Monday, February 9

Περισσότεροι από 180 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία




Ξεπέρασαν τους 180 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, ενώ περισσότεροι ακόμη είναι αγνοούμενοι. Ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί, ενώ το μέγεθος της τραγωδίας αποκαλύπτεται ώρα με την ώρα, καθώς πυροσβέστες και συνεργεία διάσωσης φτάνουν στα σημεία του «ολοκαυτώματος
».
Δεν υπάρχουν Έλληνες ομογενείς μεταξύ των θυμάτων, όπως αναφέρουν ανταποκριτές μέσων μαζικής ενημέρωσης από την Αυστραλία.
Σύμφωνα με το BBC, ο πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ραντ δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και προειδοποίησε το έθνος να είναι έτοιμο «για χειρότερα νέα».
Στρατιώτες και ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών συνεχίζουν να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες τουλάχιστον σε 25 σημεία στην πολιτεία της Βικτόρια.


Το γεγονός ότι η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει, σε συνδυασμό με τη μερική εξασθένιση των ανέμων, λειτουργεί υπέρ των πυροσβεστικών δυνάμεων που κατάφεραν να θέσουν ορισμένες φωτιές υπό έλεγχο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για πλήρη κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ο Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε την άμεση παροχή 7 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο, σημειώνοντας ότι θα πάρει χρόνια η αποκατάσταση των ζημιών.
«Γι' αυτό επιστρατεύσαμε τους στρατιώτες, γι' αυτό και θα επιστρατεύσουμε κάθε δυνατό μέσον» τόνισε, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλές πυρκαγιές προκλήθηκαν από εμπρησμούς, είπε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, εκτός του ότι πρόκειται για μαζικές δολοφονίες».
Σύμφωνα με την αρχηγό της αστυνομίας Κριστίν Νίξον, οι περιοχές Μέρισβιλ και Κίνγκλεϊκ (όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους) έχουν αποκλειστεί και αντιμετωπίζονται ως τόποι εγκλημάτων. «Όπου υπάρχουν νεκροί, θα γίνει έρευνα σε ποινικό επίπεδο» δήλωσε η Νίξον.
Τόσο η κυβέρνηση της Βρετανίας όσο και της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν όποια βοήθεια τους ζητηθεί, ενώ ο αυστραλιανός Ερυθρός Σταυρός, που έχει στείλει 400 εθελοντές στην περιοχή, απηύθυνε έκκληση για δωρεές.
Οι φωτιές σε θαμνώδεις εκτάσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στην Αυστραλία. Όμως η έκταση της τωρινής τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών στην ιστορία της χώρας, με τον αριθμό των θυμάτων να υπερβαίνει κατά πολύ τους 75 της «Τετάρτης των Τεφρών» τού 1983 ή τους 71 της «Μαύρης Παρασκευής» τού 1939.
Πηγη: in.gr

U p d a t e : Australian man charged with arson!

Info: Scientist Tim Flannery recalls the long, wet Victorian winters now replaced by a drier and dangerous climate!

14 comments:

palalos said...

EINAI TΡΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ....ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΓΗΣ...ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ....ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ??????

leon said...

Diavasa oti ypirksan periptwseis pyromanwn kai stin Australia, alla vevaia
i ypervoliki zesti kanei ti douleia tis kai apo moni tis, dystyxws! Mou thymise gia na eimai eilikrinis ta dika mas kai poios xerei ti tha ginei kai stin Ellada to kalokairi! Oso akouw yia ti perivoiti 'kratiki mixani' pou einai se egrigorsi dostou kai anisyxw pio poly!

suncitizen said...

Φταίει άραγε και εδώ το φαινόμενο του θερμοκηπίου για την τόσο εκτεταμένη καταστροφή;
Πάντως, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, σήμερα η υφήλιος θα μας είχε τρελάνει στο βρισίδη, στην ειρωνεία και τους χλευασμούς.
Βλέπετε, όμως, συμβαίνουν κι αλλού αυτά...

Τdi said...

Παιδιά, οι πυρκαγιές στις σαβάνες της Αυστραλίες, είναι ένα πάρα πολύ συχνό και υγιές φαινόμενο. Ανακυκλώνει και ανανεώνει την ζωή και το οικοσύστημα γενικότερα.

Το πρόβλημα έγκειται σε 4 διαστάσεις.

1. Παλιά όταν υπήρχε μόνο σαβάνα η φωτιά σταμαστούσε στα φυσικά όρια. Όποια και αν ήταν αυτά. Ποτάμια, γκρέμια κτλ. Τώρα έχουμε λογής λογής πρώτη καύσιμη ύλη ΠΑΝΤΟΥ βάλε δεξαμενές χημικών, βενζινάδικα, σπίτια, αποθήκες δεν ξερω και γω με τι μέσα, κτλ !

2. Αναρωτιέμαι ποιά είναι η αναλογία νεκρών (και τραυματιών) για τους λευκούς και ποιά για τους αμπορίτζιναλς

3. Η ήπειρος της Ωκεανίας, είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να οργανώσεις πυροσβεστική άμυνα (πόσο μάλλον "επίθεση", δηλ. κατάσβεση) σε πολλά απομονωμένα μέτωπα. Δεν υπάρχει παντού νερό, δεν υπάρχουν παντού δρόμοι.

4. Αν είναι εμπρησμός...είναι πάντα έτσι στημένος, για να μην μπορέσει κανείς ποτέ να αποφύγει την "θυσία" συγκεκριμένων φιλετων real estate.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι σαν εκτελεστές. Δεν αποτυγχάνουν ΠΟΤΕ. Δεν θα πληρωθούν αν δεν πετύχει το σχέδιο...άρα...δυστυχώς....βάζουν τα δυνατά τους, ορισμένα μέτωπα, να μην σωθούν ποτέ!

Εδώ δίνω ένα τέλος στην φλυαρία μου, και εύχομαι κουράγιο και δύναμη στους πυροσβέστες (εθελοντές και μη) και κυρίως στους πυροπαθείς...

korinoskilo said...

σε εμας το καταλαβενω να ειναι εμπρησμος... δεν ξερουν πια που να κτίσουν τα σπίτια τους και τις βίλες τους
Αφού είναι αραιοκατοικημένη η Αυστραλία γιατί να το κάνουν?
Πια άλλα συμφέροντα κρύβονται από πίσω?

Και μένα μου θύμισε τα δικά μας :(

ELvA said...

@palalos & @leon

Μεγαλες κλιματικες αλλαγες και συμφεροντα.
Συμφωνω μαζι σου@leon.Hταν οι ιδιες αιτιες και για τις καταστροφικες φωτιες στην Ελλαδα...

@suncitizen

Απ οτι διαβασα για τις φωτιες στην Αυστραλια υπαρχουν κυριως οι δυο
παραπανω αιτιες. Δε νομιζω ομως οτι στο εξωτερικο ειρωνευτηκαν την Ελλαδα στις φωτιες του 2007!
Ολη η ειρωνεια & η κατακαραυγη προηλθε απο το εσωτερικο και αυτους που ηξεραν τι ΔΕΝ εκανε,ή τι θα
μπορουσε να ΕΙΧΕ προβλεψει η κυβερνηση, ωστε να ειχαν
σωθει περισσοτεροι!

@Tdi

Για το δευτερο ερωτημα μαλλον ειναι αδυνατο να μαθει κανεις τετοιου ειδους
πληροφοριες,οταν συμβαινει μια τοσο μεγαλη καταστροφη!

@korinoskilo

Παντου τα παντα! Μονο οι Ελληνες φροντιζουν για τα καλα και συμφεροντα;.....



@Nemo

Που εισαι, να μας δωσεις τα φωτα σου σχετικα με τη κατασταση εκει;

Nemo said...

Χαμος... Η χωρα εχει κηρυξει εθνικο πενθος και σε ολες τις περιοχες οι σημαιες κυμματιζουν μεσηστιες...
Ο πρωθυπουργος εκανε λογο για την χειροτερη περιοδο στην ιστορια της χωρας.
Εχει τετοια εκταση η φωτια που εχουν σταματησει τις προσπαθειες να τη σβησουν απλα θα την αφησουν να σταματησει απο μονη της.
Δεν ειναι οι εμπρησμοι που προξενησαν τα προβληματα ειναι η ζεστη (οι πιο ζεστες ημερες στην ιστορια της πολιτειας της Βικτοριας...
Τα δαση θα επανελθουν (καθως ειναι ετσι σχεδιασμενο το οικοσυστημα εδω που χρειαζεται τις φωτιες για ανανεωση) σε 4-5 χρονια δεν θα υπαρχει ιχνος απο την φωτια.
Και δεν υπαρχει προβλημα real-estate και αλλα παρομοια συμφεροντα καθοτι δεν παιζει να χτισεις "αυθερετα" εδω, δεν ειναι Ελλαδα...

ELvA said...

@Nemo

Πολυ κριμα για τις ζωες που χαθηκαν!
Αυτες δεν αναπληρωνονται με τιποτα και καμμια κυβερνηση δεν μπορει να απαλυνει τον πονο αυτων που
εχασαν δικους τους. Ομως διαβασα οτι σε ορισμενες περιοχες, οπως π.χ Gippsland, υποψιαζονται
εμπρησμους και η αστυνομια κανει ερευνες.Εν τω μεταξυ αν πιασουν εμπρηστες θα καταδικασθουν για φονο. Σωστο!

leon said...

Ekei exoun omws kai alla provlimata. Exoun tous Looters pou den noiazontai yia tpt kai klevoun ta panta otan vroun efkairia. Ti na peis otan kapoioi ekmetalevontai me tetoio tropo ti distyxia allwn..


http://www.news.com.au/
story/0,27574,25038527-1243,00.html

patsiouri said...

Όταν διάβασα τον αριθμό τω νεκρών συγκλονίστηκα.
Δεν είχα ιδέα για το πως είναι σχεδιασμένο το οικοσύστημα της Αυστραλίας, εσείς με διαφωτίσατε.
Αν η αυθαιρεσία είναι αυστηρα ελεγχόμενη όπως αναφέρεται, τότε για ποιό λόγο μιλούν όλοι για σχεδιασμένους εμπρησμούς???

leon said...

Xwris na eimai eidikos
alla diavazontas gia ta gegonota, nomizw oti den kseroun akoma an se orismenes perioxes itan emprismoi, i oxi.Ypotheseis
kanoun stin astynomia mexri na vroun stoixeia,
pistevw. Pantws polloi katigoroun tin Austral. kyvernisi giati mexri twra, enw iksere tis synepeies twn klimatikwn allagwn ekane poly liga gia na apotrepsei tetoiou eidous katastrofes.
To paradoxon einai oti polloi Afstraloi xathikan stis fwties epeidi empisteftikan mia pageia (kai lanthasmeni ap oti apodeixthike prosfata) politiki symfwna me tin opoia isxye yia tous katoikous to eksis:
''stay and defend or leave early''! Apistefto
I Australia akomi xrisimopoiei karvouno yia energeia kai exei malista katigorithei syxna. Eixe dyskolia na ypograpsei kai ti symfwnia tou Kyoto alla isws na anagkastike na to kanei teleftaia, den eimai sigouros.Pantws skeftontai sovara ap oti diavazw n´ allaxoun perivall.politiki kai kala tha kanoun giati alliws DE ginetai na epiviwsoun ekei me tetoies thermokrasies!

O Bob Brown twn prasinwn exei dikio s afta pou proteinei ekei @Nemo.Kanw mipws lathos?

Nemo said...

@patsiouri: Οι εμπρηστες δεν ειναι μονο αυτοι που θελουν να χτισουν τα καμμενα οπως στην Ελλαδα...Υπαρχουν και ανθρωποι που απλα τους αρεσει να βλεπουν τις φωτιες (παλαβους θα τους ελεγα...) Μετα υπαρχουν και αλλοι που προσπαθωντας να αποτρεψουν τα μεγαλα μετωπα αναβουν μικροτερα για να καψουν τα χαμηλα χορτα και αυτα ξεφευγουν απο τον ελεγχο λογω ανεμων-ζεστης.
Και ξαναλεω δεν ειναι οι εμπρησμοι αυτοι που εκαναν την μεγαλη καταστροφη αλλα η ζεστη. Σημερα μαλιστα βγηκε ανακοινωση οτι η πιο καταστροφικη απο τις εστιες δεν υπαρχει περιπτωση να προηλθε απο εμπρησμο...

@leon: Διαβασμενο σε βρισκω mate. Ναι ειναι πολλοι αυτοι που εμειναν να προστατεψουν τα σπιτια τους (κυριως τα ζωα τους καθως προκειται για αγροτικες περιοχες). Για να παρουμε το θεμα απο την αρχη ομως γιατι διαβαζω και μερικα λαθη πιο πανω. Το κλιμα εδω (και το οικοσυστημα) ειναι ετσι σχεδιασμενα να αντεχουν τις φωτιες, και μαλιστα τα δασαρχεια και οι διευθυνσεις εθνικων δρυμων καινε ελεγχομενα περιοχες καθε 2-3 χρονια ωστε να βοηθησουν το οικοσυστημα να ανανεωθει (μια πρακτικη που εφαρμοζαν οι ιθαγενεις εδω και χιλιετιες).
Η αναπτυξη των αστικων κεντρων ( η πολη του Συδνευ εκτεινεται σε μια περιοχη 100 χιλιομετρων που περιλαμβανει αρκετα δαση και προστατευομενες περιοχες) εχει ως αποτελεσμα να μην καθιστα εφικτη την πρακτικη αυτη κοντα στις πολεις. Ενα αλλο προβλημα ειναι οτι τα σπιτια στην συντρηπτικη τους πλειοψηφια δεν χτιζονται με τουβλα αλλα με ενα υλικο σαν κοντρα πλακε που δεν αντεχει στη φωτια. Στις δε φτωχωτερες αγροτικες περιοχες ειναι ή ξυλινα ή απο κατι σαν χαρτονι.
Και ερχεται και η ξηρασια των τελευταιων 5-6 ετων που προστειθεται στο ολο σκηνικο (η χωρα περναει απο περιοδους βροχωπτοσης και περιοδους ξηρασιας που διαρκουσαν 5-6 χρονια η καθε μια...τωρα με τις αλλαγες του κλιματος εχουμε μεγαλυτερες περιοδους ξηρασιας και μικροτερες βροχης)
Η δε Βικτωρια (η πολιτεια που γινονται αυτα και που εχει εδρα την Μελβουρνη) εχει πιο ξηρο κλιμα γενικα παρεα με Αδελαϊδα και Περθ. Αν σκεφτειτε οτι αυτη τη χρονια εδω στο Συδνευ δεν εκανε πανω απο 35 ενω στην Μελβουρνη ειχαν 45-50 βαθμους για μεγαλο διαστημα (και η αποσταση ειναι 9 ωρες με το αυτοκινητο) καταλαβαινετε τί διαφορες κλιματος εχει απο περιοχη σε περιοχη.
Ναι η Αυστραλια εξαρταται απο τον γαιανθρακα ακομα, και ειναι μια απο τις πιο ρυπογονους στον τομεα αυτο. Ομως εχουν αρχισει και ξυπνανε. Εχουν υπογραψει το Κυοτο και η τωρινη κυβερνηση των "Εργατικων" εχει αρχισει και προσπαθει να αλλαξει τα μυαλα του κοσμου (ολα αυτα μεσα στα τελευταια 2 χρονια) και ετσι σχηματιζεται σιγα σιγα ενας σταθερος πυρηνας που θελει αλλαγη στον τροπο που η Αυστραλια βλεπει την ενεργεια (ΟΚ ειναι και τα συμφεροντα των μεγαλων εταιρειων εξορυξης που φρεναρουν λιγο το τρενο, αλλα γενικα προχωρα!!!)
Οι πρασινοι δεν εχουν τοσοι δυναμη ακομα οσο σε Ευρωπαικες χωρες (πχ Γερμανια) αλλα εχουν μια καλη φωνη μεσω του M.P. B. Brown.
Μας αρεσει να ζουμε μεσα στο πρασινο αλλα δεν ξερουμε πως να αντισταθουμε σε καταστροφες οπως αυτη...Απλα κριμα για τους ανθρωπους που χαθηκαν. :(

leon said...

@Nemo

Cheers mate! Moy aresei to diavasma kai den afinw efimerida yia efimerida!:B
Diavasa malista oti o Cpt. James Cook 200 xronia prin eixe onomasei tin ipeiro Australia "the continent of smoke" kati pou apodeiknyei peritrana afto pou eipes kai esy parapanw
oti dld''καινε ελεγχομενα περιοχες καθε 2-3 χρονια
ωστε να βοηθησουν το οικοσυστημα να ανανεωθει (μια πρακτικη που εφαρμοζαν
οι ιθαγενεις εδω και χιλιετιες)''.Episis diavasa
oti to edafos tis den einai katalilo yia ta zwa pou ektrefontai, provata klp kai oti tha itan pio swsto na exetrefan kangouro
mia kai afta ta zwa einai pio prosarmosmena sti xirasia klp. Polloi lene kai esy nomzw to eipes oti oyte ta spitia, pou einai se styl evrwpaiko, einai apo katallilo yliko yia to ekei perivallon.I Australia
plirwnei twra ta sfalmata mias anarhis perivallont. nomothesias.Aftoi toulaxiston epathan alla tha mathoun, emeis edw xamw omws?

ΣΠΙΘΑΣ said...

@ Νemo
Δεν είναι μόνο το real estate. Έχω διαβάσει για την μεγάλη συμφωνία της Αυστραλίας με την Ρωσία για την εξόρυξη ουρανίου.
Η Αυστραλία είναι από τις μεγαλύτερες στην παραγωγή ουρανίου( από το 1970)

Δεν ξέρω βέβαια αν αυτές οι περιοχές έχουν να κάνουν μ'αυτό.
Η μεγάλη ιστορία του ουρανίου έχει να κάνει με το Καταντού.

Είναι όπως και να το κάνεις ένα τραγικό γεγονός.