Thursday, August 28

Να'μαστε πάλι...



Να ‘μαστε πίσω στη βάση μας λοιπόν, μετά από πέντε εβδομάδες στην Ελλάδα και έξι εβδομάδες μακρυά από τον μαγικό κόσμο του ιντερνετ.

Ούτε που κατάλαβα πώς πέρασε τόσος καιρός..

Και ούτε που κατάλαβα πώς, τόσες εβδομάδες στην Ελλάδα, δεν βρήκα μια ώρα καιρό να ανοίξω τον υπολογιστή της μαμάς μου- ούτε ένα βράδυ. Τί να πεις, διακοπές..

Πέρασαν λοιπόν οι διακοπές και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, μ’έχει πιάσει μελαγχολία. Συνήθως περιμένω πώς και πώς να γυρίσω σπίτι- σχεδόν όσο περιμένω πώς και πώς να φύγω για κάτω.

Αλλά κάτι ο καιρός ο μελαγχολικός, κάτι η κούραση και το κρύο, καθώς και η συνειδητοποίηση οτί θα ήταν καλά να είχα ακόμη περισσότερο χρόνο- πέντε εβδομάδες πέρασαν και δε βγήκα ούτε μια βόλτα με το μηχανάκι, δεν πήγα στα “Παραμύθια” να δω τη Νατάσα ένα βράδυ, δε βγήκα έξω το βράδυ αλλά ούτε και το πρωί για καφέ, δεν έπεξα ένα τάβλι με τον μπαμπά μου και δεν ήπια ούτε μια ρετσίνα.

Βέβαια έφαγα είκοσι γύρους, τρία κεφαλάκια ( δύο ψητά και ένα σούπα, και για πρώτη φορά ένα είχε και κέρατα!!), τρία χταπόδια, μία σουπιά, δύο αχινούς και πολλά ακόμα ουζομεζεδικά, μπακαλιάρο σκορδαλιά δύο φορές, και βέβαια ήπια του κόσμου τα τσίπουρα και εκλεκτά δραμινά κρασιά. Ολα αυτά βέβαια, και σε συνδυασμό με την ξάπλα στην αιώρα κάτω από τις καρυδιές, και την ανάγνωση όλων των “Γαστρονόμων” και “Gourmet” της περασμένης χρονιάς, είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, το να μη μου κάνει δηλαδή ούτε ένα παντελόνι.

Αλλά ας είναι.. διακοπές, Ελλάδα, και καλοκαίρι, σημαίνουν διαφορετικά πράματα για τον καθέναν μας. Για μένα σημαίνουν οικογένεια, παλιούς φίλους, καλό φαΐ και πιοτό, μουχαμπέτι, ξάπλες στην αιώρα και περιοδικά μαγειρικής, “παράθυρα” στις ειδήσεις τα βράδυα που δεν τα χορταίνω με τίποτα, και ζέστη, πολλή ζέστη, κουνούπια και σκυλάδικα να μπαίνουν το βράδυ απ’το παράθυρο, και την γλυκιά μελαγχολία του αποχωρισμού.

13 comments:

ELvA said...

Να ειστε καλα και να περασετε ωραια και του χρονου, Μαρια! Λοιπον με ολα αυτα τα μεζεδακια που ανεφερες μας ανοιξες την ορεξη και αντε να βρουμε ευκολα εδω πανω καλο ουζο και τετοιου ειδους ουζομεζεδικά! Οσο για τον καιρο ειναι τοσο βροχερος και φθινοπωρινος που ''ξεπλενει'' αμεσως καθε καλοκαιρινη αναμνηση!
Λοιπον στα χαρακτηριστικα που γραφεις για τις διακοπες στην Ελλαδα (κουνουπια, ζεστη, κλπ)να προσθεσω και το ''θορυβο απο τα μηχανακια'', αργα το βραδυ! Αναποσπαστο συστατικο των διακοπων στην Ελλαδα, ετσι δεν ειναι; :)

Nemo said...

Μια χαρα περασες Μαρακι...Αλι σε μας... Αντε τωρα ετοιμασε την επομενη φορα που θα ματαπας και εως τοτε κρατα ολες τις ωραιες εικονες εκει στην Γηραια Αλβιωνα.
Μακαρι να πηγαινα και γω καλοκαιρακι στην Ελλαδα, που εχω να το δω κοντα 4 χρονια... Αλλα του χρονου θα σας δειξω απο τωρα το σκεφτομαι.Lol
(Δεν σου λεω καλο χειμωνα γιατι μου την εσπαγε παντα οταν μου το ελεγαν...αλλωστε εδω μας ερχεται Ανοιξη!!!)

Anonymous said...

Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή και τη νοσταλγία στην κρασοκατάνυξη, την κρεατοφαγία, την ξάπλα, τα παράθυρα κ.λπ.
Δηλαδή όλοι όσοι μεταναστεύουν έχουν αυτό το πρόβλημα ή πρόκειται περί μιας μειοψηφίας;
Ελπίζω να μην συμβεί το ίδιο και σε μένα.
υ.α.

Nemo said...

@Υ.Α: Οχι φιλε μου απλα ωντας καποιος μεγαλωμενος στην Ελλαδα συνδεει καποια πραγματα με στιγμες που εχει ζησει με φιλους, οικογενεια κτλ. Δεν νοσταλγεις το κρασι για το κρασι αλλα για τα ατομα με τα οποια το επινες...Οσο για τα παραθυρα απλα με το να μην τα εχεις στην καθημερινοτητα σου εξω αποκτουν μια ποιο cult εικονα και σου προσφερουν διασκεδαση οταν τα ξαναβλεπεις επιστρεφοντας.
Και μενα ας πουμε μου λειπει η Σαλονικη και η Αθωνος...οχι γιατι δεν εχουμε κρεας ή φαϊ εδω, απλα δεν εχουμε τους φιλους και τα ατομα που περασαμε καλα στα μερη εκεινα."ΟΥΖΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" FOREVER!!!
Για που με το καλο ετοιμαζεσαι; Ευρωπη;

Anonymous said...

@nemo
Φυσικα και συμφωνω με τα οσα ειπες και επαυξανω! Η αγαπητη φιλη Μαρια εκφραζει εδω πολλους απο εμας που ζουμε στο εξωτερικο,οταν μιλαει για καποια πραγματα που της λειπουν απο την Ελλαδα, οπως η οικογενεια, οι φιλοι, οι παρεες κλπ. Τωρα αν δεν αρεσει σε καποιους δεν καταλαβαινω γιατι θα πρεπει να γραφουν και να προσβαλλουν με λογια οπως 'κρασοκατάνυξη, κρεατοφαγία, ξάπλα, παράθυρα'. Aν σας ενοχλουν παιδια, οι σκεψεις αλλων και η νοσταλγια καποιων για τη χωρα τους, θα ελεγα να μη κανετε το κοπο να ξαναγραψετε,τα πραγματα ειναι απλα. Εγω παντως δεν θα ηθελα να ειμαι στο ιδιο σαιτ με καποιους που ειρωνευονται ο,τι εγω αγαπω και ο,τι μου λειπει.

Ελενα

maria_pin said...

Γεια σας παιδιά, και καλώς σας ξαναβρήσκω!

Ελβα, ευχαριστώ για τις ευχές, και βέβαια έχεις απόλυτο δίκιο για τα μηχανάκια! Αν και εγώ εκεί που μένω, επειδή είναι εκτός πόλης, δεν έχει τόση κίνηση, αλλά έχει νυχτερινά κέντρα- και δε σας λέω για τί φασαρία μιλάμε!

Νέμο, τέσσερα χρόνια είναι πολλά, αλλά είσαι και μακρυά βρε παιδί! Πάντως εκεί κάτω έχετε τουλάχιστον καλό καιρό!!
Υ.Γ, Πήγα και Αθωνος, τελευταία μέρα πριν φύγουμε, για μια βόλτα.

υ.α. λυπάμαι που σε έκανα να πλήξεις, αλλά όντως εμένα μου λείπουνε τα μεγάλα τραπέζια και τα ατέλειωτα βράδυα- και όχι τόσο το ποτό ή το φαΐ αλλά η ατέλειωτη κουβέντα. Και κάποια φαγητά που μου αρέσουν. Οσο για τα παράθυρα, αυτά που εννοούσα, για να μην παρεξηγηθώ, είναι αυτά των ειδήσεων που δεν τα'χουμε εδώ πάνω και έχουν πολλή πλάκα!!!

Ελενα, ευχαριστώ για τη συμπαράσταση. Εχει βέβαια και δίκιο ο υ.α. με την έννοια οτι, μετανάστες είμαστε, αν όλοι κλαιγόμασταν συλλογικά και ατελείωτα για όσα μας λείπουν, θα είμασταν και λίγο κάπως! Πάντως τί να πω, φαίνεται ότι όσο περνάν τα χρόνια, η νοσταλγία περισσεύει. Για μένα τουλάχιστον...

Αντε και καλό χειμώνα!!:)

Anonymous said...

Θα προτιμήσω την εξήγηση του Nemo και όχι της Μαρίας (αν και δεν διαφέρουν και πολύ).
Χμμ.. οι φίλοι και οι συγγενείς λοιπόν, ΟΚ δεν θα μου λείψουν πλην 1-2 καλών φίλων που ούτως ή άλλως θα τα λέμε μέσω internet, τεχνολογία αγαπητοί μου.
Ναι είμαι εκλεκτικός, προτιμώ να συναλλάσσομαι με άτομα που έχουν μια καλλιέργεια και αυτό το εφαρμόζω και με τους συγγενείς.
Να αλλάξουν αυτοί, καλό θα τους κάνει.

Ετοιμάζομαι για βόρεια ευρώπη :)

Ι.Χ. ή υ.α.

maria_pin said...

Πόσο βόρεια λοιπόν? Πες κάτι συγκεκριμένο!!
χχ

Anonymous said...

Πολύ βόρεια.
Ι.Χ.

Anonymous said...

De mas paratas re sy Y.A. /I.X i opoio d...lo onoma exeis. Poios nomizeis oti eisai, kanenas rockstar? Se rwtane kati oi anthrwpoi, edw, kaloproaireta yia na sou dwsoun kammia symvouli wste na pixei to vlameno myalo sou kai esy ekei mas to paizeis 'enigma'! Vre oust apo tin Ellada yia na katharisei kai i xwra apo kati tetoia xamena kormia!

Manson

Anonymous said...

@manson
Γύρνα πίσω στο Ελλαδιστάν.
Η Ελλάδα θέλει άτομα σαν εσένα για να πάει ακόμα πιο "μπροστά".
Η μαμά-παρτίδα σε καλεί αδελφέ.
I.X. (υ.α.)

Anonymous said...

@Ι.Χ(υ.α.)

Eftyxws pou fwstires san kai esena apofasizoun kai fevgoun yia na diadwsoun me ti seira tous “ton diafwtismo tis simerinis Elladas” kai sto exwteriko!
Pws tha mporouse i voreia Evrwpi na proodefsei xwris Ellino-exypnakides?Kaïmenoi anthrwpoi “poly voreia” , ti sas perimenei me tetoia afixi!

Manson

Anonymous said...

@manson
Μπα δεν πρόκειται να διαδώσω τίποτε.
Η καλύτερη λύση για το νεοελληνικό πρόβλημα είναι η λήθη, το αγνοείς και αμέσως το πρόβλημα λύνεται.
Άσε τους χουντικούς μπαρμπάδες και τις θείτσες να χτυπιούνται για δήθεν μεγάλη Ελλάδα, αυτά τα κάνουν για να μας έχουν σκλάβους να πληρώνουμε τις παχυλές τους συντάξεις.