Thursday, April 2

Αυτη τη κριση, ποιος θα τη...πληρωσει;

Λετε να....φταιει και το αδιαφισβητητα καλο, οικολογικο, φαγητο, μαγειρεμενο απο το διασημο σεφ Jamie Oliver, που σχεδον ολοι οι ηγετες στη Συνοδο της Ομαδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ("G-20") δηλωνουν "αισιοδοξοι" μετα τις "ουσιαστικες συναντησεις" τους;
Ο Gordon Brown, δηλωσε χτες οτι "o κόσμος είναι ώρες μακριά από την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σχέδιο". Απο αισιοδοξια, καλα παμε....
Τα πραγματα ομως δεν ειναι τοσο απλα, και δεν χρειαζεται να ειναι κανεις οικονομολογος (μακρια απο εμας!) για να καταλαβει οτι κατι τετοιο δεν ειναι ευκολο, αφου εχει να κανει με συγκρουση συμφεροντων....Tο ματς ειναι "σικε" και ολα γινονται για να ....γινονται, νομιζω.
Τελικα στο μονο που συμφωνησαν μεχρι τωρα ειναι η αυξηση πορων στο ΔNT Διεθνες Νομισματικο Ταμειο, αλλα οχι στο ...how much θα πληρωσει ο καθενας!
Παντως οι χιλιαδες διαδηλωτες, απ εξω, διαμαρτυρονται παρα την ισχυρη αστυνομευση (10.000 αστυνομικοι) για την ανεργια, τη κριση, αλλα και για ολα τα αρνητικα επακολουθα και φυσικα ολοι καταλαβαινουν το ποιος θα πληρωσει και παλι τα ..."σπασμενα"!

Διαβαζουμε επισης οτι η ομαδα επιστημονων του LEAP/E2020 (Laboratoire Européen d'Anticipation Politique/ European Laboratory of Political Anticipation) εστειλε ανοιχτη επιστολη προς τη Συνοδο των "G20" και τους προειδοποιησαν πως αν δεν δρασουν συντομα η κρίση θα κρατήσει πάνω από μια δεκαετία, οπότε η κοινωνική έκρηξη θα είναι καταστροφική. Τους προτειναν τρια κυριως μετρα:

1. Να υπαρξει συμφωνια για ένα νέο κοινό νόμισμα που να αντικαταστήσει το δολλάριο στις διεθνείς συναλλαγές, εφοσον αυτό καταρρέει και δεν μπορεί να παραμενει σήμερα το παγκόσμιο νόμισμα.
2. Να ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα και αν χρειαστεί να προβούν και σε κρατικοποιήσεις τραπεζών.
3. Το ΔΝΤ να μελετήσει και να υποδείξει τις απαραίτητες διορθώσεις των νομισματικών συστημάτων της Αμερικής, Αγγλίας και Ελβετίας τα οποία έχουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κρίση.

Κατι μου λεει οτι κι αυτη τη φορα η ομαδα των "G-20" θα κανουν αυτο που ξερουν καλα να κανουν.....Θα φανε, θα πιουν κι εμεις θα κοιμηθουμε....νηστικοι και παλι....

Διαβαστε στο indymedia ολη την επιστολη LEAP/E2020