Monday, July 7

«Πέρασα υπέροχα στην Ελλάδα!»


Αυτο δήλωσε η Μέριλ Στριπ και η αλήθεια είναι πως λίγο- πολύ νιώσαμε όλοι ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Κάπου εδώ, όμως, μου τελείωσε το αίσθημα της εθνικής ανάτασης.

Κοιτάω δεξιά, κοιτάω αριστερά και με όλη μου την ειλικρίνεια ομολογώ πως δεν μου αρέσει πια τόσο πολύ αυτό που αντικρύζω γύρω μου. Τα επιχειρήματα καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο! Κάποιοι λένε πως η Ελλάδα είναι η «πατρίδα» των διακοπών. Μόνον που φέτος δεν θα πάω διακοπές- για να είμαι απολύτως ειλικρινής, η πολυπόθητη απόδρασή μου από την Αθήνα θα διαρκέσει μόνο μερικές ημέρες.
Ο λόγος είναι πια κοινό μυστικό: δεν μου περισσεύουν 1.000 ευρώ για μόλις 6 ημέρες πλασματικής ηρεμίας- επειδή θα τις περάσω σε ένα μέτριο δωμάτιο που όμως θα κοστίζει στη καλύτερη περίπτωση 80 ευρώ, με μέτριο σέρβις. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα περικλείει την απόλυτη διασκέδαση. Ε, δεν θα το έλεγα, όταν στήνομαι μια ώρα στους δρόμους- με πρώτη- δευτέρα, πρώτη- δευτέρα- έως ότου φτάσω στον προορισμό μου.

Και τώρα ας πάμε στα πιο σοβαρά ζητήματα. Κάποιοι άλλοι λένε πως στην Ελλάδα γεννήθηκε η ιατρική. Το επιχείρημα αυτό ακολουθείται μάλιστα από την υπενθύμιση πως όλοι οι γιατροί του κόσμου δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη.
Δεν αντιλέγω πως είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά τι να το κάνω όταν κάθε φορά που ακούω για αρρώστιες χτυπάω ξύλο... Τι με τρομάζει; Ότι δεν θα βρίσκω κρεβάτι ΜΕΘ για τον συγγενή μου, ότι θα χρειαστεί κάποιος γνωστός μου να περιμένει 4 μήνες για ακτινοθεραπεία, ότι θα αργήσει το ασθενοφόρο και ένα αγαπημένο μου πρόσωπο θα πληρώσει ακριβά αυτή την καθυστέρηση.

Επίσης, δεν πετάω από χαρά όταν πρέπει να αντιμετωπίσω τη γραφειοκρατία στην Εφορία, όταν χρειάζεται να χαμογελάσω στον αναιδέστατο τραπεζικό υπάλληλο μπας και τελειώσω μια ώρα νωρίτερα, όταν αντιλαμβάνομαι πως το ταξίμετρο με κλέβει αλλά κάνω τα στραβά μάτια γιατί δεν θέλω μπελάδες, όταν πέφτω να κοιμηθώ και ακούω κόρνες, όταν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και πληρώνω τα «μαλλιοκέφαλά» μου για τα απαραίτητα.
Της Μάρθας Καϊτανίδη, ανατυπωση απο ΤΑ ΝΕΑ

21 comments:

maria_pin said...

Αχ, παλιοζωή!! Ετσι που μας τα λέει όλα τα άσχημα μαζεμένα, ναι, πολύ άσχημα μου ακούγονται!!
Εγώ πάντως, παρ'όλο που δε θέλω να κάνω γενικεύσεις, θα πάω στην Ελλάδα για διακοπές. Θα μείνω στο σπίτι της μαμάς μου με εξαίρεση μερικές μέρες κοντά στη θάλασσα με την αδερφή και τα ανίψια μου. Και όλοι λίγο πολύ στην Ελλάδα έχουμε παππού στο χωριό ε? Ε, να πάμε να τους δούμε φέτος!
Και θα πάρω και βιβλία για να περνάει η ώρα, και θα πάω να κάτσω στην ταράτσα της κουμπάρας μου να τα λέμε τα βραδάκια, με καλή παρέα και κρασάκι.
Πιστεύω θα μου βγει οικονομικά..

ELvA said...

Μαρια, νομιζω οτι συμφωνεις
και εσυ στο οτι η Ελλαδα γενικα εχει γινει απο τις πιο ακριβες χωρες της ΕΕ
για διαβιωση και διακοπες και αυτο ειναι δυστυχως φανερο σε ολους, εκτος ισως
απο καποιους αστερες του μεγεθους της Meryl Streep πχ που δεν ασχολουνται με
..λογιστικα προβληματα! Αν
παει κανεις σε συγγενεις
θα καταφερει φυσικα να μειωσει το κοστος της
διαμονης, αλλα και παλι το κοστος διαβιωσης ειναι τοσο
ανεβασμενο σε συγκριση με
αλλες χωρες, που αμφιβαλλω αν ο παππους με την κουτσοσυνταξη θα καταφερει να τα βγαλει περα....

Anonymous said...

Αμα δεν περασει καλα η Meryl Streep τοτε τι να πουμε εμεις! Ρηχα ειναι μπητε??

Anonymous said...

Πολλά γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά τίποτε στην μοντέρνα.
Όλα είναι προπαγάνδα που μας την έμαθαν από μικρά και την αναμεταδίδουμε και εμείς. Πρέπει πια να το συνειδητοποιήσουμε.
Εδώ τη βρύση ανοίγεις και βγαίνει καρκίνος. Δηλητηριασμένος είναι και ο αέρας που αναπνέουμε. Δηλητηριασμένες είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις. Όσον αφορά τον έρωτα, αυτόν ούτε με κυάλι δεν τον βλέπεις.

Δυστυχώς η Ελλάς μετατρέπεται σε Ν.Ορλεάνη της Ευρώπης. Και για αυτό δεν φταίνε ούτε οι εβραίοι, ούτε οι τούρκοι, ούτε οι αμερικάνοι, ούτε οι εξωγήινοι, αλλά οι νεοέλληνες.
Τώρα που ξύπνησαν και οι αλβανοί πάνε να βάλουν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στους νέους.

Ξεφτίλα, ασυδοσία και σκοταδισμός.
Μόνο μην πέσει η κουτάλα από το στόμα του εκάστοτε μπάρμπα, προς θεού..

Υ.Α.

ELvA said...

Y.A

Τι προτεινεις εσυ, δηλαδη και επισης τι εννοεις οταν γραφεις οτι 'δυστυχώς η Ελλάς μετατρέπεται σε Ν.Ορλεάνη της Ευρώπης';

Anonymous said...

Εννοώ ότι η Ελλάς είναι τα κατακάθι της Ευρώπης, το είχα ακούσει από κάτι ελληνάρες όταν είχα ανέβει για λίγο καιρό Αγγλία.
Έχουν άδικο? Δυστυχώς δεν νομίζω.

Αυτά που προτείνω είναι χτύπημα από τους νέους στους "παλιούς" με τα δικά τους όπλα (απειλές, εκβιασμοί, δίκαιο του ισχυρού κ.λπ.). Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Anonymous said...

Y.A.

ELvA said...

Δεν μου κανει εντυπωση οτι κατι τετοια τα λενε αυτοι ακριβως που την καταντησαν ετσι!

Anonymous said...

Mια χαρά τα λέει η δημοσιογράφος...δυστυχώς. :(

30+ χρόνια περνάω τις διακοπές μου ΜΟΝΟ στην Ελλάδα.... Ελλάδα/Σουηδία, μπρός πίσω. Το τι έχω περάσει σαν τουρίστας στην Ελλάδα, δεν θα χωρούσε να το περιγράψω, σε ολόκληρο βιβλίο. Τα τελευταία χρόνια είπα...ΦΤΑΝΕΙ..όχι άλλο. Δεν θίγετε μόνο η αξιοπρέπεια μου πλέον σαν τουρίστας και σαν άνθρωπος αλλά και το ...πορτοφόλι μου.
Βρήκα άλλα μέρη εξωτικά , όμορφα και...φθηνά!
Επιτέλους αισθάνομαι σαν ... πραγματικός τουρίστας αλλά ευτυχισμένος και χαρούμενος που αφήνω τα λεφτά μου σε ανθρώπους που μου δίνουν κάτι γιαυτό που τους πληρώνω. Αν δεν είχα μέσα μου, την αγάπη μου για τον τόπο καταγωγής μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου δεν θα πατούσα ξανά το πόδι μου στην Ελλάδα για τουρισμό. Η χώρα μας δυστυχώς ...έχει πάρει την κατρακύλα σε όλα τα επίπεδα και δεν ξέρω τι είναι αυτό που θα μπορέσει να βάλει φρένο πριν η χώρα τσακιστεί στον ...γκρεμό της αφάνειας.

ELvA said...

@ipodcrates

Ετσι ειναι. Οι εμπειριες που εχω και εγω απο τουρισμο, στην Ελλαδα, ειναι στη πλειοψηφια τους κακες. Ειδικα στα πολυδιαφημιζομενα τουριστικα μερη (που ουτε να τ ακουσω δεν θελω) η κατασταση ειναι, χρονια τωρα, αφορητη. Απορω πως συνεχιζει να πηγαινει
κοσμος εκει και μαλιστα να λεει μετα οτι...περναει και καλα! Μαζοχισμος; :(
Το μονο φρενο ειναι αλλαγη πορειας, αλλα τωρα παμε σε άλλα θεματα....

Anonymous said...

Μα δεν την κατάντησαν έτσι οι νέοι, αλλά οι μπαρμπάδες και οι θείτσες.

Υ.Α.

ELvA said...

Y.A
Το πρόβλημα σου δεν θα έπρεπε να είναι η ηλικία, αλλά η νοοτροπία!

Anonymous said...

Το πρόβλημα σαφώς και είναι η νοοτροπία και η κουλτούρα του νεοέλληνος, αλλά:

-Ποιοι είναι οι κατεξοχήν βιολογικοί φορείς της νοοτροπίας σε μια κοινωνία και ποιοι φροντίζουν να την αναπαράγουν ανελλιπώς;
-Ποιοι δεν καταδέχονται ούτε μια "κεραία" να αλλάξει και δρουν παρασκηνιακά και χωρίς οίκτο, εξαλείφοντας κάθε γόνιμη προσπάθεια;
-Ποιοι πιέζουν τη νέα γενιά με τα καμώματά τους και το παράδειγμα που δίνουν να γίνει σαν του λόγου τους;

Απάντηση: οι σημερινοί 50άρηδες και 60άρηδες.

Υ.Α.

ELvA said...

Κανεις λαθος και παλι να συγχεεις την ηλικια με τη λαθος νοοτροπια και τη στενομυαλια. Δεν ειναι αναγκαστικα χαρακτηριστικα των μεγαλυτερων σε ηλικια. Εχω συναντησει μεγαλυτερης ηλικιας ατομα με μορφωση που εχουν προοδευτικη σκεψη
και κριση που ουτε οι νεωτεροι φανταζονται. Η μορφωση, το ανοικτο μυαλο και οι εμπειριες ζωης ειναι
για εμενα οι σημαντικοτεροι παραγοντες για αλλαγες και οχι μονο η ηλικια. Η νεα γενια αν νοιωθει οτι 'πιεζεται' μπορει να αντιδρασει και οχι να δεχεται αδιαμαρτυρητα οτι λενε οι μεγαλυτεροι. Ενα παραδειγμα
Ολοι γκρινιαζουν για την δηθεν καταπιεση αλλα ολοι σχεδον τρεχουν και παντρευονται στις εκκλησιες ενω μπορουν να διαλεξουν και το δημαρχειο....Ας στεναχωρεσουν και λιγο τους γονεις, δε χαθηκε ο κοσμος οταν εισαι νεος και θελεις καποια εμπρακτη αλλαγη στη νοοτροπια! Δεν τολμανε ομως και αυτο τα λεει ολα...

Anonymous said...

Ποιοι να τολμήσουν?
Αφού χωρίς το γονέα, το παιδί δεν θα βολευόταν στο δημόσιο.
Δεν γνωρίζεις ότι δεν δαγκώνουμε το χέρι που μας ταίζει?

Κυρία μου οι μπαρμπάδες έχουν ήδη φροντίσει να αλυσοδέσουν στο "άρμα" τους τους νέους, αφού τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Δημιουργούν επίτηδες τις συνθήκες εκείνες για δημιουργία κλώνων. Αυτό ξέρουν να κάνουν και αυτό τους δίνει ευχαρίστηση. Και αν πεις "όχι" αρχίζουν οι εκβιασμοί.
Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει. Οικογενειοκρατία και γεροντοκρατία.
Ποιοι φταίνει για αυτά, οι νέοι?
Οι νέοι είναι τα θύματα, ανέκαθεν.

Αν θες να πας κόντρα στο ρεύμα, αυτομάτως θα έρθεις σε σύγκρουση με τους κατεξοχήν βιολογικούς φορείς της οπισθοδρόμησης και της στασιμότητας, είναι νόμος αυτό δεν γίνεται αλλιώς.
Όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό όταν αποφασίζουμε να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη.

Δες και τις άλλες χώρες. Πώς προόδευσαν, με τους αγώνες των νέων?
Προφανώς όχι. Πάντα υπήρχε μια μερίδα του κατεστημένου που υποστήριζε την αλλαγή και συνέδραμε τα κινήματα των νέων στην αλλαγή και την προσαρμογή.
Χωρίς στήριξη εκ των έσω, κανένα νεανικό κίνημα δεν μπορεί να πετύχει.
Τρανταχτό παράδειγμα: Πολυτεχνείο 1973.

Φοβάμαι ότι σε όλα έχω δίκιο σε αυτό το post όπως και στο προηγούμενο.
Ας προσγειωθούμε επιτέλους στην πραγματικότητα.
Με το πες-πες δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Ούτε με το αν οι νέοι γίνουν υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι, αντί επιστήμονες.
Αυτή είναι η τραγική αλήθεια που ο ελλαδάρης δεν θέλει ούτε να ακούσει.
Αλλαγή προς το καλύτερο σημαίνει ιδεολογική και όχι μόνο σύγκρουση με το κατεστημένο, δηλαδή τον βολεμένο και "φτασμένο" μπαρμπούλη μέχρι και τη ζητιάνα της γειτονιάς που έχει καπαρώσει το "πόστο".
Για να το πω αλλιώς μπας και γίνω περισσότερο κατανοητός: ή έτσι ή γιουβέτσι.

Υ.Α.

ELvA said...

Υ.Α.
Κανεις λαθος
1. Δεν εχουν ολοι μπαμπα/ γνωστο με τα μεσα που εσυ φανταζεσαι, και αν αυτο ισχυει για μερικους, σιγουρα δεν ισχυει για ολους, οποτε να μη γενικευουμε, επειδη ντε και καλα θελουμε να εχουμε δικιο!
2. Αντιθετα απο ο,τι εσυ πιστευεις ΔΕΝ θελουν ολοι να πανε στο Δημοσιο, μερικοι τυχαινει να εχουν
φιλοδοξιες, οποτε δεν ισχυει το ..'δεν δαγκωνεις το χερι που σε ταιζει!'
3. Αν θελεις να πας κοντρα στο ρευμα θα επιδιωξεις να συγκρουστεις και δεν θα σε σταματησει τιποτα απο τα παραπανω ψευτοδιλημματα που αναφερεις. Μιλαμε για συγκρουση εδω, η για...
διαφωνια με το μπαμπα σου για το χρωμα του αυτοκινητου που θα σου αγορασει;
4. Για να το πω και εγω αλλιώς και να γίνω περισσότερο κατανοητη: ΔΕΝ εχεις δικιο σε ολα, ουτε σ αυτο το ποστ, ουτε στο προηγουμενο και και με το στυλ που γραφεις δεν πειθεις κανενα, παρα μονο τον εαυτο σου και τον καθρεφτη σου!

Anonymous said...

Μιλάω για την πλειοψηφία, μιλάς για τις εξαιρέσεις.
Τα πράγματα είναι τόσο απλά όπως ακριβώς τα αναφέρω, δυστυχώς.

Λες ότι υπάρχουν και μεγάλοι με ανοικτό μυαλό, δεν καταρρίπτει κάτι από τα λεγόμενά μου αυτό το επιχείρημα.

Λες ότι δεν θέλουν όλοι να μπουν στο δημόσιο ή να βολευτούν. Ναι ΟΚ και τί με αυτό, δεν λέει κάτι.

Μιλάω για ότι συμβαίνει στην κοινωνία και εσύ προφανώς επειδή δεν σου αρέσουν αυτά, επιμένεις να το γυρνάς προς το προσωπικό.

Λες για το χρώμα του αυτοκινήτου. Έλεος δηλαδή.

Αυτό που έκανα ήταν να αναφέρω την πραγματικότητα. Έτσι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα. Πώς να το πω αλλιώς δηλαδή, Μοναστηράκι σε ώρα αιχμής (ο ένας πάνω στον άλλο)-> η χαρά του νεοέλληνα.

Τώρα αν έχεις γονείς στην Ελλάδα και θέλεις να περάσουν ήρεμα και καλά τα υπόλοιπά τους χρόνια, ε λοιπόν μόνο ήρεμα δεν πρόκειται να τα περάσουν. Αφού η νέα γενιά περιμένει πώς και πώς να πάρει τα ηνία στα χέρια τις και τότε θα δεις πώς θα συμπεριφερθεί στους παλιούς. Θα τους φάει ζωντανούς σαν κανίβαλος, αφού πρώτα αυτοί της ήπιαν το αίμα, την πότισαν με μεγαλοϊδεατισμό και την εξεφτέλισαν για 500 ευρώ.
Είμαι κακός ή αληθής?

Υ.Α.

Anonymous said...

Poios eisai esy re file pou exeis kai gnomi yia to ti isxyei synolika stin Ellada kai to ti theloun ekei oloi oi neoi? Kratise ti gnomi sou yia ton eafto sou kai na min eisai apolytos, oute na to paizeis von oben
''exypnos'' ekei pou de se pairnei.Piksame apo kati
tetoious ''exypnous''
ekei katw. Allos enas pou to exei dei filosofos ek tou proxeirou? Eleos pia
Kostas Z.

Anonymous said...

Τί πάει να πει "ποιος είσαι που έχεις και γνώμη"?
Ό,τι σας χαϊδεύει τα αυτιά είναι ΟΚ, ενώ ότι πονάει.. αρχίζουμε τις γελοίες ερωτήσεις του στυλ ποιος είσαι και τί ξέρεις εσύ...
Μα είσαι σοβαρός ρε Κώστα?
Και στην τελική αν διαφωνείς, αλλά δεν έχεις κάτι σοβαρό να πεις ενάντια σε αυτά που ανέφερα, απλά προσπέρνα το thread, δεν κατάλαβα δηλαδή, εσύ ποιος είσαι..

Υ.Α.

Anonymous said...

Koitaxe file den to paizw 'arxon' opws esy pou dilwneis apo yperopsia kai mono 'Ypertatos Arxon'! Poly xeftila kai megali yeliotita! Poios eisai kai poios eisai, na mi se noiazei! Exeis vlepw provlima yparxiako kai to paizeis exypnos mipos to kalypseis. To stylaki diladi pou evdokimei kata koron stin Ellada. Den exeis na proteineis kati kainourgio yi afto analwnesai sto na anamasas kati araxniasmenes statistikes kai theories pou diavases se kammia voïdosxoli pou piges kai esy opws oloi oi typoi san kai esena. Sas exw dei na zeite sti kathimerini mizeria sas. Mipos eisai tis Panteiou? Varethikame apo tis theories tou typou aera-patera, file! ESY exeis tipota sovarotero na peis, edw, alliws peritto na grafeis file, edw, afou den eisai metanastis, mono xazo-dzertzele theleis na kaneis. Ante loipon sto kalo kai otan pareis to ftyxio sou ta xanaleme, foititarion!
Kostas Z.

Anonymous said...

-Όχι δεν είμαι της Παντείου.
-Όχι δεν τα έμαθα στην κωλοσχολή. Οι μεγαλοκαθηγητάδες δεν χαμπαριάζουν από τέτοια.
-Όχι δεν είμαι φοιτητής.
-Όχι δεν αναμασώ στατιστικές, την πραγματικότητα ανέφερα.
-Δεν είμαι μετανάστης (εδώ έπεσες μέσα), αλλά θα γίνει και αυτό σύντομα.

υ.α.