Friday, February 27

Δουλεία, ή δουλειά;

''Πρακτικός...και φθηνός νεαρός διπλωματούχος
χαίρων άκρας υγείας. Δεν θα το μετανιώσετε''!
Με αυτή την προτροπή προς κάθε ενδιαφερόμενο εργοδότη, ο Γιανίκ Μιελ, άνεργος 23 ετών, με δύο master στην τσέπη από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, αποφάσισε να πουλήσει τον εαυτό του μέσω της ιστοσελίδας δημοπρασιών eΒay, στο Ίντερνετ.
Και εξηγεί στην εφημερίδα «Λε Μοντ» πώς έφτασε σε αυτό το σημείο, αφού προηγουμένως αναγκάστηκε να χτυπήσει ...300 πόρτες για δουλειά χωρίς να του ανοίξει καμμιά! Έτσι έβγαλε τον εαυτό του στο σφυρί, με αρχική τιμή 1,5 ευρώ. Η ιδέα του ήρθε όταν είδε έναν άλλον άνεργο σαν κι αυτόν να κάνει τον γύρο της Γαλλίας με ποδήλατο, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «30 πόλεις για να βρω δουλειά». Είκοσι πέντε ενδιαφερόμενοι εργοδότες που «χτύπησαν» την τιμή του Γιανίκ Μιελ από τις 23 Φεβρουαρίου, την είχαν φτάσει μέχρι χθες στα 1.070 ευρώ.

Ο νεαρός άνεργος επρόκειτο να κατακυρωθεί στον μεγαλύτερο πλειοδότη στις 6 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία της δημοπρασίας. Αλλά, ω του θαύματος, η τύχη τού χαμογέλασε ξαφνικά χθες.
Ο Μαρτέν Χιρς, επίτροπος του Σαρκοζί για την κοινωνική αλληλεγγύη και τη νεότητα, του προσέφερε δουλειά. Όχι σπουδαία πράγματα, βέβαια, κάτι προσωρινό, για τρεις- τέσσερις μήνες, στην επιτροπή που ασχολείται με την αυτονομία των νέων.

Μπορεί η πρωτοβουλία του Γάλλου επιτρόπου να θυμίζει τη μεσαιωνική εποχή, όταν οι ηγεμόνες πετούσαν πού και πού μερικά φλουριά στα πεινασμένα πλήθη, αλλά σήμερα πια δεν γίνονται τέτοια θαύματα.
Ποιον να πρωτοβολέψει το κράτος, όταν η ανεργία έχει ανέβει στα επίπεδα του 1974;
Ένας άνεργος λιγότερος δεν φτάνει για να λύσει το πρόβλημα. Ένας άνεργος που βγάζει τον εαυτό του σε πλειστηριασμό, σε μια ιστοσελίδα από την οποία μπορεί να αγοράσει κανείς ένα παλιό αυτοκίνητο, ένα ψυγείο αντίκα του 1950 ή μια συλλογή γραμματοσήμων. Αγοράστε με, καλοί μου άνθρωποι! Δείτε τι ωραία δόντια! Και με δύο διπλώματα, παρακαλώ... Ένα, δύο, τρία. Κατακυρώθηκε!

Ο επίτροπος Χιρς σπεύδει να διευκρινίσει πως η απόφασή του να προσλάβει τον νεαρό άνεργο δεν είναι μια κίνηση δημοσίων σχέσεων, πως η θέση που του προσφέρει δεν δημιουργήθηκε ευκαιριακά και πως εκτίμησε πραγματικά την αξία του Γιανίκ Μιελ. Να βγάζει όμως κάποιος τον εαυτό του στο σφυρί, να πουλιέται μέσα από το Ίντερνετ με τιμή εκκίνησης 1,5 ευρώ, αυτό θα πει αξία; Τότε τι θα πει απελπισία; Και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει ένας άνεργος για να συγκινήσει την εξουσία; Να αυτοπυρποληθεί μπροστά στη Βουλή;
TANEA

Thursday, February 26

Λίγη τσίπα ρε!

Ο άνθρωπος που βλέπετε στο παράθυρο κάτω αριστερά τις τελευταίες μέρες περιφέρεται στα κανάλια και με αφορμή την απόδραση του Παλαιοκώστα καταγγέλλει την κυβέρνηση ζητώντας την παραίτηση του υπουργού δικαιοσύνης. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν τόσο αυτός όσο και το κόμμα που εκπροσωπεί είναι δυνατόν να πλειοδοτούν έτσι εύκολα σε υποκρισία, σε πολιτικό αμοραλισμό, σε ξιπασιά αν θέλετε. χωρίς να διαθέτουν το παραμικρό ίχνος συστολής και ντροπής.
Ο κύριος αυτός ήταν υπουργός ναυτιλίας όταν το Σαμίνα έστειλε στον τάφο 80 ανθρώπους και δεν είχε το στοιχειώδες φιλότιμο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη υποβάλλοντας την παραίτησή του. Γατζωμένο στο υπουργικό θώκο το εν λόγω γελοίο ανθρωπάκι δεν δέχθηκε ότι είχε την ευθύνη του ελέγχου αξιοπλοΐας των σαπιοκάραβων του κάθε Σφηνιά, την ευθύνη για την εκπαίδευση του κάθε δόκιμου καπετάνιου, την ευθύνη για την τήρηση των κανονισμών και μέτρων ασφαλείας, την ευθύνη για το μπάχαλο της διάσωσης κλπ κλπ.
Προσέξτε, από την μια 80 άνθρωποι νεκροί και δεν ιδρώνει το αυτί μας κι απ’ την άλλη 2 δραπέτες και ζητάμε την παραίτηση του υπουργού! Αν αυτό δεν λέγεται θράσος τότε τι λέγεται ρε; Ο λαός μας έχει μια λέξη που νομίζω περιγράφει καλύτερα από όλες αυτό που λείπει από τον συγκεκριμένο κύριο αλλά και από πολλούς πολιτικούς: τσίπα!


Aντιγραφη απο to varometro

Wednesday, February 25

Σουηδικά νέα

1. H δίκη του Pirate Bay

Δίκη του μεγαλύτερου tracker στον κόσμο. Μια εισαγωγή στο τι συνέβει τις 3 πρώτες μέρες της δίκης από τον dtsomp, υπάρχει στο blog του. Περιμένουμε να τελειώσει η δίκη σε 2 (?) βδομάδες για να μάθουμε τι θα γίνει τελικά... Αρκετά ενδιαφέρον θέμα.

2. Η εστεμμένη πριγκίπισσα αρραβωνιάστηκε

Photo by thelocal
"Επιτέλους" αρραβωνιάστηκε η 32άχρονη εστεμμένη πριγκίπισσα της Σουηδίας Victoria. Γράφω επιτέλους, γιατί σε κάποια φάση είχα διαβάσει ένα άρθρο που ανησυχούσαν τα Σουηδά μην τους μείνει στο ράφι μιας και είχε πατήσει τα 30 και ήταν ανύπαντρη. Χθες όμως ανακοίνωσε τον αρραβώνα της με τον προσωπικό γυμναστή της (με τον οποίο είχαν 7 χρόνια σχέση) και τον γάμο της το καλοκαίρι του 2010 και προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στον τύπο.

(Για όσους περίμεναν ξανθό σουηδό γκομενάκι sorry, η ξανθιά η πριγκίπισσα είναι η αδερφή της Victoria, Madeleine).

3. Τα H&M λανσάρουν μόδα για το σπίτι


Eπιτέλους τα Σουηδικά σπίτια θα σταματήσουν (ελάχιστα) να είναι σαν διαφημίσεις του IKEA. Εύγε H&M! Άντε και έπιπλα :P

O κατάλογος
4. Εκπτώσεις στα βιβλία

..το οποίο παρακαλώ είναι ετήσια παράδοση! Έτσι κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου όλα τα βιβλιοπωλεία εδώ βγάζουν προσφορές στα βιβλία. Την ημέρα δε που ξεκινάει η "bokrea" τα βιβλιοπωλεία μένουν ανοιχτά αργά το βράδυ για να μπορείς να ψωνίσεις.


Θέλοντας να εντρυφίσω στα Σουηδικά γλυκάκια, το βιβλιαράκι που πήρα ήταν το "Sju sorters kakor*" (7 είδη "γλυκισμάτων") που α. έχει κάπου 300 πολύ yummie συνταγούλες μέσα και β. θα κάνω και εξάσκηση τα Σουηδικά μου :)

5. Fettisdagen

Είχα μιλήσει πέρυσι για την Fettisdagen, την "Τρίτη του λίπους" / "Χοντρή Τρίτη" που είναι ο συνδιασμός της αντίστοιχης Τσικνοπέμπτης με την Κυριακή της αποκριάς που έχουμε Ελλάδα και την γιορτάζουν με τα γλυκίσματα "Semla", oπότε φέτος θα βάλω μόνο φωτογραφιούλες από χθες :)

Βιτρινούλα γλυκών σε καφετέρια

Διάδρομος εμπορικού στολισμένος με Semla

Ράφι super-market που επισκέφτηκα για να χμ... "γιορτάσω".

Και τα semla που πήρα τελικά.
Και του χρόνου!

*Για τους γνώστες σουηδικών, δεν έβρισκα καλύτερη περιγραφή για το "kakor" εκτός από "γλυκίσματα". Και περιγράφει μια χαρά τον όρο πιστεύω :)

''Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία''

Oταν ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο Νοέμβριο, ο νέος βασιλιάς του Μπουτάν Τζιγμέ Κεσάρ διακήρυξε ότι κύριος στόχος του θα είναι «η δημιουργία μιας πεφωτισμένης κοινωνίας, με αποστολή την ευτυχία και την ευημερία όλου του λαού».
Η εξαγγελία αυτή του μόλις 28 ετών βασιλιά δεν θα προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον αν η χώρα αυτή δεν είχε εκδηλώσει εδώ και πολλά χρόνια την προτίμησή της για την «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία» έναντι του γνωστού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η λογική πίσω από την καθιέρωση ενός τέτοιου δείκτη είναι απλή: η οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά ένα εργαλείο για την επίτευξη άλλων, πιο ουσιαστικών σκοπών, όπως είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευτυχία. Με αυτή τη φιλοσοφία ως οδηγό του, το Κέντρο Σπουδών του Μπουτάν (Bhutan) συνέταξε έναν κατάλογο 290 ερωτήσεων και άρχισε να τον διανέμει σε όλη τη χώρα.

Μικρές πολυτέλειες ασήμαντων βασιλείων, θα πει κανείς. Όμως, την αξία του ΑΕΠ για τη μέτρηση της ευημερίας ενός λαού δεν την αμφισβητούν μόνο οι κάτοικοι του Μπουτάν. Όπως σημειώνει ο Simon Briscoe στο περιοδικό των Financial Times, σε όλο τον κόσμο γίνεται σιγά σιγά κατανοητό ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι απλώς η μακρο-οικονομική ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη έννοια «προόδου».
Πώς να έχει κανείς εμπιστοσύνη στο ΑΕΠ όταν μετρά την περίθαλψη των ηλικιωμένων μόνο όταν τους κλείνουμε σε ιδρύματα και όχι όταν τους φροντίζουμε στο σπίτι; Τι αξία έχει ένας δείκτης που αγνοεί τις επιπτώσεις που έχουν οι φυσικές καταστροφές ή η ανακάλυψη φυσικών πόρων στην ευημερία ενός λαού; Τι μας ενδιαφέρει το μέγεθος των ξένων επενδύσεων αν χάνονται θέσεις εργασίας με τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό;

Δεν προκαλεί έτσι έκπληξη ότι ο Γάλλος πρόεδρος ανέθεσε τη διερεύνηση αυτού του θέματος σε μια καινούργια «Επιτροπή για τη Μέτρηση των Οικονομικών Επιδόσεων και της Κοινωνικής Προόδου», με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz και σύμβουλο τον καθηγητή Amartya Sen. Ανάλογη προσέγγιση αναμένεται να ακολουθήσει και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στην τελευταία διάσκεψη του Νταβός, ο επικεφαλής στατιστικολόγος του ΟΟΣΑ (OECD), Enrico Giovannini, παρουσίασε διάφορους τρόπους για την αξιολόγηση της προόδου ενός έθνους. Στον υπολογισμό του ΑΕΠ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαλειφθούν στοιχεία όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας και οι θάνατοι από τροχαία και να προστεθεί ο ελεύθερος χρόνος. Οι δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να περιλαμβάνουν ερωτήσεις όπως: είστε περισσότερο ή λιγότερο ευτυχισμένος από πέρυσι; Υποφέρετε από κάποια αρρώστια;

Η ερευνα θα περιλμβανει γυρω στους 100 δεικτες επιτρεποντας στον αναγνωστη να δει αν οι τασεις ειναι θετικες, ή αρνητικες. Η Αυστραλια, η Ισπανια και ο Καναδας ειναι μεταξυ των χωρων που εχουν συλλεξει και παρουσιασει πληροφοριες κατα τετοιο τροπο ωστε να γινουν πιο σχετικες και πιο προσιτες στο κοσμο και να δημιουργησουν πιο χρησιμα εργαλεια που θα συνεισφερουν στην τακτικη της πολιτικης που ειναι βασισμενη σε αποδειξεις.

Το μεγαλυτερο εγχειρημα σε διαδικτυακο επιπεδο ονομαζεται “The State of the USA”και θα λειτουργησει τους επομενους μηνες. Η ιστοσελιδα του θα μπορει να παρεχει ευκολη και προσιτη τοπικη, εθνικη πληροφορηση καθως και ενα φορουμ που θα επιτρεπει στους Αμερικανους να ασχολουνται με διαφορα σημαντικα ζητηματα οπως εκπαιδευση, υγεια, οικονομια, οικογενεια, παιδια και ασφαλεια. "Ειναι σχεδιασμενο για να εκτιμησει προς τα που κινειται το εθνος και που εχει σταματησει". Ο David Walker, προεδρος του CEO και του ιδρευματος Peter G. Peterson επιδοκιμαζει το ολο εγχειρημα λεγοντας οτι:”για να θεωρειται μια χωρα κορυφαια στην εποχη της πληροφορησης, σημαινει οτι θα πρεπει και να παραγει επιστημονικα τεκμηριωμενη και καλης ποιοτητας πληροφορηση στο κοινο επανω στο που ειμαστε και στο που πηγαινουμε”.

Οι αριθμοί είναι οικουμενικοί, δεν έχουν ηλικία, φύλο ή εθνικότητα. Mερικοι μελετητες ισχυριζονται, ομως, οτι ο τρόπος που χρησιμοποιούνται μπορεί να αποδυναμώσει, ή να ενισχύσει τη δημοκρατία. Τα αναπτυσσομενα εθνη μπορουν μ αυτο το τροπο να δουν βελτιωσεις, αλλα και μια κλιση προς τη "δυτικοποιηση" και να αισθανθουν οτι η καλυτερη πληροφορηση θα τους βοηθησει να αποφασισουν ποια στοιχεια της δυτικης "αναπτυξης" προτιμουν να υιοθετησουν και ποια οχι.

Monday, February 23

Μedelhavsmuseet

Tο Σαββατοκυριακο πηγαμε στο Μedelhavsmuseet, Μεσογειακο Μουσειο, στο κεντρο της Στοκχολμης. Το μουσειο που ειναι πανεμορφο, στο εσωτερικο του, περιλαμβανει εκθεματα απο διαφορους Μεσογειακους πολιτισμους (Ελλαδα, Ρωμη, Αιγυπτος, Μεσοποταμια). Επειδη ομως ενα μελος της οικογενειας επεμενε πολυ (...και λιγα λεω!) να δει ειδικα τις ...μουμιες ξεκινησαμε απο την Aιγυπτιακη εκθεση, που αποκαλυπτει διαφορες πλευρες της ζωης στην Αιγυπτο των Φαραω απο το 3000 π.Χ μεχρι την εποχη του Χριστιανισμου. Τα περισσοτερα απο τα αντικειμενα αυτα, ηρθαν στη Σουηδια, στα τελη του 19ου αιωνα και εχουν περιελθει στο Μουσειο σαν "δωρεες απο ιδιωτικες συλλογες". Εκτος απο ανθρωπινες μουμιες η εκθεση περιλαμβανει και μουμιες ζωων, (γατες, ψαρια και φιδια) γεγονος που δεν εντυπωσιαζει μονο τα παιδια!

Προσφατα το Μedelhavsmuseet δημιουργησε, με δωρεα του ιδρυματος Α.Γ. Λεβεντη, μια καταπληκτικη εκθεση με πήλινα αγαλματα και ειδωλια από το αγροτικό ιερό της Αγίας Ειρήνης (του χωριού στην κατεχόμενη σήμερα περιοχή της ΒΔ ακτής της Κυπρου). Ειναι μαλιστα τα ευρηματα ετσι τοποθετημενα, ωστε δινουν την εντυπωση πομπης μπροστα στο ιερο!
Η Σουηδική Αποστολή που εκανε ανασκαφες στο ιερο της Αγ. Ειρηνης, το 1929, εφερε στο φως περιπου 2000 εκθεματα, αφιερώματα σε μια θεότητα που προστάτευε τους κατοίκους από τον πόλεμο, ενω αυτοι προσευχονταν για τη γονιμότητα των ζωων και των αγρων τους. Ολα αυτα εκτιθενται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μουσειου. Τα υπόλοιπα 1000 ευρήματα από το ιερό της Αγίας Ειρήνης βρίσκονται σήμερα στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και θα εκτεθούν όταν κτισθεί το νέο κτίριο του Μουσείου.

Η Σουηδία συνδέεται με την Κυπριακή αρχαιολογία χάρη στις ανασκαφές της Σουηδικής αποστολής (1927-1931) που εγιναν σ'ολόκληρο το νησι υπο την επιβλεψη του Σουηδού αρχαιολόγου Einar Gjerstad. Ο Βρετανικος αποικιακός Νόμος (1931) περί Αρχαιοτήτων...επέτρεψε, (ετσι το γραφουν!), στη Σουηδική αποστολή να μεταφέρει 12.000 αντικείμενα από τις ανασκαφές της και πληθώρα οστράκων στη Σουηδια!
Οι αρχαιότητες αυτές ηταν η βάση για την δημιουργία του Μεσογειακού Μουσείου της Στοκχόλμης, το 1954.

Wednesday, February 18

Ιn Facebook we trust (?)

Είστε μέλος της δημοφιλούς δικτυακής κοινότητας Facebook;
Τότε, σύμφωνα με την εφημερίδα International Herald Tribune «έχετε συνάψει ένα ισόβιο συμβόλαιο χωρίς να το γνωρίζετε».
Προσφάτως μια μερίδα χρηστών διαπίστωσε ότι είναι σχεδον αδύνατο να απομακρυνθούν δια παντός (...κατι μου θυμιζει, κατι μου θυμιζει!) από την δικτυακή αυτή κοινότητα, γεγονός, το οποίο έχει εγείρει νέες ανησυχίες για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων στο Facebook.

Παρ΄ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους, οι server του Facebook κρατούν αντίγραφα των πληροφοριών του λογαριασμού για απεριόριστο χρόνο. Αυτό διαπίστωσαν προσφάτως αρκετοί χρήστες, οι οποίοι επικοινώνησαν με την εταιρεία και ζήτησαν ματαίως να σβηστούν οι προσωπικές τους πληροφορίες από τους απενεργοποιημένους λογαριασμούς τους.
«Είναι όπως ακριβώς λένε οι στίχοι του τραγουδιού "Ηotel California" (που σε πολλους, σαν κι εμενα, προκαλει .....αλλεργια!) :(
Μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να αφήσεις το δωμάτιο αλλά δεν μπορείς να φύγεις», λεει ο 34χρονος, Nipon Das, σύμβουλος σε εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Νέα Υόρκη.
Eν τω μεταξυ το Facebook σε πολλες χωρες οπως π.χ η Σουηδια, συμφωνα με την εφημεριδα ''Μetro'' εχει, μεταξυ αλλων, γινει και ενα ειδος ''νεκροταφειου'' οπου θανωντες, πρωην χρηστες, παραμενουν....εκει, παρα τη θεληση των συγγενων τους!

Όπως επισημαίνει ο Das χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο μήνες συνεχούς τηλεφωνικής επικοινωνίας και ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με την εταιρεία Facebook για να καταφέρει να σβήσει ένα μεγάλο μέρος των προσωπικών του πληροφοριών. Τελικά τα κατάφερε αφού πρώτα απείλησε την Facebook με αγωγή.

Αλλά ακόμα και μετά τη δικαστική απειλή ένας δημοσιογράφος κατάφερε να εντοπίσει το κενό προφίλ του Das στο Facebook και να του στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του δικτύου.

Η Amy Sezak εκπρόσωπος της Facebook εξηγεί τη λογική πίσω από την πρακτική της εταιρείας: «η λογική πίσω από την απενεργοποίηση ενός λογαριασμού είναι ότι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει εκ νέου το λογαριασμό του όποτε θέλει, διότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και δε χρειάζεται να μπει ξανά και ξανά στην ίδια διαδικασία».

Εξάλλου, οι όροι εγγραφής στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης είναι σαφείς: «Μπορείτε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε στιγμή το περιεχόμενο του προφίλ σας από την ιστοσελίδα. Ωστόσο, οφείλετε να αναγνωρίσετε το δικαίωμα της εταιρείας να διατηρήσει αντίγραφα του περιεχομένου».

Το πρόβλημα είναι ότι η ιστοσελίδα δε διευκρινίζει στους χρήστες ότι πρέπει από μόνοι τους να σβήσουν κάθε προσωπική τους πληροφορία. Η πλειονότητα των χρηστών πιστεύει ότι αυτό γίνεται αυτομάτως με την απενεργοποίηση του λογαριασμού. Ως εκ τούτου καταλήγουν να έχουν αφήσει πίσω τους ένα άκρως αποκαλυπτικό αποτύπωμα με στοιχεία όπως αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων κι άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το MySpace και το Friendster, μπορεί να ταλαιπωρούν τον χρήστη με συνεχείς ερωτήσεις για το αν πραγματικά θέλει να εγκαταλείψει το δίκτυο, αλλά στο τέλος προσφέρουν την επιλογή της ολικής εκκαθάρισης του προφίλ τους.

Ο Nipon Das μπήκε στην κοινότητα του Facebook έπειτα από προσκλήσεις φίλων. Αποφάσισε να εγκαταλείψει το δίκτυο, όταν διαπίστωσε ότι βρίσκονται σε αυτό οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων του. «Δουλεύω σε μια μικρή εταιρεία. Το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να μπορούν να βλέπουν και να ελέγχουν οι συνάδελφοί μου τα προσωπικά μου», εξηγεί ο Das.

Προς το παρόν η αναλογία κερδών και δυσαρεστημένων χρηστών του Facebook είναι ισορροπημένη. Η εταιρεία εκτιμά ότι έχει περίπου 64 εκατομμύρια μέλη στον κόσμο. Από την άλλη το Μy Space υποστηρίζει ότι διαθέτει 110 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το δίκτυο επιχειρεί να εξαργυρώσει τη δημοτικότητά του είναι ότι επέτρεψε την είσοδο των διαφημιστών στη δικτυακή κοινότητα. «Το Facebook δίνει στους διαφημιστές τη δυνατότητα να επικοινωνούν με πολλές ομάδες ανθρώπων», αναφέρει ο Βρετανός προγραμματιστής, Alan Burlison, 46, και προσθέτει, «εξ ου και δεν αφήνουν να χαθούν οι πληροφορίες των χρηστών. Αλλά εδώ υπάρχει σοβαρή σύγκρουση με το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής του καθενός».

Friday, February 13

Do the evolution και ποιοι πιστευουν στην θεωρια του Δαρβινου;



Σχεδον 1 στους 2 Έλληνες και 1 στους 2 Βρετανους συμφωνα με διεθνη ερευνα αμφισβητουν την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου, (Charles Robert Darwin, 12/02/1809 –19/03/1882).
Μόνο το 54% των Ελλήνων και το 50% των Βρετανων θεωρεί πως ο Δαρβίνος είχε δίκιο ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, το 29% πιστεύει πως είχε άδικο, ενώ το 18% δηλώνει πως δεν ξέρει. Από τους πιο ένθερμους οπαδούς της θεωρίας της εξέλιξης είναι οι Ισλανδοί και οι Δανοί με 80%, ενώ οι Τούρκοι δείχνουν να τον αμφισβητούν σε ποσοστό που ξεπερνά το 52%. Καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη συγγραφή του περίφημου βιβλίου του Δαρβίνου «Η προέλευση των ειδών»,( The origin of Species) φαίνεται ότι από όλες τις ανακαλύψεις του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, μόνο η θεωρία της εξέλιξης δεν κατόρθωσε να αποκτήσει γενική αποδοχή πέραν του επιστημονικού κόσμου.

Θέμα ευημερίας;

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες που διενήργησαν τη δημοσκόπηση, η αποδοχή της θεωρίας είναι μεγαλύτερη σε χώρες που ''ευημερούν'', ενώ στις χώρες όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είναι πιο ισχυρή η έννοια του Θεού και του κόσμου που Εκείνος έφτιαξε.

Χρειάσθηκε, πάντως, να περάσουν 200 χρόνια από τη γέννηση του Δαρβίνου- τα οποία συμπληρώνονται σήμερα, 12/02/2009, προκειμένου το Βατικανό να παραδεχθεί ότι ο μεγάλος επιστήμονας βρισκόταν στη σωστή κατεύθυνση, όταν ισχυρίσθηκε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο. Εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσε χθες ότι η θεωρία του
Δαρβίνου για την εξέλιξη είναι συμβατή με τη χριστιανική πίστη και μάλιστα έχει τις ρίζες της στις διδαχές του Αγίου Αυγουστίνου και του Θωμά του Ακινάτη. «Αυτό που εννοούμε με την εξέλιξη είναι ο κόσμος όπως τον δημιούργησε ο Θεός», διευκρίνισε ο αρχιεπίσκοπος Τζιανφράνκο Ραβάζι, επικεφαλής της επιτροπής Πολιτισμού του ποντίφικα.
Τον ερχόμενο μήνα, μάλιστα, διοργανώνεται με την υποστήριξη του Πάπα διεθνές συνέδριο για τη θεωρία της εξέλιξης, το οποίο θεωρείται τεράστιας σημασίας για τις σχέσεις πίστης και επιστήμης, μεταξύ άλλων, διότι βάζει στο περιθώριο τη θεωρία του «έξυπνου σχεδίου» που προωθούν συντηρητικοί κύκλοι, σύμφωνα με το οποίο όλα οφείλονται σε μια «υπέρτατη δύναμη».


Ενα αλλο λιγοτερο γνωστο κεφαλαιο στη ζωη του Δαρβινου αφορα στο θεμα της δουλείας.

Tι εκανε τον Δαρβινο να εκφράσει τις εντυπωσιακές και επαναστατικές για την εποχή τους θεωρίες του; Στο ερώτημα αυτό απαντούν Βρετανοί ιστορικοί, το βιβλίο των οποίων αποκαλύπτει ότι ο διάσημος βιολόγος ένιωθε αποτροπιασμό για τον θεσμό της δουλείας, την κατάργηση του οποίου χαρακτήρισε «ιερό σκοπό».

Ο Δαρβίνος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της απάνθρωπης μεταχείρισης των σκλάβων, κατά τα ταξίδιά του με το πλοιο «Beagle», που τον έφεραν στην αμερικανική ήπειρο και στις νήσους Γκαλαπάγκος (Islas Galápagos), όπου διατύπωσε τη θεωρία του περί εξέλιξης των ειδών, χάρη στις παρατηρήσεις των γηγενών σπίνων.

Η ιδεολογική στράτευση του Δαρβίνου στον αγώνα κατά της δουλείας βρίσκεται πίσω από τη μοναδική προσέγγισή του στο θέμα της εξέλιξης και στην αρχή που εξέφρασε για «κοινή καταγωγή» όλων των ειδών. Η αρχή αυτή ίσως να χρησιμοποιήθηκε από τον Δαρβίνο ως επιχείρημα υπέρ της κατάργησης της δουλείας, εκτιμούν οι συγγραφείς του νέου βιβλίου. Αφού ολοκλήρωσε τον περίπλου του πλανήτη το 1836, ο Δαρβίνος εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου δύο χρόνια αργότερα δημοσίευσε τις ρηξικέλευθες θεωρίες του. Την ίδια εποχή, ο θείος του Δαρβίνου, Τζος Ουέντζγουντ, ιδρυτής της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας πορσελάνης, πούλησε την επιχείρηση και αξιοποίησε τα έσοδα για τη στήριξη της εκστρατείας κατά της δουλείας.

Στο ημερολόγιο του ταξιδιού του, που δημοσιεύθηκε το 1845, ο Δαρβίνος προχωρά σε γλαφυρές περιγραφές των μαρτυρίων, που υφίσταντο οι δούλοι στις φυτείες της Λατινικής Αμερικής. Τη χειρότερη εντύπωση στον Δαρβίνο προκάλεσε η απειλή πολλών αφεντικών στις φυτείες ότι θα πουλούσαν τα παιδιά των σκλάβων τους, εάν αυτοί δεν παρέμεναν φρόνιμοι. Η θεωρία του Δαρβίνου για την κοινή καταγωγή των ειδών εκφράσθηκε εν μέρει ως απάντηση στην επικρατούσα άποψη μεταξύ των ιδιοκτητών φυτειών στη Νότια Αμερική, ότι οι σκλάβοι αποτελούσαν ξεχωριστό ζωικό είδος, η κακομεταχείριση του οποίου δεν μπορεί να θεωρείται ανήθικη.

Πηγες: ΤΑ ΝΕΑ & η Καθημερινη

Monday, February 9

Περισσότεροι από 180 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία




Ξεπέρασαν τους 180 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, ενώ περισσότεροι ακόμη είναι αγνοούμενοι. Ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί, ενώ το μέγεθος της τραγωδίας αποκαλύπτεται ώρα με την ώρα, καθώς πυροσβέστες και συνεργεία διάσωσης φτάνουν στα σημεία του «ολοκαυτώματος
».
Δεν υπάρχουν Έλληνες ομογενείς μεταξύ των θυμάτων, όπως αναφέρουν ανταποκριτές μέσων μαζικής ενημέρωσης από την Αυστραλία.
Σύμφωνα με το BBC, ο πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ραντ δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και προειδοποίησε το έθνος να είναι έτοιμο «για χειρότερα νέα».
Στρατιώτες και ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών συνεχίζουν να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες τουλάχιστον σε 25 σημεία στην πολιτεία της Βικτόρια.


Το γεγονός ότι η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει, σε συνδυασμό με τη μερική εξασθένιση των ανέμων, λειτουργεί υπέρ των πυροσβεστικών δυνάμεων που κατάφεραν να θέσουν ορισμένες φωτιές υπό έλεγχο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για πλήρη κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ο Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε την άμεση παροχή 7 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο, σημειώνοντας ότι θα πάρει χρόνια η αποκατάσταση των ζημιών.
«Γι' αυτό επιστρατεύσαμε τους στρατιώτες, γι' αυτό και θα επιστρατεύσουμε κάθε δυνατό μέσον» τόνισε, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλές πυρκαγιές προκλήθηκαν από εμπρησμούς, είπε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, εκτός του ότι πρόκειται για μαζικές δολοφονίες».
Σύμφωνα με την αρχηγό της αστυνομίας Κριστίν Νίξον, οι περιοχές Μέρισβιλ και Κίνγκλεϊκ (όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους) έχουν αποκλειστεί και αντιμετωπίζονται ως τόποι εγκλημάτων. «Όπου υπάρχουν νεκροί, θα γίνει έρευνα σε ποινικό επίπεδο» δήλωσε η Νίξον.
Τόσο η κυβέρνηση της Βρετανίας όσο και της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν όποια βοήθεια τους ζητηθεί, ενώ ο αυστραλιανός Ερυθρός Σταυρός, που έχει στείλει 400 εθελοντές στην περιοχή, απηύθυνε έκκληση για δωρεές.
Οι φωτιές σε θαμνώδεις εκτάσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στην Αυστραλία. Όμως η έκταση της τωρινής τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών στην ιστορία της χώρας, με τον αριθμό των θυμάτων να υπερβαίνει κατά πολύ τους 75 της «Τετάρτης των Τεφρών» τού 1983 ή τους 71 της «Μαύρης Παρασκευής» τού 1939.
Πηγη: in.gr

U p d a t e : Australian man charged with arson!

Info: Scientist Tim Flannery recalls the long, wet Victorian winters now replaced by a drier and dangerous climate!

Tuesday, February 3

Eluana Englaro- Ποιος αποφασιζει τελικα για τη ζωη μας;

H Ελουάνα Ενγκλάρο, η γυναικα που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 17 χρόνια, ύστερα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μεταφέρθηκε τη νύχτα της Δευτέρας σε νοσοκομείο του Ούντινε προκειμένου να της γίνει ευθανασία, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο Ansa.
Το ασθενοφόρο που μετέφερε την 37χρονη Ελουάνα έφυγε λίγο μετά τη 1:30 από την κλινική του Μιλάνου όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση από τον Ιανουάριο του 1992, μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε.Διαδηλωτές που διαφωνούν με την ευθανασία προσπάθησαν να εμποδίσουν το ασθενοφόρο φωνάζοντας «Η Ελουάνα ζει» και «Μην την σκοτώνετε».
Μέχρι και την τελευταία στιγμή όσοι αντιδρούν στο «δικαίωμα στο θάνατο»-στηρίζονται από το Βατικανό και την πανίσχυρη ιταλική εκκλησία-συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους ώστε να μην επιτραπεί στην οικογένεια της Ελουάνα να την απομακρύνει από την καθολική κλινική του Λέτσο και να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο που δέχτηκε να διακόψει τη σίτισή της.
Η περίπτωση της Ελουάνα έχει συγκινήσει όλη την Ιταλία και αποτελεί αντικείμενο μιας δικαστικής και πολιτικής διαμάχης που διαρκεί εδώ και 10 χρόνια. Δικαστήριο του Μιλάνου ακύρωσε στις 21 Ιανουαρίου τη διοικητική εντολή της επαρχίας της Λομβαρδίας που απαγόρευε σε όλους τους επαγγελματίες της υγείας να διακόψουν τη σίτιση της γυναίκας.Ένα νοσοκομείο του Ούντινε ανακοίνωσε τότε πως ήταν έτοιμο να δεχτεί την 37χρονη γυναίκα και συστάθηκε μια ιατρική ομάδα που, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, θα ανταποκριθεί στο αίτημα του πατέρα της Ελουάνα να την αφήσουν να πεθάνει.
«Ειδεχθή δολοφονία» χαρακτήρισε την κίνηση της ευθανασίας ο υπουργός Υγείας του Βατικανού, Χαβιέ Λοτσάνο Μπαραγκάν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ''Σταματήστε αυτή τη δολοφονία'', ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: ''Η διακοπή της παροχής τροφής και νερού στην Ελουάνα ισοδυναμεί με ειδεχθή δολοφονία και η Εκκλησία δε θα σταματήσει να το φωνάζει. Δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορώ να χαρακτηρίσω το ότι δεν δίνουν τροφή σε κάποιον'' τόνισε ο καρδινάλιος. Αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που επιτρέπει τη διακοπή της παροχής τροφής και νερού στην Ελουάνα, ο κ. Μπαραγκάν εξήγησε ότι «η θέση της Εκκλησίας, καθως και πολλων ιατρων, στην Ιταλια που υπερασπίζονται τη ζωή, παραμένει η ίδια και ''δεν μπορεί να αλλάξει εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης''. Δεχομαστε ακομη αυτη τη σταση της εκκλησιας, ή την απορριπτουμε; Εδω ειναι το ερωτημα....
Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ