ΤΗΕ ΤΙΜΕS Του Αdam Sage
ΓΑΛΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ, η Άννα Σαμ έχει δει κλέφτες, μεθυσμένους και ερωτευμένους. Έχει αντιμετωπίσει αγένεια, αδιαφορία και άγνοια και έχει διαπιστώσει σε ποιο αφάνταστο σημείο φτάνει η ανθρώπινη βλακεία. Τώρα, έπειτα από οκτώ χρόνια δουλειάς ως ταμίας σε γαλλικό σούπερ μάρκετ, στρέφει τους προβολείς στους πελάτες της με ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφει τη συμπεριφορά τους καθώς σπρώχνουν τα καροτσάκια στους διαδρόμους.
Η ευγένεια δεν έχει καμιά θέση στα γαλλικά σούπερ μάρκετ, γράφει η Σαμ στο βιβλίο της. Πελάτες παίρνουν τη θέση άλλων στις ουρές, καβγαδίζουν και επιδεικνύουν τη μέγιστη περιφρόνηση για τις γυναίκες και τους (λιγότερους) άντρες που κάθονται στα ταμεία.
Η Σαμ, 28 χρόνων, άρχισε να γράφει για τις εμπειρίες της πέρυσι σ΄ ένα μπλογκ, το οποίο έχει δεχθεί μέχρι σήμερα 600.000 επισκέψεις. Έπειτα από εμφανίσεις της στην τηλεόραση, οι εκδότες διαγκωνίστηκαν ποιος θα κλείσει μαζί της συμβόλαιο για βιβλίο. Το αποτέλεσμα, με τίτλο «Τα βάσανα μιας ταμία», εκδόθηκε στις αρχές του μήνα.
Η Σαμ σπούδασε λογοτεχνία στη Ρεν, όμως όταν πήρε το πτυχίο της δεν βρήκε δουλειά και κατέληξε σ΄ ένα σούπερ μάρκετ της εταιρείας Leclerc, όπου έβγαζε 8.160 ευρώ τον χρόνο δουλεύοντας 24 ώρες την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη Σαμ, πολλοί πελάτες αντιμετωπίζουν την ταμία σαν να μην υπάρχει. Όταν της μιλούν, συχνά είναι συγκαταβατικοί ή θυμωμένοι. Είναι ύστερα οι μητέρες που δείχνουν την ταμία και λένε στο παιδί τους: «Βλέπεις, αγαπημένο μου, αν δεν δουλέψεις σκληρά στο σχολείο, θα γίνεις ταμίας σαν την κυρία».
Όμως ο πιο εντυπωσιακός ισχυρισμός της Σαμ είναι πως τα σούπερ μάρκετ είναι «πολύ πιο ερωτικά απ΄ ό,τι νομίζετε. Θα ξαφνιαζόσασταν αν ξέρατε πόσα φιλιά δίνονται στους διαδρόμους τους, πόσα χέρια χουφτώνουν οπίσθια μπροστά στα κατεψυγμένα, πόσα στήθη χαϊδεύονται στο τμήμα γυναικείων εσωρούχων». (Αναδημοσιευση απο ΤΑ ΝΕΑ)
3 comments:
Θέλω να πιστεύω πως η Σαμ είναι μια χαμογελαστή ταμίας. Γιατί όλοι έχουμε δει ταμίες που σου πετούν τα πράγματα με νεύρα ή που σε στραβοκοιτάζουν. Στην Βουλγαρία παρότι οι ταμίες λένε πάντα ένα καλησπέρα ή καλημέρα σε κάθε πελάτη, είναι εξαιρετικά αγενείς με τους πελάτες που έχουν αγοράσει πολλά πράγματα. Προφανώς τις κουράζουν :)Ελπίζω το βιβλίο να κυκλοφορήσει μεταφρασμένο στα αγγλικά ή τα ελληνικά, είμαι περίεργη να το διαβάσω.
"Τα βάσανα μιας ταμία" είχα σκεφτεί να το γράψω εγώ όσο δούλευα ταμίας σε τράπεζα: το ενδιαφέρον του βιβλίου το φαντάζομαι-εμείς στην τράπεζα λέγαμε οτί σήριαλ έπρεπε να μας κάνουν, και τύφλα θα είχε το Τόλμη και Γοητεία!
Οσο για την ταμία στο σούπερ μάρκετ, η ζωή έχει πάντα ενδιαφέρον άν αφιερώσεις δυο λεπτά να την παρακολουθήσεις- από όποιο σημείο και να κάθεσαι!
@giorgia_is_coming_to_town
Ας ελπισουμε οτι η Σαμ δεν ανηκει στην κατηγορια αυτων
που..εκνευρισμενες πετανε πραγματα και κανουν μουτρα!
Αραγε, περιγραφει τι εκανε σε περιπτωσεις πελατων που δεν ...αντεχονταν; :)
Ειμαι περιεργη να διαβασω λεπτομερειες και περιστατικα στο βιβλιο της!
@maria_pin
Δεν ειναι ποτε αργα,Μαρια, για να αρχισεις να γραφεις
'τα βασανα μιας ταμια'!Αναμενουμε λοιπον! :)
Εδω εγινε συγγραφεας και η...Μαντονα και εμεις το σκεφτομαστε ακομα; :)
Post a Comment