Tuesday, March 24

Turn the lights off, dear!

Η Ελλάδα, στη πρώτη θέση; Yeap!
Στη μεγαλύτερη συμβολική δράση (Earth Hour) κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη που εχει διοργανωθει μεχρι τωρα σε παγκοσμιο επιπεδο! ....Ευγε μας!
Περασαμε, λεει, ακόμη και τους Αυστραλούς, εμπνευστές της πρωτοβουλίας της Ώρας της Γης, που ηρθαν τριτοι, με δευτερο τον Καναδα! Το μηνυμα της συμβολικης δρασης στηριζεται στην "ενεργή συμμετοχή του κάθε πολίτη ξεχωριστά και οτι απαιτούνται εδώ και τώρα γενναία μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής". Ωραια ολα αυτα, δε λεω...Για τη...μαυριλα, ομως, στη καθημερινη μας ζωη τι κανουμε; Να περιμενουμε μηπως απο την...Αυστραλια, η τον Καναδα να μας δωσουν τα...φωτα τους;
Πληροφορουμαστε οτι 18.000 Έλληνες, ισως και περισσοτεροι, έχουν ήδη δηλώσει ηλεκτρονικά την προσωπική συμμετοχή τους "για να ασκησουν πιεση στην πολιτική ηγεσία ωστε να εντείνει τις προσπάθειές της ενάντια στην κλιματική αλλαγή"; Μπραβο τους, αλλα ποσο οικολογικα συμπεριφερεται κανεις, αραγε, καθε μερα, οταν στη περιοχη του μπορει να μην υπαρχει καν δυνατοτητα για ανακυκλωση, η μας εχει πνιξει τοσο το καυσαεριο στην Ελλαδα, που δεν αντιδρουμε πια οταν χρειαζεται να αντιδρασουμε; Διαμαρτυριες εκει δεν ακουμε....Αισθανεται κανεις μηπως την ιδια αγανακτηση οταν βλεπει τα μετρα που παιρνονται καθημερινα, ή και αυτα που ΔΕΝ παιρνονται απο τη πολιτεια και μας ριχνουν ολο και πιο πολυ στο....ερεβος;
Μαθαμε οτι μνημεια οπως ο Παρθενώνας, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά και το Μνημείο του Φιλοπάππου θα μεινουν σκοτεινα για μια ωρα..... Η μια ωρα συσκοτισης δεν ειναι προβλημα....Η συστηματικη συσκοτιση, ομως, γυρω μας σιγουρα ειναι και θα πρεπει να ενοχλει, αν μη τι αλλο....
Ακουσαμε και για καποιους Δημους που προθυμα δηλωσαν παροντες κι αυτοι στη....συσκοτιση του επομενου Σαββατου! ΠΟΥ ηταν ομως αυτοι οταν επρεπε να δρασουν για να σωσουν π.χ εκτασεις που καηκαν; Η οικολογικη συνειδηση καποιων στην Ελλαδα φαινεται να "χτυπαει καμπανακι" μονο στις 28 Μαρτη!! Ειναι πιο ευκολο ετσι, φανταζομαι.....
Ας ακουσω αλλη μια φορα τους Soundgarden που κατι ξερουν απο ...μαυρες μερες.......
I sure don’t mind a change,
But I fell on black days
How would I know
That this could be my fate?



16 comments:

varometro said...

Κοίτα μη νομίσεις πως γίναμε ξαφνικά ευαίσθητοι οικολογικά. Ξέρεις την παροιμία "όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη"; Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση αυτή. Ανώδυνος ντόρος και φασαρία να γίνεται και τρέχουμε πρώτοι. Μόνο που όταν έρθει η ώρα των έργων και της υλοποίησης των δεσμεύσεων εκεί εφαρμόζουμε το ρηθέν "μαγκιά κλανιά και κώλος φιλιστρίνι".

varometro

ELvA said...

Nικο,οταν η..'Βilly' δεν
εχει να χασει(oυτε ομως και και να κερδισει!)τιποτα,το ριχνει απ οτι βλεπουμε στα..τσαμπα πανηγυρια! Σε δουλεια να βρισκομαστε,να μη σκεφτομαστε και πολυ οτι
ΚΑΙ το θεμα 'οικολογια στην
Ελλαδα' ειναι ενα ακομη κακογουστο ανεκδοτο! :(

korinoskilo said...

η πιο σωστη παρατηρηση απο το βαρομετρο ...... ετσι ακριβως ειναι ..... ουτε ψηφισα ουτε θα συμετεχω μαλλον ....
μου θυμιζει διακοπη ρευματος .... που μολις θα ερθει το ρευμα αναβουμε μετα ολες τις συσκευες μαζι
εχω τα σκουπιδια μας .... ακομη τα ριχνουμε ολα μαζι σε εναν καδο .... οταν η ευρωπη εχει εδω και 10 μινιμουν χρονια που εχει ξεχωριστους καδους για ολα .... οχι μονο για χαρτια οπως εδω
και αυτο ειναι ενα μονο ελαχιστο που μπορουμε να κανουμε

καλο βραδυ :))

Αστερόεσσα said...

Aυτό έφαγε την Ελλάδα. Η "οικολογία" και η "ευαισθητοποίηση" καθ' υπόδειξιν τις παγκόσμιες μέρες, τις παγκόσμιες ώρες κλπ, κλπ.

Να τις βράσω τις διαμαρτυρίες, όταν δεν έχει μάθει κανείς να προσφεύγει στους θεσμούς ή να μάχεται υπέρ των θεσμών και για την τροποποίηση ή εφαρμογή νόμων και μέσω αυτών να διαμαρτύρεται αποτελεσματικά και όχι με ψευτοακτιβιστικές πράξεις της δεκάρας.

ELvA said...

@Korinoskilo

Σωστα! Ακομη και η συμμετοχη σε οικολογικες διαμαρτυριες γινεται για να...γινεται! Οπως λες και εσυ η ανακυκλωση εφαρμοζεται εδω και πολλα χρονια στην Ευρωπη,ποτε θα γινει, ομως, κατι τετοιο και σ εμας; Τι να την κανω τη συμμετοχη σε events κλπ οταν δεν υπαρχει υποδομη, ή οταν ο μεσος πολιτης αδιαφορει και θεωρει τα οικολογικα ζητηματα 'ψιλα γραμματα';


@Αστερόεσσα

Ετσι.Oι 'ψευτοακτιβιστικές πράξεις της δεκάρας' ειναι μια καλη 'δικαιολογια' για αφελεις (και μη) οτι με τη συμμετοχη μας σε τετοια πανηγυρακια λυθηκε το προβλημα της υπερθερμανσης και ...σωθηκε ετσι ο πλανητης! Πολυ βολικα ολα αυτα και κυριως ανεξοδα! :(

korinoskilo said...

ποτε θα γινει ε?

αχχχ να ζησω να το δω και αυτο ( λεει η γιαγια μου )

ετσι θα απαντησω και εγω :/


καλημερουδια

ELvA said...

Ελενα,δεν εχεις ακουσει οτι
η Ελπιδα πεθαινει τελευταια; :) Aς ελπισουμε οτι δε θα γινουμε και εμεις
...γιαγιαδες μεχρι να αλλαξουν καποια πραγματα στην Ελλαδα,προς το καλυτερο,ετσι; :)

g vrettos said...

http://www.youtube.com/watch?v=-vR8PQXlJ1k
Ανεξοδες μαγκιες απο νεο ΕΛ ληνες,

ELvA said...

@vrettos

Υποτιθεται οτι ειναι
'αστειο',αλλα κατι τετοιες ανεξοδες(και κακογουστες!) νεοελληνικες μαγκιες ειναι που μας εστειλαν στο ...
Μεσαιωνα και μας κρατανε εκει ακομα ! :(

Unknown said...

πως καταφέραμε εντέλει να κάνουμε το earth hour άλλη μια eurovision? εεεε?

ELvA said...

@kokalina

Aπο ...κεκτημενη ταχυτητα και μια και εχουμε παρει το'κολλαει' απο Εurovision που ΚΑΙ εκει θεωρουμαστε...
Τοp of the Top! :(

Shattered Words said...

Για κάτι τέτοια είμαστε πρώτοι...Καλή η κίνηση,δε λέω,όμως οι νεο-Έλληνες θα είναι πάντα νεο-Έλληνες...Εδώ,αν θυμάσαι καλά,στη συναυλία που είχε γίνει στο Καλλιμάρμαρο για τα δάση και καλά,πήγαν 80000 άτομα και είδαμε πολύ την "οικολογική" τους συνείδηση:μετά το τέλος,το στάδιο και ο περιβάλλον χώρος έμοιαζαν με "χωματερή" στην κυριολεξία!!Ε,τι στο διάολο πάνε να αποδείξουν μέσα σε μια ώρα??Κάτι που δε μπορούν να είναι σε ολόκληρη τη ζωή τους??

Την καλησπέρα μου!!

Nikos V.

ellinaki said...

Έχω συγκινηθεί τόσο πολύ από την οικολογική ευαισθησία των Ελλήνων, λιέμε.

Και όντως σήμερα ξημέρωσε διαφορετικά. Καταρχήν σταμάτησαν όλοι να πετάνε σκουπίδια όπου να΄ναι, ενώ οι κάδοι ανακύκλωσης έχουν τιγκάρει.

Εσπευσμένα ανακοινώθηκε η δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος μετά την ολονύκτια συγκέντρωση έξω από το Σύνταγμα δύο εκατομυρίων εξοργισμένων Ελλήνων πολιτών που φώναζαν "φτάνει πια μη την κακοδιαχείρηση του περιβάλλοντος".

Οι εμπρηστές και οι διαπλεκόμενοι κρατικοί φορείς των νομαρχιών και τον πολεοδομιών παραδόθηκαν στις αρχές, δήλωσαν μετάνοια καθώς και τη συμμετοχή τους στην ώρα της Γης.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με δάκρυα στα μάτια, αποφάσισε να γκρεμίσει το αυθαίρετό του και υποσχέθηκε ότι το κτήμα του θα δεντροφυτευθεί.

Συμμετοχή στην ώρα της Γης δήλωσαν και οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και με αίσθημα ντροπής αποφάσισαν να επενδύσουν σε περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων τους. Ταυτόχρονα τα Δ.Σ. παραδόθηκαν στις αρχές δηλώνοντας ένοχοι για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε το κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων της και την ολική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος, τα ξωτικά βγήκαν από τις κρυψώνες τους και ζήσαν αρμονικά με τα Νεφελίμ και τα Ελοχίμ κάτω από τα γέλια χαράς και την αρμονική συμβίωση όλων των Ελλήνων που δήλωσαν ενωμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πρώτα το γιούρο 2004, μετά η Παπαρίζου και τώρα αυτό. Πρώτοι στις ουσιαστικές πρωτιές!!

ELvA said...

@*Dreams within the twilight*

Aκριβως, μέσα σε μια ώρα δεν αποδεικνυεις οτι εχεις οικολογικη συνειδηση!



@ellinaki

Και μετα...ξυπνησαμε! Μακαρι τα μισα απ οσα εγραψες να μπορουσαν να πραγματοποιηθουν! Moνο στα
'πανηγυρακια' ειμαστε... πρωτοι! :(

Anonymous said...

Συμφωνώ με όλα και θα μπορούσα να προσθέσω πολλά ακόμα σχετικά. Θα πω όμως μόνο ένα.
Είμαι κάργα καχύποπτος όταν κυβερνήσεις και επίσημοι φορείς υιοθετούν πρωτοβουλίες πολιτών ή ομάδων ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
Δεν γίνεται, είναι οξύμωρο αυτοί που ευθύνονται για το μαύρο χάλι του πλανητη να αποδέχονται πανηγυρικά κινήσεις ενάντια σ΄αυτό το μαύρο χάλι.

ELvA said...

@solomantzaros

Μα και εμεις επειδη ειμαστε
καχυποπτοι το αναφεραμε! :)
Ειναι οξυμωρο και συναμα υποκριτικο και οπως ειπαμε παραπανω κυριως ανεξοδο,
οποτε,γιατι οχι, σκεφτηκαν;