Wednesday, February 25

''Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία''

Oταν ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο Νοέμβριο, ο νέος βασιλιάς του Μπουτάν Τζιγμέ Κεσάρ διακήρυξε ότι κύριος στόχος του θα είναι «η δημιουργία μιας πεφωτισμένης κοινωνίας, με αποστολή την ευτυχία και την ευημερία όλου του λαού».
Η εξαγγελία αυτή του μόλις 28 ετών βασιλιά δεν θα προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον αν η χώρα αυτή δεν είχε εκδηλώσει εδώ και πολλά χρόνια την προτίμησή της για την «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία» έναντι του γνωστού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η λογική πίσω από την καθιέρωση ενός τέτοιου δείκτη είναι απλή: η οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά ένα εργαλείο για την επίτευξη άλλων, πιο ουσιαστικών σκοπών, όπως είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευτυχία. Με αυτή τη φιλοσοφία ως οδηγό του, το Κέντρο Σπουδών του Μπουτάν (Bhutan) συνέταξε έναν κατάλογο 290 ερωτήσεων και άρχισε να τον διανέμει σε όλη τη χώρα.

Μικρές πολυτέλειες ασήμαντων βασιλείων, θα πει κανείς. Όμως, την αξία του ΑΕΠ για τη μέτρηση της ευημερίας ενός λαού δεν την αμφισβητούν μόνο οι κάτοικοι του Μπουτάν. Όπως σημειώνει ο Simon Briscoe στο περιοδικό των Financial Times, σε όλο τον κόσμο γίνεται σιγά σιγά κατανοητό ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι απλώς η μακρο-οικονομική ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη έννοια «προόδου».
Πώς να έχει κανείς εμπιστοσύνη στο ΑΕΠ όταν μετρά την περίθαλψη των ηλικιωμένων μόνο όταν τους κλείνουμε σε ιδρύματα και όχι όταν τους φροντίζουμε στο σπίτι; Τι αξία έχει ένας δείκτης που αγνοεί τις επιπτώσεις που έχουν οι φυσικές καταστροφές ή η ανακάλυψη φυσικών πόρων στην ευημερία ενός λαού; Τι μας ενδιαφέρει το μέγεθος των ξένων επενδύσεων αν χάνονται θέσεις εργασίας με τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό;

Δεν προκαλεί έτσι έκπληξη ότι ο Γάλλος πρόεδρος ανέθεσε τη διερεύνηση αυτού του θέματος σε μια καινούργια «Επιτροπή για τη Μέτρηση των Οικονομικών Επιδόσεων και της Κοινωνικής Προόδου», με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz και σύμβουλο τον καθηγητή Amartya Sen. Ανάλογη προσέγγιση αναμένεται να ακολουθήσει και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στην τελευταία διάσκεψη του Νταβός, ο επικεφαλής στατιστικολόγος του ΟΟΣΑ (OECD), Enrico Giovannini, παρουσίασε διάφορους τρόπους για την αξιολόγηση της προόδου ενός έθνους. Στον υπολογισμό του ΑΕΠ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαλειφθούν στοιχεία όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας και οι θάνατοι από τροχαία και να προστεθεί ο ελεύθερος χρόνος. Οι δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να περιλαμβάνουν ερωτήσεις όπως: είστε περισσότερο ή λιγότερο ευτυχισμένος από πέρυσι; Υποφέρετε από κάποια αρρώστια;

Η ερευνα θα περιλμβανει γυρω στους 100 δεικτες επιτρεποντας στον αναγνωστη να δει αν οι τασεις ειναι θετικες, ή αρνητικες. Η Αυστραλια, η Ισπανια και ο Καναδας ειναι μεταξυ των χωρων που εχουν συλλεξει και παρουσιασει πληροφοριες κατα τετοιο τροπο ωστε να γινουν πιο σχετικες και πιο προσιτες στο κοσμο και να δημιουργησουν πιο χρησιμα εργαλεια που θα συνεισφερουν στην τακτικη της πολιτικης που ειναι βασισμενη σε αποδειξεις.

Το μεγαλυτερο εγχειρημα σε διαδικτυακο επιπεδο ονομαζεται “The State of the USA”και θα λειτουργησει τους επομενους μηνες. Η ιστοσελιδα του θα μπορει να παρεχει ευκολη και προσιτη τοπικη, εθνικη πληροφορηση καθως και ενα φορουμ που θα επιτρεπει στους Αμερικανους να ασχολουνται με διαφορα σημαντικα ζητηματα οπως εκπαιδευση, υγεια, οικονομια, οικογενεια, παιδια και ασφαλεια. "Ειναι σχεδιασμενο για να εκτιμησει προς τα που κινειται το εθνος και που εχει σταματησει". Ο David Walker, προεδρος του CEO και του ιδρευματος Peter G. Peterson επιδοκιμαζει το ολο εγχειρημα λεγοντας οτι:”για να θεωρειται μια χωρα κορυφαια στην εποχη της πληροφορησης, σημαινει οτι θα πρεπει και να παραγει επιστημονικα τεκμηριωμενη και καλης ποιοτητας πληροφορηση στο κοινο επανω στο που ειμαστε και στο που πηγαινουμε”.

Οι αριθμοί είναι οικουμενικοί, δεν έχουν ηλικία, φύλο ή εθνικότητα. Mερικοι μελετητες ισχυριζονται, ομως, οτι ο τρόπος που χρησιμοποιούνται μπορεί να αποδυναμώσει, ή να ενισχύσει τη δημοκρατία. Τα αναπτυσσομενα εθνη μπορουν μ αυτο το τροπο να δουν βελτιωσεις, αλλα και μια κλιση προς τη "δυτικοποιηση" και να αισθανθουν οτι η καλυτερη πληροφορηση θα τους βοηθησει να αποφασισουν ποια στοιχεια της δυτικης "αναπτυξης" προτιμουν να υιοθετησουν και ποια οχι.

3 comments:

leon said...

Me yeia kai to neo look!
Prwto!
Oso yia to arthro einai axiologi i prospatheia kai as paroun ma8imata kai oi dikoi mas pou ola ta alla ektos apo tin eftyxia tou kosmou tous endiaferoun...

Nik said...

Elva

Poso wraia akougetai to slogan «η δημιουργία μιας πεφωτισμένης κοινωνίας, με αποστολή την ευτυχία και την ευημερία όλου του λαού»! Psila grammata dil.gia tin Elladitsa mas

Tha mou epitrepseis na pw edw omws oti apogoitevei to gegonos oti o
'metanastis' asxolite KAI me 8emata gamou vasiliadwn,
(skylosoga)eite me glyka kai moda! Thelete mipos na synagwnistite to periodiko cosmopolitan? :PPP

korinoskilo said...

με γεια το νεο λουκ :)))

δηλ ως και το μπουνταν ειναι πιο προχωριμενο απο μας!!!
ευγε!!
το καλυτερο το ειπε η housewife......θες λιγα πραγματα για να εισαι ευτυχισμενος......
αι να δουμε ποτε 8α το παρουμε χαμπαρι

την καληνυχτα μου
την καλημερα μου