Friday, February 13

Do the evolution και ποιοι πιστευουν στην θεωρια του Δαρβινου;



Σχεδον 1 στους 2 Έλληνες και 1 στους 2 Βρετανους συμφωνα με διεθνη ερευνα αμφισβητουν την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου, (Charles Robert Darwin, 12/02/1809 –19/03/1882).
Μόνο το 54% των Ελλήνων και το 50% των Βρετανων θεωρεί πως ο Δαρβίνος είχε δίκιο ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, το 29% πιστεύει πως είχε άδικο, ενώ το 18% δηλώνει πως δεν ξέρει. Από τους πιο ένθερμους οπαδούς της θεωρίας της εξέλιξης είναι οι Ισλανδοί και οι Δανοί με 80%, ενώ οι Τούρκοι δείχνουν να τον αμφισβητούν σε ποσοστό που ξεπερνά το 52%. Καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη συγγραφή του περίφημου βιβλίου του Δαρβίνου «Η προέλευση των ειδών»,( The origin of Species) φαίνεται ότι από όλες τις ανακαλύψεις του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, μόνο η θεωρία της εξέλιξης δεν κατόρθωσε να αποκτήσει γενική αποδοχή πέραν του επιστημονικού κόσμου.

Θέμα ευημερίας;

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες που διενήργησαν τη δημοσκόπηση, η αποδοχή της θεωρίας είναι μεγαλύτερη σε χώρες που ''ευημερούν'', ενώ στις χώρες όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είναι πιο ισχυρή η έννοια του Θεού και του κόσμου που Εκείνος έφτιαξε.

Χρειάσθηκε, πάντως, να περάσουν 200 χρόνια από τη γέννηση του Δαρβίνου- τα οποία συμπληρώνονται σήμερα, 12/02/2009, προκειμένου το Βατικανό να παραδεχθεί ότι ο μεγάλος επιστήμονας βρισκόταν στη σωστή κατεύθυνση, όταν ισχυρίσθηκε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο. Εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσε χθες ότι η θεωρία του
Δαρβίνου για την εξέλιξη είναι συμβατή με τη χριστιανική πίστη και μάλιστα έχει τις ρίζες της στις διδαχές του Αγίου Αυγουστίνου και του Θωμά του Ακινάτη. «Αυτό που εννοούμε με την εξέλιξη είναι ο κόσμος όπως τον δημιούργησε ο Θεός», διευκρίνισε ο αρχιεπίσκοπος Τζιανφράνκο Ραβάζι, επικεφαλής της επιτροπής Πολιτισμού του ποντίφικα.
Τον ερχόμενο μήνα, μάλιστα, διοργανώνεται με την υποστήριξη του Πάπα διεθνές συνέδριο για τη θεωρία της εξέλιξης, το οποίο θεωρείται τεράστιας σημασίας για τις σχέσεις πίστης και επιστήμης, μεταξύ άλλων, διότι βάζει στο περιθώριο τη θεωρία του «έξυπνου σχεδίου» που προωθούν συντηρητικοί κύκλοι, σύμφωνα με το οποίο όλα οφείλονται σε μια «υπέρτατη δύναμη».


Ενα αλλο λιγοτερο γνωστο κεφαλαιο στη ζωη του Δαρβινου αφορα στο θεμα της δουλείας.

Tι εκανε τον Δαρβινο να εκφράσει τις εντυπωσιακές και επαναστατικές για την εποχή τους θεωρίες του; Στο ερώτημα αυτό απαντούν Βρετανοί ιστορικοί, το βιβλίο των οποίων αποκαλύπτει ότι ο διάσημος βιολόγος ένιωθε αποτροπιασμό για τον θεσμό της δουλείας, την κατάργηση του οποίου χαρακτήρισε «ιερό σκοπό».

Ο Δαρβίνος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της απάνθρωπης μεταχείρισης των σκλάβων, κατά τα ταξίδιά του με το πλοιο «Beagle», που τον έφεραν στην αμερικανική ήπειρο και στις νήσους Γκαλαπάγκος (Islas Galápagos), όπου διατύπωσε τη θεωρία του περί εξέλιξης των ειδών, χάρη στις παρατηρήσεις των γηγενών σπίνων.

Η ιδεολογική στράτευση του Δαρβίνου στον αγώνα κατά της δουλείας βρίσκεται πίσω από τη μοναδική προσέγγισή του στο θέμα της εξέλιξης και στην αρχή που εξέφρασε για «κοινή καταγωγή» όλων των ειδών. Η αρχή αυτή ίσως να χρησιμοποιήθηκε από τον Δαρβίνο ως επιχείρημα υπέρ της κατάργησης της δουλείας, εκτιμούν οι συγγραφείς του νέου βιβλίου. Αφού ολοκλήρωσε τον περίπλου του πλανήτη το 1836, ο Δαρβίνος εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου δύο χρόνια αργότερα δημοσίευσε τις ρηξικέλευθες θεωρίες του. Την ίδια εποχή, ο θείος του Δαρβίνου, Τζος Ουέντζγουντ, ιδρυτής της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας πορσελάνης, πούλησε την επιχείρηση και αξιοποίησε τα έσοδα για τη στήριξη της εκστρατείας κατά της δουλείας.

Στο ημερολόγιο του ταξιδιού του, που δημοσιεύθηκε το 1845, ο Δαρβίνος προχωρά σε γλαφυρές περιγραφές των μαρτυρίων, που υφίσταντο οι δούλοι στις φυτείες της Λατινικής Αμερικής. Τη χειρότερη εντύπωση στον Δαρβίνο προκάλεσε η απειλή πολλών αφεντικών στις φυτείες ότι θα πουλούσαν τα παιδιά των σκλάβων τους, εάν αυτοί δεν παρέμεναν φρόνιμοι. Η θεωρία του Δαρβίνου για την κοινή καταγωγή των ειδών εκφράσθηκε εν μέρει ως απάντηση στην επικρατούσα άποψη μεταξύ των ιδιοκτητών φυτειών στη Νότια Αμερική, ότι οι σκλάβοι αποτελούσαν ξεχωριστό ζωικό είδος, η κακομεταχείριση του οποίου δεν μπορεί να θεωρείται ανήθικη.

Πηγες: ΤΑ ΝΕΑ & η Καθημερινη

8 comments:

leon said...

Elva, poly endiaferouses plirofories yia ton xehasmeno apo pollous Darvino. Ti na pei kaneis yia aftous pou epimenoun oti i katagwgi mas einai ergon ypertatis dynamis! Den ixera episis oti eixe topo8eti8ei enantion tis douleías kai oti voï8ise oikonomika tin ekstrateia kata tis douleías! Na loipon pou kati mathame kai simera.Kalo s/ko!

leon said...

Xehasa na sou pw oti oi Pearl Jam einai foveroi kai s afto to tragoudi!

zekia said...

πως τη γλίτωσε την κρεμάλα και τον αποκεφαλισμό αυτός ο τύπος, μπράβο του... με τόσο επαναστατικές για την εποχή του ιδέες

ellinaki said...

Το ποσοστό αυτών που αμφισβητούν τη θεωρία του Δαρβίνου είναι αρκετά απογοητευτικό. Η γνώμη μου πάντως είναι ότι, σε μεγαλύτερο ποσοστό πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει καν την "Καταγωγή των Ειδών", οπότε κρίνουν μόνο όσα ακούν. Κοτσάρουν και ένα "σιγά μην καταγόμαστε από μαϊμούδες" και ξεμπερδεύουν με τη συνείδησή τους.

Πάντως όσοι έχουν όρεξη, μπορούν να βρουν το βιβλίο εδώ ;)

Το Βατικανό, κλασσικά μετά από 200 χρόνια επιχειρεί να μπαλώσει τα τεράστια χαντάκια μεταξύ εκκλησίας και πραγματικότητας. ΑΝ τελικά όντως τα βρούνε (και καλά) με την επιστήμη, απορώ τί θα κάνουν οι Ορθόδοξοι αδελφοί τους. Ρεζιλίκια πράγματα.

Nik said...

Re paidia, mia fora se asxeti syzitisi, sto panepistimio, vre8ikan kai kati atoma pou eipan afto pou eipes esy, ellinaki,
"σιγά μην καταγόμαστε από μαϊμούδες" kai tote emeina!
De pisteva oti exei tetoia UFO sto UK pou ypostirizoun la8os 8ewries.
Ti allo 8a doume? Meta lene oti xvres opws i Ellada einai pisw apo ton ilio?

koubiki said...

ωραίο ποστ...δεν ήξερα τόσα για τη δράση του δαρβίνου-απορώ και εγώ πώς γλίτωσε την κρεμάλα...

αν τολμήσει κανείς να θίξει το ζήτημα της καταγωγής του είδους σε ένα μέσο ελληνικό σχολείο πάντως, έτσι, με τους συναδέρφους,τάχα πχ.με κανα φυσικό,σπάνια θα βρει προθυμία για σχετική συζήτηση ,για να μην πω ότι θα στιγματιστεί ως επικίνδυνος αν επιμείνει σε τέτοιες κουβέντες...τι ταμπού και αυτό.

αν είναι τυχερός,το πιο προχωρημένο σχήμα που φαντάζομαι είναι κάτι σαν τους ελιγμούς της καθολικής εκκλησίας.
βοήθειά μας.

ELvA said...

@leon

Και εγω ετσι σκεφτηκα γι αυτο ανεβασα το ποστ και φυσικα λογω της επετειου απο τη γεννηση του.

Υ.Γ Οτι και να πω για τους Pearl Jam & τον Eddie Vedder ειναι ...λιγα! :)

@Zekia & Koubiki

Πραγματικα τετοιοι ανθρωποι
ειναι αξιοθαυμαστοι για το κουραγιο τους, την επιμονη τους και το οτι τολμουν να ειναι διαφορετικοι, παρα τις δυσκολιες της εποχης! Χρειαζομαστε περισσοτερους!

Οσο για τη κατασταση σ´ ενα μεσο Eλλην.σχολειο, ειναι απο μονο του ενα μεγαλο θεμα....Another time..

@ellinaki

Πριν διαβασω τα αποτελεσματα της ερευνας δεν πιστευα οτι υπαρχουν τοσοι πολλοι ακομα που αμφισβητουν την θεωρια του Δαρβινου! Τοσα χρονια μετα και βεβαια ειναι 'ρεζιλικια
πραγματα',οι διαφωνιες της εκκλησιας με τη θεωρια του Δαρβινου. Και να ηταν η μονη περιπτωση καλα θα ηταν.....


@Bottler28

Tα φαινομενα απατουν! :)

Anonymous said...

Καταρχάς ευχαριστώ για την πρόσκληση... ωραίο μπλογκ... Ενδιαφέροντα θέματα...

Πως όμως μια θεωρεία σαν αυτή του Δαρβίνου μπορεί να γίνει ο εφιάλτης του σύγχρονου κόσμου?
Απλά πληροφοριακά...

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_09/02/2009_266714

Lykos
...