Saturday, November 10

Kάποτε στην Αμερική, τον Χασσάν τον έλεγαν Γιώργο

Χαιρετώ όλους τους συμπλογκίτες :)
Το παρακάτω αρθράκι το είχα ανεβάσει παλιά στο JUNGLE-Report όταν το πρωτοάνοιξα και νομίζω πως πάει κουτί εδώ...

============================





Ξενοφοβία, ρατσισμός, προκατάληψη κατά μεταναστών .

Συνήθη φαινόμενα στην Ελλάδα του 2007.

Συνήθη φαινόμενα για τα οποία ευθύνεται -ω ποία ειρωνεία- ένας κατεξοχήν μεταναστευτικός λαός.

Ότι παθαίνει ο Χασσάν στην Ελλάδα, τα ίδια και χειρότερα πάθαινε και ο Γιώργος στην Αμερική και στη Γερμανία.

Τον έδειχναν τον Γιώργο με το δάχτυλο, τον χλεύαζαν για το παρουσιαστικό του, για τα ρούχα του που βρωμούσαν λόγω της ανέχειας, για τα χαλασμένα δόντια του, για το σημαδεμένο από τις κακουχίες πρόσωπό του.

Τον απέκλειαν κοινωνικά διότι δεν τους έμοιαζε, φαινόταν "κατώτερος" άνθρωπος.

Σε περίπτωση που ομοεθνείς του Γιώργου υπέπεφταν σε εγκλήματα, καθόταν αυτομάτως και ο Γιώργος στα εκτός δικαστικής αιθούσης εδώλια του κατηγορουμένου. Στην χειρότερη περίπτωση τον κυνηγούσαν, τον ξυλοκοπούσαν, του έκαιγαν το σπίτι και το μαγαζί.

Απ' ότι φαίνεται όμως, ο Γιώργος δεν τα δίδαξε τα παιδιά του. Εντάχθηκε στις κοινωνίες, απέκτησε αναγνώριση, έγινε αφέντης, χόρτασε και ξέχασε να πει στα παιδιά του τι θα πει να είσαι δακτυλοδεικτούμενος.




Απολαύστε τη σύγκριση μεταξύ Γιώργου και Χασσάν σε αυτό το μικρό απόσπασμα από ανάλογο του θέματος ρεπορτάζ.

Απολαύστε επίσης άκρως φασιστικές ενέργειες κατά μεταναστών από κάποιον εκλεγμένο πρόεδρο κάποιας κοινότητας, όπως και τα γεμάτα "ανθρωπιά" λεγόμενα διάφορων άλλων φυλετικά ανωτέρων, εντός και εκτός καφενείων.



8 comments:

Anonymous said...

Αγαπητέ Spy με πρόλαβες με ένα θέμα «Ρατσισμός και ξενοφοβία στην Ελλάδα» που είχα σκεφτεί να ανεβάσω εδώ.
Η δικιά σου παρουσίαση και ειδικά το βίντεο είναι πολύ κατατοπιστικά και δείχνουν με μεγάλη ευστοχία την αλλοπρόσαλλη , παράδοξη, ρατσιστική και ξενοφοβική ψυχοσύνθεση του Νεοέλληνα. Ανεβάζω στο blog μου το θέμα με αναφορές στην πολύ καλή δικιά σου παρουσίαση.

http://www.ipodcrates.com/archives/473

πετρούλα said...

έχεις απόλυτο δίκιο spy. μπορεί και να είναι το ίδιο το γεγονός του διωγμού που επιδρά στη συλλογική μνήμη και λειτουργεί σαν απωθημένο δημιουργώντας πλεγματικές καταστάσεις... Κοινώς είμαστε κομπλεξικοί

Nemo said...

Δεν υπαρχει λαος στον κοσμο που να μην φοβαται (απεχθανεται) τους μεταναστες. Υπαρχουν πολλοι λογοι για αυτο.
Στην Ελλαδα τουλαχιστον νομιζω οτι το κυριοτερο προβλημα ερχεται απο την ΤV. Και παρε το παρακατω παραδειγμα:
Γεγονος: "2 ληστεψαν μια τραπεζα και τραυματισαν τον φρουρο"

Οταν οι δραστες ειναι Ελληνες: " Δυο αντρες νεαρης ηλικιας, εκαναν το πρωι ληστεια στο Χ υποκαταστημα της Ψ τραπεζας, κατα την διαρκεια της οποιας αντηλαγησαν πυροβολισμοι απο τους οποιους τραυματιστηκε ελαφρα ενας φρουρος"

Οταν οι δραστες ειναι αλλοδαποι: " Δυο αντρες πιθανοτατα Αλβανοι (αυτο το λεμε χωρις να γνωριζουμε αν ειναι ή οχι αλλα οτι θελουμε κανουμε) επιτεθηκαν το πρωι σημερα στο Χ υποκαταστημα της Ψ τραπεζας. Οι αγνωστοι Αλβανοι ανοιξαν απροειδοποιητα πυρ εναντιων των παρεβρισκομενων και τραυματισαν εναν νεαρο φρουρο ο οποιος δεν προλαβε να αντιδρασει (κοιμοταν ή τα'ξυνε). Ο ατυχος ανδρας μεταφερθηκε στο νοσοκομειο οπου του παρασχεθηκαν οι πρωτες βοηθειες. Η κατασταση της υγειας του εξελισσεται ομαλα και εχει διαφυγει τον κινδυνο. Οι Αλβανοι δραστες διαφευγουν τησ συλληψης και αναζητουνται απο την αστυνομια (καλα εδω γελαμε).

Οταν λοιπον οι ανθρωποι ακουνε συνεχως οτι Αλβανος εκανε το ενα, Αλβανος το αλλο επακολουθο ειναι να τους κατηγορησουν και να τους μισουν. Το χειροτερο πραγμα που εχουν κανει οι Αλβανοι κατ'εμε ειναι που ειναι η πιο πολυπληθης ομαδα μεταναστων στην Ελλαδα. Και παντα αυτοι που ειναι πιο πολλοι την πληρωνουν.
Στην Αυστραλια εως το 1985-1990 οι Ελληνες και οι Ιταλοι ειχαν την ιδια μεταχειρηση με τους μεταναστες στην Ελλαδα (WOGs=βρομιαρηδες Μας ανεβαζαν Crooks=απατεωνες μας κατεβαζαν) μονο οταν απαγορευτηκε στα καναλια να κανουν λογο για καταγωγη και εφαρμοστηκαν μετρα κατα του ρατσισμου επαψε αυτο (αν και τωρα εχουν πιασει τους Κινεζους και το τραγικο ειναι οτι ακομα και οι Ελληνες συμμετεχουν πια!!! Ξεχναμε γρηγορα...)
Υπαρχουν και αλλοι λογοι, το οτι η οικονομια γενικα στην Ελλαδα παει κατα διαολου και οι ανθρωποι που ζουν στην ανεχεια και που αυξανονται μερα με τη μερα κατηγορουν τους μεταναστες για αυτο, το οτι δεν εχουμε σωστη μεταναστευτικη πολιτικη και αναγκαζουμε τους μεταναστες να ζουν υπο το καθεστος φοβου-αβεβαιοτητας οδηγωντας καποιους απο αυτους σε παρανομες πραξεις, το οτι υπαρχουν λιγοι αστυνομοι στους δρομους να περιπολουν γιατι οι μισοι την εχουν δει δημοσιοι υπαλληλοι και οι αλλοι μισοι ειναι αποσπασμενοι να φυλανε τους "VIPs" και ας τους πληρωνει ο μαλακας.
Κλεινωντας θελω να ρωτησω κατι... Ποσοι απο εμας, εστω και μια φορα, δεν εχουμε σκεφτει ακομα και αθελητα, οταν ακουσαμε κατι κακο, οτι το εκανε ενας "ξενος"?

Nemo said...

Καποτε ακουγαμε και κατι τραγουδια που λεγανε "Πατριδα μανα μ'εδωσε αμον καταραμενος, στα ξενα ειμαι Ελληνας και στην Ελλαδα ξενος...".
Τωρα βαζουμε το ΛΑΟΣ στη Βουλη!
O Tempora O Mores...

SPY said...

ipodcrates πολύ καλό και το δικό σου ποστ!

Πετρούλα και Nemo.. δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα. Συμφωνώ απολύτως..

Yellow Kid said...

Ειμαστε όλοι ρατσιστές! Πρωτος και καλύτερος αυτός που το αρνείται για τον εαυτό του.

Και ναι! Ολα ξεκινάνε απο τους φόβους μας!

Εχω και εγω ενα παλιότερο πόστ περι αυτού, Να το βάλω;

Nemo said...

Ναι Yellow Kid, να το βαλεις. Καλο ειναι να ανοιξουμε μια ομορφη συζητηση επι του θεματος.

Anonymous said...

@nemo: Έχεις δίκιο, όλοι έχουμε τις προκαταλήψεις μας και όχι μόνο για τους ξένους αλλά για το ”ξένο” γενικά, για το διαφορετικό.
Θέλω να πιστεύω ότι εμείς που ζούμε στο εξωτερικό μόνιμα έχουμε μια μεγαλύτερη ευθύνη στο να προσπαθούμε να είμαστε ανεκτικοί και στο να πολεμάμε όσο μπορούμε τις προκαταλήψεις των συμπατριωτών μας. Από την άλλη έχουμε το φαινόμενο, όπως πολύ καλά περιγράφεις και εσύ, πολλοί έλληνες μετανάστες που έχουν ζήσει πολλά χρόνια στις χώρες υποδοχής, να θεωρούν εαυτούς καλύτερους από τους νεοφερμένους μετανάστες και να έχουν προκαταλήψεις εναντίον τους. (στην Αυστραλία ενάντια στους Κινέζους και Ιρανούς μου είπε κάποιος φίλος , εδώ Σουηδία ενάντια στους πολιτικούς πρόσφυγες γενικά). Αυτόν τον παραλογισμό πρέπει τελικά να πολεμήσουμε, δείχνοντας στους φίλους μας και συγγενείς μας με επιχειρήματα, πόσο παράλογη και λάθος είναι η στάση τους.
Έχω γνωστούς πόντιους μετανάστες, που ενώ είναι περήφανοι για την προσφυγική τους καταγωγή και αναθεματίζουν τους Τούρκους για την γενοκτονία και τον ξεριζωμό των ποντίων, έχουν φοβερές προκαταλήψεις ενάντια στους Κούρδους πρόσφυγες που έχουν περάσει τα ίδια και χειρότερα από τους Τούρκους. Αυτή την αλλοπρόσαλη, «σχιζοφρενική» νοοτροπία πώς να την κατανοήσει κανείς;
Μακάρι η νέα γενιά που έχει ένα άλλο επίπεδο μόρφωσης, να ξεφύγει από αυτήν την νοοτροπία και να αντιμετωπίζει την «διαφορετικότητα» ...διαφορετικά.