Wednesday, June 25

O ανώτερος πολιτισμός διδάσκει τρόπους!!


Αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται εδώ, συχνά για μία μόνο φορά στη ζωή τους, να δουν την Ακρόπολη επειδή θεωρείται κάτι τόσο σημαντικό στον κόσμο, καθόλου δεν τους συμπαθούμε. Καθόλου δεν εκτιμάμε το γεγονός ότι μάζεψαν λεφτά και τα έδωσαν για το ταξίδι αυτό, των λίγων ημερών, το οποίο είναι γι΄ αυτούς πολύτιμο. Το ότι παίρνουν την απόφαση να έρθουν εδώ μέσα στο κατακαλόκαιρο κι ας υποφέρουν πάρα πολύ με τη ζέστη. Το ότι ανεβαίνουν στον γυμνό βράχο μέσα στο λιοπύρι, επισκέπτονται ένα σωρό μνημεία με δύσκολες συνθήκες.
Είναι τώρα μια εβδομάδα που έχει έρθει μια φίλη μου από την Αμερική, 63 χρόνων, ενδυματολόγος στο σινεμά και το θέατρο, μόνη της, αλωνίζει όλη μέρα την Αθήνα και συχνά μου λέει πράγματα που με κάνουν να ντρέπομαι. Πήγε στην Αρχαία Αγορά, πλήρωσε το εισιτήριο κανονικά. Την άλλη μέρα στην Ακρόπολη την έβαλαν να πληρώσει ένα εισιτήριο για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, υποχρεωτικά, κι ας μην ήθελε να πάει σε κανέναν άλλον. Της έδωσαν ένα εισιτήριο που έγραφε πάνω 12 ευρώ, αλλά της ζήτησαν 24! Είσαι σίγουρη; τη ρωτάω. Πήραν 24 ευρώ από όλους όσους ήταν μαζί της εκείνη τη στιγμή, επέμενε, και δεν τους έδωσαν ούτε ένα κατατοπιστικό χαρτάκι, επειδή τους είχαν, λέει, τελειώσει.
Κοιτάζω στον ιστότοπο, δεν υπάρχει άλλο εισιτήριο για την Ακρόπολη, είναι υποχρεωτικό το πακέτο! Λες και πρέπει οι άνθρωποι να τιμωρούνται που είχαν την ιδέα να επισκεφθούν την Ελλάδα. Θα κλείνουν τώρα τα μουσεία για μισή μέρα, άντε και πάλι χάρη τους κάνουμε, εμείς οι ανώτεροι πολιτιστικά, έτσι δεν είναι; Να ταλαιπωρούνται περισσότερο, να μάθουν να σέβονται! Μια τέτοια αντίληψη υποβόσκει..... (Άννα Δαμιανίδη)

Συνεχίζουν να κλείνουν νωρίς τα μουσεία
Σε «διακοπές» βρίσκονται ακόμη δεκάδες μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα αφήνοντας απ΄ έξω χιλιάδες τουρίστες και διασύροντας τη χώρα. O Ιούνιος φεύγει, το μεσημεριανό λουκέτο στα μουσεία όμως παραμένει. Χιλιάδες τουρίστες βρίσκουν τις πόρτες κλειστές σε πολλά μουσεία ανά τη χώρα μετά τις τρεις το μεσημέρι. Και δεν είναι μόνο κεντρικά μουσεία που κλειδώνουν τις πόρτες τους- όπως το Νομισματικό της Αθήνας και το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης- λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και σχεδόν όλα τα αρχαιολογικά μουσεία των Κυκλάδων, αφήνοντας στους επισκέπτες την εντύπωση πως Ελλάδα σημαίνει μόνο ήλιος, παραλίες και μπαράκια.
Μπορεί στα τουριστικά σποτάκια η Θήρα να μοιάζει ο «απόλυτος προορισμός», όσοι όμως την επιλέξουν για να ανακαλύψουν πέρα από το μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα μια γεύση από το πλούσιο παρελθόν της, έχουν χάσει. Διότι δεν φτάνει που το Ακρωτήρι θα μείνει για τρίτο καλοκαίρι κλειστό μετά την κατάρρευση του βιοκλιματικού στεγάστρου (την κατάσταση επιχειρεί να σώσει το προϊστορικό μουσείο που μένει ώς τις 19.00 ανοιχτό), αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού κλείνει τις πόρτες του στις 15.00.
Την ίδια ώρα κλείνει τόσο το αρχαιολογικό μουσείο της Δήλου- ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς- όσο και και εκείνο της Μυκόνου θέτοντας το δίλημμα στους επισκέπτες: ύπνο μετά το ξενύχτι και παραλία ή πρωινό ξύπνημα και ένα μπάνιο λιγότερο για χάρη της πολιτιστικής ενημέρωσης;
Η εικόνα ίδια σε όλα τα νησιά (Άνδρος, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Τήνος, Σύρος, Κέα), αλλά στη Σάμο και το Ρέθυμνο οι τελευταίοι επισκέπτες κόβουν εισιτήριο στις 14.30 καθώς «δεν υπάρχει προσωπικό για επιπλέον βάρδιες», όπως απάντησαν στα «ΝΕΑ» από τα περισσότερα μουσεία. «Κλείναμε στις επτά πέρυσι, αλλά φέτος δεν μας έχουν ενημερώσει». Υπάρχουν βεβαίως και τα χειρότερα καθώς το Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού και αναμένεται να ανοίξει από τις αρχές Ιουλίου!(Μαίρη Αδαμοπούλου)
«Ας κλείσουν όλοι οι χώροι μόνιμα κι ας τα θάψουν ξανά στο έδαφος. Έτσι θα γίνουν οριστικά απρόσιτα. Αυτή η πολιτική ίσως να αντιπροσωπεύει μια από τις πλέον προηγμένες μεθόδους απώθησης τουρισμού», επισημαίνει ένας από τους δυσαρεστημένους επισκέπτες στον βρετανικό «Guardian» που φιλοξενεί εκτενές άρθρο υπό τον τίτλο «Η κατάρρευση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ντροπιάζει τους Έλληνες». «Η Ελλάδα, πατρίδα ορισμένων εκ των σημαντικότερων μνημείων του δυτικού κόσμου, απασχολεί λιγότερους από 100.000 ανθρώπους στον πολιτιστικό τομέα, το ένα όγδοο αυτών της Μεγάλης Βρετανίας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Αθήνα έχει αφεθεί, χάνοντας την αίγλη που είχε καταφέρει με μόχθο να χαρίσει στην πόλη της το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογραμμίζοντας τα γκράφιτι που ρυπαίνουν την ιστορική συνοικία της Πλάκας και τους γεμάτους σκουπίδια δρόμους που περιβάλλουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», επισημαίνει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας. (Αναδημοσιευση και των δυο αρθρων απο ΤΑ ΝΕΑ)


Θανασης Παπακωνσταντινου 'Παλια Πληγη'

23 comments:

maria_pin said...

Τί επίκαιρο!! Πάνω που ετοιμάζουν διαμαρτυρία έξω από το Μουσείο του Λονδίνου που φιλοξενεί τα Ελγίνεια. Φυσικά και θα βγουν οι Βρεταννοί και θα πουν, σίγα να μην τα δώσουμε πίσω! Τουλαχιστον στο Λονδίνο, μπορεί και τα βλέπει ο κόσμος!!!

ELvA said...

@maria_pin

Και καλα θα κανουν! Μονο οταν γινουμε ρεζιλι διεθνως κατι μπορει να αλλαξει σ αυτη τη χωρα! Λες και ο πολιτισμος ειναι κανενα ιδιωτικο μαγαζακι για να βαλουμε και εκει ωραριο!

Anonymous said...

Στου κουφου τη πορτα εχει και κουδουνι.
Για καμε κατα εδω, πολυ αμερικανακι εγινες...........
Φρεσκα κουλουρια εχει ο κουλουρας αυτα ειναι ερισινα....

Γιαννα said...

Για ποιον χτυπαει η πορτα?
Ειναι ψεμα οτι οι Ελληνες βαυκαλιζονται στις σταχτες των προγονων τους?
Οι Ελληνες στο μεγαλυτερο ποσοστο πασχουν απο προγονολατρεια, αλλα δεν κανουν και τιποτε να διατηρησουν την αιγλη των προγονων τους.
Ενταξυ υπαρχουν και καποιες φωνουλες που διαμαρτυρονται αλλα ειναι αρκετα αδυναμες γιατι η πλειοψηφεια επαναπευεται μονο στην αιγλη του παρελθοντος.
Γιαννα

ELvA said...

Ανωνυμε εφοσον δεν βαζεις ουτε ενα ονομα απο κατω θα σε αφησουμε στην ανωνυμια σου και στα κουλουρια σου!


@γιαννα

Το παλιο 'ενδοξο παρελθον' μας εχει μεινει πια, αφου το παρον ειναι σε εντονες αποχρωσεις του ...γκρι!

Nemo said...

του γκρι... πολυ μου αρεσε αυτο το σχολιο.
Νομιζω οτι το τελευταιο που απασχολει τον Ελληνα κατοικο του Γιουνανισταν ειναι να επισκευτει μουσεια και αρχαιολογικους χωρους.
Και αν ο ιδιος δεν νοιαζεται να τα δει και να μαθει σιγα μην νοιαστει για το αν ο Τουριστας θα παει or not.
Αλλωστε αν τους αφησουμε να πανε στα μουσεια πως θα τους πουλησουμε την greek salata και το souvlakos 10 ευρω?

korinoskilo said...

να μην αναρωτιομαστε λοιπον γιατι προτημουν αλλες χωρες για τις διακοπες τους και γιατι εχει πεσει ο τουρισμος μας........ καλα να παθουμε ....... αισχος 24 ευρω για να δεις την ακροπολη

πριν 3 χρονια εδωσα 8 για μυκηνες .... 6 για δελφους
ας λογαριασουμε ποσα 8ελει μια 4-μελης οικογενεια για να παει να επισκεφτει τους χωρους αυτους......

γιατι να παει?

Αννα said...

Εχεις δικιο σε αυτα που λες.
Καλα τωρα και αυτο με Ακροπολη , τι να πω!!!
Εγω ειμαι τυχερη γιατι στην Ελλάδα δεν έχει τυχει να πληρώσω ποτέ γιατι πρωτα σαν μαθητρια, μετά σαν φοιτητρια και τωρα σαν δασκάλα έχω ελευθερη εισοδο.

Μια τυπισσα λοιπον στην Ακροπολη που ζηταει 12 ευρώ ενω της ειχα δωσει την καρτα. Μου λεει πως δεν ισχυει ενω η καρτα μου λεει πανω πως ισχυει μεχρι τις 12.6.08.(την ανανεωνουμε καθε 3 χρονια)
Λεω λοιπον στην κυρια
"Μπορειτε να μου πειτε το ονομα σας και το τηλεφωνο στο υπουργειο πολιτισμου ή στην τουριστική αστυνομία έστω;;;
Φυσικα και μπηκα χωρις να πληρωσω. Προφανως η κυρια θα τα εβαζε στην τσεπη...
Αισχος

YG.
Mολις γυρισα απο το εξωτερικο.Kαι εκει πληρωσα ακριβα το εισιτηριο στα μουσεια που επισκεφτηκα...και εκει πολλά ειχαν κλεισει στις 15.00και φυσικά δεν πρόλαβα να τα δω!!!

Nemo said...

Μα δεν αντιλεγω οτι οι τιμες των εισιτηριων ειναι ακριβες.
Το θεμα ειναι οτι ακομα και ως φοιτητες που εχουμε δωρεαν εισοδους σε μουσεια δεν παταμε ποτε...
Οσο για τιμες και ωραρια παντου σχεδον τα μουσεια ειναι ακριβα. Εδω Australia πχ πρεπει να δωσεις το λιγοτερο 6 ευρω εισοδο.
Και δεν εχουν και τον πολιτιστικο πλουτο των δικων μας...

ELvA said...

@nemo
Για πολλους η σαλατα και το σουβλακι εχει παντα προτεραιοτητα και οχι
το μουσειο! Τι να κανουμε, περι ορεξεως κολοκυθοπιττα!Ελα ντε ομως που πολλοι ξενοι θελουν να συνδυασουν και τα δυο! Και πολλους δεν τους πειραζει μαλιστα να περασουν και μια ολοκληρη μερα, μελετωντας το δικο μας πολιτισμο.
Εμεις ομως κατι τετοιους τουριστες τους θεωρουμε λιγο πολυ ...εκκεντρικους,
η κανω λαθος;

@korinoskilo
Στις περισσοτερες χωρες πληρωνει κανεις αρκετα για να δει καποια μνημεια που αξιζουν. Αλλά τουλαχιστον στην Ελλαδα ειδικα το καλοκαιρι θα επρεπε να υπαρχει μια ευελιξια ως προς το ωραριο, μια και τα μουσεια κλεινουν αρκετα νωρις στα περισσοτερα νησια! Μαλλον δεν θελουμε τους τουριστες που ενδιαφερονται για την Ιστορια και τον πολιτισμο μας και προτιμουμε αυτους που βρισκονται μονιμα σε..οριζοντια θεση στα μπαρακια.... :(


@anna
Και παλι καλως ηρθες! Εχω ακουσει απο γνωστους μου εκπαιδευτικους για παρομοιες περιπτωσεις σαν και αυτη που λες, αλλα πιστευω αυτο που λεγεται, οτι δλδ δεν ειναι καλα ενημερωμενοι αυτοι οι υπαλληλοι σ αυτα τα ποστα.(Και ποιοι ειναι;) Φυσικα καλα εκανες και επεμεινες. Οσο για τα ωραρια πολλων μουσειων στο εξωτερικο εξαρταται το μουσειο και τη πολη που βρισκεται.
Μερικα εχουν πιο ευελικτο ωραριο απο αλλα....

Γιαννα said...

Η αληθεια ειναι οτι οι Ελληνες εντος γεωγραφικου Ελλαδικου εδαφους εχουν ενα ιδιαιτερο τροπο να αντιμετωπιζουν την πολιτιστικη μας κληρονομια, και ως εκ τουτου δεν δειχνουν αυτο το ενδιαφερον που θα επρεπε και τις περισσοτερες φορες απο αγνοια ή απο ωχαδερφισμο. Και συνεπως για παρα πολλους και ιδιαιτερως για την νεα γενια, η Ελλαδα ειναι ο χωρος της ξενοιασιας, της θαλασσας, του γλεντιου, του χορου και "του τζατζικι και σουβλακι στην πιττα"
Ομως θα ηθελα να ξερετε οτι και σε αλλες χωρες συμβαινει οι ωρες λειτουργειας των Μουσειων να εχουν ελλατωθει λογω της οικονομικης κρισης.
Επισης η τιμη του εισητηριου ειναι πανακριβη και σε αλλες χωρες. Το να επισκεφθη κανεις το Metropolitan Museum of Art in New York it costs lots of money unless you are a student and you show your Student's ID, and still you have to give them something like a dollar or so. It does not really says the price of the ticket but it says: suggested donation $15.00
Unfortunately, the economy has effected every aspect of our lives.

ELvA said...

@γιαννα
Το ενδιαφερον για μαθηση οπως και η αδιαφορια δεν εχουν πατριδα.Δεν μπορουμε
να γενικευουμε και να λεμε οτι ολοι οι Ελληνες ειναι
'ετσι' ενω ολοι οι ξενοι ειναι καλυτερα ενημερωμενοι...Οσο για την οικονομικη κριση ειναι γνωστο οτι υπαρχει.Απο την αλλη,ομως, μια ζωη μας λενε οτι εχουμε..κριση στην Ελλαδα. Δεν ειναι τωρινη η κατασταση...

palalos said...

palies ba8ies plhges!monakribes dikes mas!

ELvA said...

@παλαλος

Ετσι ειναι,κατι ξερει ο Θανασης Παπακωνσταντινου!:)

Γιαννα said...

I would like to clarify something here in response to " Δεν μπορουμε
να γενικευουμε και να λεμε οτι ολοι οι Ελληνες ειναι
'ετσι' ενω ολοι οι ξενοι ειναι καλυτερα ενημερωμενοι.."
Greece in the eyes of young people not in the geographical area of Greece but abroad is the place of exclusively having fun. Unfortunately!!!! If you ask young people outside of Greece,"what does it mean Greece to you," the majority of them will answer "beach." I believe because they all go to Greece during summer for vacation, and EOT emphasizes mainly the natural beauty of Greece.
If EOT puts effort to present not only the natural environment of Greece to attract tourists, and develops educational programs for young people to foster in them the urge to learn more beyond "beach, tzatziki and souvlaki" then I believe things would be better for our cultural heritage.

ELvA said...

@γιαννα
Ισως ορισμενοι να βλεπουν τα πραγματα ετσι, στις ΗΠΑ, αλλα πως μπορεις να ξερεις πως σκεφτεται ο κοσμος σε αλλες χωρες και τι γνωμη εχουν αλλοι για την Ελλαδα; Με την ιδια λογικη και εμεις στην Ελλαδα θα πρεπει να πιστευουμε οτι ολοι οι Αμερικανοι τρωνε μονο hamburgers και ειναι ολοι υπερβαροι! Οι Ισπανοι με την ιδια λογικη ειναι και αυτοι λατρεις του καμακιου και της παραλιας, οι Ιταλοι ειναι ολοι μαφιοζοι και δεν συμμαζευεται... Εχεις ακουσει για τα στερεοτυπα; Αυτα υπαρχουν και δεν ειναι ευκολο να τα αλλαξουμε, παρα μονο οταν γνωρισουμε τους ανθρωπους απο κοντα και δουμε οτι πολλα απο αυτα τα στερεοτυπα στην πραγματικοτητα δεν ισχυουν!Το οτι η Ελλαδα πρεπει να αλλαξει προσανατολισμο και πρεπει να στοχευσει σε καλυτερης ποιοτητας τουρισμο, ειναι σωστο και ευχης εργο! Ολοι θα επιβραβευαν μια τετοια προσπαθεια!

Γιαννα said...

You are right about the stereotype image that we have for each ethnic group, but I said the "majority" which it means there also a percentage of each population that carries a different view. However if you have the means, and conduct a research how young people think, feel and view Greece and Greek culture you will be surprised for your findings. And I am talking about world wide, Greeks and no Greeks. You will be surprised that Non-Greeks have a better respect and understanding about our culture, the Greek culture.

ELvA said...

@γιαννα

It's not hard to accept that Greece has done everything possible, the last few years, to blacken its reputation around the world. Still allow me to separate notions such as 'country' and 'state', as they are not identical!
There are educated and non-educated people everywhere,so respecting cultures doesn't have to do with one's nationality,
it is only connected to education,or the lack of it!

Anonymous said...

Ο ελλαδέληνας ηδονίζεται είτε βλέπει τη σημαία είτε τα σπασμένα μάρμαρα της Ακρόπολης.

*ελλαδέλην: έλληνας, κάτοικος της Ελλάδας.

Γιαννα said...

Thank you for adding a new word to my vocabulary because I am not familiar with Greek language; I mean the new Greek because I have left Greece many decades ago and the word Ελλαδελλην is not familiar to me. I never thought that Greeks, those who were born, grew up and live in the land of Greece have a specific name.

Anonymous said...

They haven't.
I invented this term to diversify the newgreeks who live in Greece from the people who speak the greek language but they don't share the same way of mind.
Thank you very much. I am also known as Υπέρτατος Άρχων.

Γιαννα said...

I see, you are very much modest!!!!

Anonymous said...

Well just google it. There isn't such term or definition.
I invented it, γιατί να το κρύβωμεν άλλωστε...