτλ. Δυστυχώς, ότι και να κάνουμε στο διαδύκτιο, το δικυτακό μας αποτύπωμα παραμένει- για πόσον καιρό, ποιος ξέρει...

ellinaki said...

@ leon

Ούτε εγώ το ήξερα. Απλά και στο facebook ισχύει ότι ισχύει για οτιδήποτε στο διαδίκτυο: Αν είσαι σωστός χρήστης και δεν κάνεις κλικ σε ότι σου πασάρουν, δεν κινδυνεύεις.

Ελευθερία Αραβανή said...

όλα με μέτρο, έτσι δεν είναι??και με τους φίλους μας βγαίνουμε, και δεν χαζεύουμε όλη μέρα στο facebook, απλά για μένα είναι τρομολαγνεία όλο αυτό...έχουμε ο καθένας την ευθύνη μας να χειριζόμαστε το ίντερνετ , όπως επιθυμούμε....την καλησπέρα μου και ενδιαφέροντα όσα διάβασα...

ELvA said...

@korinoskilo & leon

Ειμαστε και οι 3 στην ιδια κατηγορια,μια και...ημεις απεχομεν επισης! :)

@ellinaki

Το Facebook απ οτι διαβασα χτες αλλαξε τελικα τη ρητρα
που ειχε σχετικα με τη χρηση των προσωπικων δεδομενων.Πολλοι το βλεπουν
σαν λυση στην απομονωση των
καιρων και εκει ακριβως ειναι το προβλημα, επειδη αντι να συμβαλλει στη λυση του προβληματος τελικα απομονωνει πολυ κοσμο....


@maria_pin

Welcome back, dear! :)
'Δυστυχώς, ότι και να κάνουμε στο διαδύκτιο, το δικυτακό μας αποτύπωμα παραμένει- για πόσον καιρό, ποιος ξέρει'...

Μα και εσυ να τα λες ολα, με το...ν και με το σ! Κρυβε λογια! :)


@Eλευθερια Αραβανη

Καλωσηρθες! Απο φοβο για το ενα και το αλλο 'ολα με μέτρο' εφτασαν να γινονται
πια, αλλα δυστυχως αυτο δεν
ισχυει για ολους! Καποιοι ειναι υπερανω νομων και...
μετρων!

ELvA said...

@koubiki

Mακαρι να ειναι μονο αυτο που υποσχονται, δλδ 'social
networking'! Ας προσεχουμε,
ομως, για να εχουμε! :)

zekia said...

πολλές θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να παίξουν γύρω απο την ιστορία του facebook. Εγω για να πω την αλήθεια δε το πολυεμπιστεύομαι όλο αυτό και προσπαθώ να μην "εκτίθεμαι" πολύ. Μια φωτογραφία στο προφίλ αρκεί. Γενικά νομίζω οτι πρέπει να είμαστε λιγάκι καχύποπτοι με τα social media.

Τdi said...

Ένα είναι το πείραμα το οποίο μπορεί να κάνει ένα φυσικό simulation του τι είναι να έχεις πλήρως ενημερωμένο προφίλ με τα κανονικά σου στοιχεία στο facebook.

Το πείραμα της κλεμμένης ταυτότητας. Αλλά δεν κλέβεται μόνο μια φορά. Άπαξ και την χάσεις, κλέβεται από όλους. Σου την κλέβουν αμέτρητες φορές. Τα προσωπικά δεδομένα σου, κυκλοφορούν στο www2..για όποιον ενδιαφέρεται..και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλοί.

Αν μετά από 40 χρόνια αναρωτηθούμε πως διάολο ΟΛΗ ΜΑΣ Η ΖΩΗ, είναι καταγεγραμένη, κάποιοι από εμάς ίσως θυμόμαστε γιατί.

Προσωπικά, έχω αγανακτίσει με πολλούς γνωστους που ένα βράδυ βγάλανε 5-6 φωτογραφίες και την επόμενη μέρα είναι αναρτημένες στο facebook με Ονοματεπώνυμα παρακαλώ.. Μα είναι δυνατόν?

Θα δώσουμε και τα τελευταία δεδομένα που δεν είναι φακελλωμένα..την προσωπική μας ζωή!! Ακόμα και εμείς που διαλέξαμε να μην έχουμε facebook??

Τι να πω..

Δεν θα κάνω έκκληση, ούτε θα καταραστώ το "σύστημα" σε αυτό το θέμα.

ΑΠΛΑ

Είναι όλα θέμα προσωπικής θεώρησης και φιλοσοφίας ζωής!

korinoskilo said...

να ρωτησω και κατι αλλο που μου κανει εντυπωση με αυτην την ιστορια.... ατομα που ειναι γενικος δυσπιστα στο νετ.... δεν λενε ουτε το ονομα τους.... δεν χρησημοποιουν την πιστωτικη τους.... φοβουντε να πουν ηλικια.... τους βλεπεις ξαφνικα στο φεις να δηλωνουν .... ονομα επιθετο που μενουν τι δουλεια κανουν κτλ κτλ ...... τι ψυχολογια της μαζας ειναι αυτη?... ξαφνικα δεν φοβουντε τπτ?

ELvA said...

@Zekia

Και πολυ καλα κανεις,ποτέ δε ξέρει κανεις αλλωστε!


@Tdi

Mα και βεβαια όλα ειναι
θέμα προσωπικής θεώρησης και φιλοσοφίας ζωής. Το θεμα ειναι οτι και καποιοι απο εμας που δεν εχουμε τετοιου ειδους θεωρηση και σταση,'θελουμε δε θελουμε' και μεσω αλλων καταχωρησεων
βρισκομαστε και εμεις καπου
φακελλωμενοι,οπως λες,και
χωρις καν να το γνωριζουμε!
Ριξε μια ματια και σ αυτο το αρθρο!


@korinoskilo

Kαλα κι αυτοι που θελουν να γνωρισουν καμμια καλη κοπελλα για...αποκατασταση
μεσω του Facebook (!) πως αλλιως θα εντυπωσιασουν δλδ, αν δεν δηλωσουν εργασια και ενδεχομενα περιουσιακα στοιχεια;Ειναι ενα ζητημα,πως να το
κανουμε;!....Mη γελας! :)

korinoskilo said...

δεν γελαω λεμε ....... χαχααχΑΧΧΑΧΑχαχααχααχχαχαχαχααχχα

δεν γελαω για να το γνωρισουν ... ολοι εχουμε γνωρισει ατομα απο το νετ .... εχουμε κανει φιλιες, κουμπαριες ( ου ου γωγω) συνεργασιες ........
σε αυτο που διαφωνω ειναι πως ατομα που τα κοροιδευαν αυτα ολα.. ξαφνικα ειναι θαμωνες του φεις χωρις να τους προβληματιζει τπτ :)

καλο βραδυ ... αντε παλι πολλα ειπα:Ρ

ELvA said...

@korinoskilo

χαχαχα...Ολα τα ειπες!Ωστε απο Facebook κανουμε γνωριμιες;Λοιπον οταν μονοι
μας δινουμε τετοια ...
ατρανταχτα προσωπικα στοιχεια, τοτε μας φταιει το Facebook?!! :))

korinoskilo said...

οχι απο το φειςςςςς ειμαι αντι-φεις-γκιρλ :Ρρρρρρ
χαχααχαχχαχαχα
αντε βαλε αλλο ποστ γιατι πολλα ειπαμε :ρ

την καλημερα μου

koubiki said...

αν το facebook υποκαθιστά την ανθρώπινη επαφή για κάποιους,ε,νομίζω είναι προσωπική η απόφαση,αν δεν ήταν facebook θα ήταν (ή είναι και)κάτι άλλο.

δεν το βρίσκω και τόσο χάλια το facebook για επικοινωνία με ανθρώπους που ούτως ή άλλως δε γίνεται να πιω τα κρασιά μου για διαφόρους λόγους...

προσωπικά,προβληματίζομαι για την ασφάλεια των λιγοστών στοιχείων που έχω εκθέσει-εκεί πάσο.

από κει και πέρα, η αξιοποίηση κάθε μέσου επικοινωνίας είναι στα χέρια του χρήστη και στην κεφάλα του.κάποιοι που απέχουν του blogging θα μπορούσαν και να βγάλουν ακοινώνητους όσους μπλογκάρουν, πχ.
δε θα ήταν ολίγον άδικον?

leon said...

Opws leei kai to BBC se ena prosfato ar8ro:
'Online networking harms health'.Koitaxe to, isws sou fanei xrisimo.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7898510.stm

koubiki said...

ωραίο άρθρο,thx.

ωστόσο,θα επαναλάβω το ότι η αξιοποίηση κάθε μέσου επικοινωνίας είναι θέμα χρήστη.

μην ξεχνάμε ότι όλοι εμείς εδώ ανταλλάσουμε απόψεις ιντερνετικά-δε νομίζω να σημαίνει αυτόματα το ότι δεν έχουμε άμεση επαφή με όσους επιλέγουμε/ όσους γεωγραφικά μπορούμε να έχουμε δίπλα μας.

η κουβέντα νομίζω ξεκίνησε από την ασφάλεια στο facebook, είναι για μένα το μόνο σημείο στο οποίο ο χρήστης μπορεί να στερηθεί την ελευθερία ε π ι λ ο γ ή ς του.

leon said...

Kaneis den eipe agapiti fili oti to facebook einai baboulas.
Omws oloi symfwnisame oti yparxoyn kindynoi kai oti kalo einai na prosexei kaneis ti eidous plirofories dimosievei ekei. Den einai to idio me to na steileis e-mail apokleistika se ena atomo apo ena proswpiko account. Apo ekei kai pera gnwrizontas tous kindynous kai vasika tin elleipsi epilogis, pou paradexesai kai esy, poios o logos yperaspisis tou, tote?

koubiki said...

η αλήθεια είναι ότι δεν έχει και πολύ νόημα να το παίξω υπερασπιστής ενός περιβάλλοντος επικοινωνίας που οι επικριτές εδώ συνειδητά δεν έχουν επιλέξει.

έχοντας πάντα κατά νου μια φειδωλή έκθεση στοιχείων υποθέτω ότι βλέπω μόνο μια πιθανή έλλειψη επιλογής εκεί όπου άλλοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει καθόλου ασφάλεια.ok.

άρα ισχύει για άλλη μια φορά ότι με σωστή ενημέρωση των χρηστών το εκάστοτε μέσο αξιοποιείται καθαρά και μόνο προς όφελός τους (εκεί κολλάει η επιλογή).

το τελευταίο είναι που βασικά υποστηρίζω, δεν είναι τόσο η κάψα για το ίδιο το facebook που με έχει ζώσει :)