Tuesday, November 11

Χανιά - Απεργία πείνας οικονομικών μεταναστών






Η φώτο είναι απο το μπλόγκ του Gazi Kapllani



"Σε απεργία πείνας προχωρούν από σήμερα 15 οικονομικοί μετανάστες που ζούν στα Χανιά με αίτημα να τους χορηγηθεί άμεσα άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Οι απεργοί πείνας “έστησαν” 8 σκηνές έξω από το δημαρχείο Χανίων δηλώνοντας πως θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους.

Από νωρίς το πρωί έξω από το δημαρχείο έχουν συγκεντρωθεί και δεκάδες ακόμα οικονομικοί μετανάστες που με πανώ και συνθήματα ζητούν και αυτοί να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής στην χώρα μας.

Οι συγκεντρωμένοι που έχουν την συμπαράσταση του φόρουμ μεταναστών, μοίρασαν στους περαστικούς φυλλάδιο με τα αιτήματα τους.

Στα Χανιά οι οικονομικοί μετανάστες που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους αλλά δεν έχουν πάρει άδεια παραμονής υπολογίζονται στους 500

Όπως υποστηρίζουν με βάση την παρούσα νομοθεσία έχουν καταθέσει το φάκελο για αδεια παραμονής αφού εκπληρώνουν τις προυποθέσεις αλλά η απάντηση ήταν απορριπτική καθώς είχαν μπει παράνομα στην Ελλάδα."
Πηγή: www.metropolisradio.gr

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συζητά: "Μετανάστευση και καταπολέμηση του εγκλήματος στη συνάντηση Καραμανλή - Παυλόπουλου".


"Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης του εγκλήματος καθώς και το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι έχει μπει σε εφαρμογή ένας νέος σχεδιασμός για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σημειώνοντας ότι είναι ορατή η βελτίωση κυρίως σε επίπεδο αποκαλύψεων από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Δεν υποτιμώ το πρόβλημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες γειτονιές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας, όμως, ότι σε επίπεδο αποκαλύψεων στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει σημαντικά βήματα.

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι εντός του Νοεμβρίου θα γίνουν με πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας δύο κρίσιμες συναντήσεις που αφορούν την εφαρμογή του συμφώνου πάντα με γνώμονα, όπως είπε, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η χώρα μας θα θέσει στις συναντήσεις το ζήτημα της εφαρμογής του συμφώνου και κυρίως για τα κράτη που είναι εκτός ΕΕ ή που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, ώστε να τηρούν τις υποχρεώσεις τους για την αντιμετώπιση του δουλεμπορίου."

Πηγή: www.in.gr

Η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας είναι...ανέκδοτο. Απο την μιά προβάλει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην ΕΕ, που όντως είναι υπαρκτό, απο την άλλη κλείνει τα μάτια στις συνθήκες κάτω απο τις οπίες ζούν οι μετανάστες στην χώρα μας και τα δικαιώματα τους.

5 comments:

g vrettos said...

To ανεκδοτο ειναι η σταση της ελληνικης κοινονιας, αυτοι που κατα ενα μεγαλο ποσοστο ηταν μεταναστες το 60 και 70 ειναι αυτοι που σφυριζουν αδιαφορα και κλεινουν τα ματια στο αυτονοητο, που καποιες αλλες κοινωνιες τους εξασφαλισαν,πιο παλια.
Η πολιτικη ειναι
τα ατολμα ανθρωπακια που για το πιθανο ψηφο κανουν τα παντα.
Η κοινωνια εδω κατω εχει πεθανει απο καιρο απλως τωρα βρωμαει....
Τετοιος λαος τετιοι αρχοντοι....

g vrettos said...

Δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωρβίου 2008 στην ΕΠΟΧΗ)


Είναι μερικές ιστορίες που δυσκολεύεσαι να τις πιστέψεις όταν τις ακούς. Δυσκολεύονται ακόμα και εκείνοι που τις είδαν με τα μάτια τους. Πώς να πιστέψεις πως οι πρώτοι Έλληνες που συναντούν όσοι αναζητούν δια θαλάσσης καλύτερη τύχη στη χώρα μας είναι κάτι ντόπια αρπακτικά που σπαράζονται για το ποιος θα πάρει τη βάρκα που τους μεταφέρει… Νήσος Λέσβος, 2008. Ακρωτήριο Κόρακας (όνομα και πράγμα).

Όταν έφτασα στη Μυτιλήνη το θέμα είχε ήδη αρχίσει να βγαίνει στον Τύπο και μετά τον πρώτο φόβο, τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν. Πορεία βορειοανατολικά, στο χωριό Σκάλα Συκαμινιάς, το πιο κοντινό προς τα τουρκικά παράλια. Ψαροχώρι, ήσυχος τόπος, γραφικός. Μια εικόνα που οι μετανάστες δε θα δουν ποτέ, αφού η άφιξή τους συνεπάγεται αγωνία για να ξεφύγουν από το λιμενικό αλλά και από κάτι περίεργους τύπους που τσακώνονται για το ποιος θα πάρει τη βάρκα, που εκείνοι θα αφήσουν πίσω τους.
Πολλές φορές τους πετάνε στη θάλασσα τριάντα και πενήντα μέτρα πριν την ακτή. Άνδρες γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να βουτήξουν καθώς οι δικοί μας τραβάνε τη βάρκα. Διαπληκτίζονται μεταξύ τους και όσο πιο γρήγορα αδειάσει τόσο το καλύτερο, για να κατακυρωθεί στο νικητή. Πολλές φορές φωνάζουν police για να τους κάνουν να κατέβουν. Άλλοτε, ο ψαράς που τους έφτασε πρώτος θα δέσει τη βάρκα με σκοινί και θα την τραβήξει, μαζί με τους επιβάτες της, σε άλλη παραλία, εκεί που περιμένουν οι δικοί του για να μοιραστούν τα λάφυρα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά που έβλεπα», μου λέει ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης, που βρέθηκε μπροστά στο θέαμα αυτό φέτος το καλοκαίρι. Ο Μιχάλης Κατσαμπρόκος, ψαράς και ο ίδιος και δημοτικός σύμβουλος στην περιοχή, έχει ακούσει και αυτός ότι τους πετάνε στη θάλασσα πριν καλά καλά βγουν στην ξηρά. «Δεν είμαστε άνθρωποι είμαστε ζώα και κοιτάμε πως θα κονομήσουμε με τον πόνο των αλλονών», μου λέει.
Το κίνητρο είναι ασφαλώς το κέρδος. Τα φουσκωτά και οι μηχανές είναι συνήθως καινούρια και θα μοσχοπουληθούν από όποιον τις πάρει στην κατοχή του. Το τραγικό είναι ότι ο νόμος το επιτρέπει. Η διάταξη που ορίζει ότι όποιος βρει μια βάρκα μπορεί μετά από τη σχετική δήλωση να την πάρει στην κατοχή του, δένει τα χέρια των αρχών, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν διατεθειμένες να κάνουν και πολλά. Αρκετούς μπελάδες έχουν με την κράτηση των πολυάριθμων μεταναστών στο νησί.
«Έχω ακούσει, έχω δει κιολας να τους τραβάνε, να τους πετάνε έξω για να τους πάρουν τη βάρκα. Πολλοί το έχουν δει σαν επάγγελμα αυτό. Δεν βλέπουν ανθρώπους, βλέπουν ένα χιλιάρικο να έρχεται και ορμάνε για το ποιος θα το πάρει πρώτος» μου λέει ο κύριος Νίκος, ψαράς και αυτός, στη Σκάλα Συκαμινιάς.

Ο Μ. Κατσαμπρόκος έχει δει τραυματίες. «Φωνάζουνε μες τη νύχτα και τους τρομάζουν. Αυτοί τρομοκρατούνται. Φεύγουνε και σκαρφαλώνουν όπου βρουν πάνω στα βράχια. Κάποιος έπεσε και έβγαλε τον ώμο του. Μπορεί να έχουν γίνει και χειρότερα που δεν τα γνωρίζω...»
Κάποιες αυλές σπιτιών στη Σκάλα, αλλά και στα γύρω χωριά, φιλοξενούν δύο και τρία φουσκωτά η κάθε μία και οι αποθήκες έχουν αρκετές εξωλέμβιες μηχανές στοιβαγμένες, που περιμένουν να μεταπωληθούν ως ελαφρώς μεταχειρισμένες, σχεδόν «του κουτιού». Το βράδυ στο καφενείο η κουβέντα θα έρθει γρήγορα στα λάφυρα και θα γίνουν συγκρίσεις για το μέγεθος, τον τύπο και την ιπποδύναμη που έλαχε στον καθένα. Μετά τον πρώτο θόρυβο και κάποιες ανώνυμες καταγγελίες, έγιναν και συλλήψεις. Το λιμενικό κατέσχεσε τουλάχιστον 15 μηχανές και συνέλαβε δύο ντόπιους που τις είχαν στα σπίτια τους αδήλωτες. Τις επόμενες μέρες οι μηχανές δηλώθηκαν και επισήμως. Οι συλληφθέντες όχι μόνο αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά τους επιστράφηκαν και τα κατασχεθέντα.
Έφυγα από τη Μυτιλήνη ξέροντας πως τις νύχτες τα βράχια της ανατολικής πλευράς της Λέσβου θα συνεχίσουν να είναι διάσπαρτα με «κυνηγούς», με φακούς και με κιάλια που παρακολουθούν τη θάλασσα. Οι υπόλοιποι θα είναι στα ανοιχτά με τα αλιευτικά και μόλις πάρουν το σύνθημα από την ακτή θα επιδοθούν σε έναν αισχρό αγώνα δρόμου προς το λάφυρο.

Εκείνο που πληγώνει περισσότερο είναι πως οι πρόσφυγες βλέπουν ανθρώπους που δε φοράνε στολή και είναι φιλικοί νομίζοντας πως οι άνθρωποι αυτοί είναι εκεί για να τους βοηθήσουν. Από τη μια πλευρά απλώνονται χέρια που ζητάνε βοήθεια και από την άλλη πετιούνται σκοινιά για να δεθεί η βάρκα.

Και εφόσον η βάρκα δεθεί, το πλήρωμα περισσεύει….

ELvA said...

@ipodcrates
Δυστυχως το Ελληνικο κρατος
κλεινει τα ματια σε ολους και οχι μονο σ αυτους που
εχουν μεγαλυτερη αναγκη για
βοηθεια! Παλια υπηρχαν καταγγελιες για τη Τουρκια,
τωρα ομως φτασαμε να ειμαστε στα ιδια χαλια, σε σχεση με τη μεταχειρηση των
λαθρομεταναστων και των μεταναστων,γενικα!Χρειαζεται μεγαλη αλλαγη νοοτροπιας, θα ζησουμε να τη δουμε αραγε;

@vrettos
Αν και σοκαρει παντα οταν διαβαζει κανεις τετοια γεγονοτα, απ την αλλη ομως,
συνειδητοποιει οτι υπαρχει κι αυτη η Ελλαδα που μας πληγωνει καθημερινα και που
πολλοι απο εμας,φανταζομαι,
δεν θα ηθελαν να εχουν σχεση! Με ενοχλει πολυ το γεγονος οτι ενας λαος που υπηρξε μεταναστης φερεται ετσι σε αλλους που αναγκαζονται και αυτοι να μεταναστευσουν!

patsiouri said...

Πω πω, έχω παγώσει με το σχόλιο του Vrettos...
Όχι πως δεν τα ξέρω.
Για Ελληνικό Κράτος σταματάμε να μιλάμε πια.
Εδώ δεν κάνουν τίποτα και έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης το μέσο πολίτη, στους μετανάστες, τους φυλακισμένους, τους άστεγους θα κολλήσουν???
Τι λέμε τώρα...

Αυτά βέβαια να τα σκέφτεται και η κάθε ρατσίστρια κατινάρα που βρίζει τους αλλοδαπούς ενώ δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή της ζώντας από τα ενοίκια από το τρίπατο στη Σουβάλα που χτίστηκε με τα φραγκάκια που μάζεψε ο παππούς της πλένοντας πιάτα στην Αυστραλία...

ipodcrates said...

Συγκλονιστικά αυτά που γράφει ο Vrettos!:(