Tuesday, April 21

Euro? "Thanks, but no thanks"!

Οι ερευνες-σφυγμομετρησεις της «κοινής» γνώμης οπου και να γινονται εχουν κοινο παρονομαστη την υποκειμενικοτητα.
Εχοντας αυτο στο νου διαβαζουμε οτι ολο και περισσοτεροι Σουηδοι συμφωνα με ερευνα που εκανε το δελτιο ειδησεων "Rapport" του κρατικου τηλεοπτικου σταθμου SVT, σκεφτονται να αντικαταστησουν το επισημο νομισμα, (κορωνα) στο πορτοφολι τους με το ευρω!

Η εταιρεια Sifo, που εκανε τη σφυγμομετρηση, πηρε συνεντευξη απο 1 000 ατομα τον Απριλη του 2009 και 47% ειπαν οτι θα ηθελαν το ευρω, ενω 45% απαντησαν οτι δεν το θελουν. Οταν ειχε γινει δημοψηφισμα, μερικα χρονια πριν, για το ευρω, οι περισσοτεροι Σουηδοι ηθελαν τοτε να κρατησουν τη κορωνα σαν νομισμα της χωρας.

Ομως η Σουηδια λεει ο οικονομολογος και διευθυντης του Συμβουλιου Εξαγωγων (Exportrådet) Mauro Gozzo, στο δελτιο Ειδησεων "Rapport", SVT "κερδιζει πολλα χρηματα με το να μην εχει ευρω και με το να διατηρει τη κορωνα σαν επισημο νομισμα της".
"Ειναι 30 δισεκατομμύρια κορωνες καθαρα κερδη τον χρονο που κερδιζουμε με το να ειμαστε εκτος, οσον αφορα τις εξαγωγες ", λεει ο Mauro Gozzo και συνεχιζει: "Ειναι κερδος μας να μην αλλαξουμε νομισμα. Πολλες εξαγωγικες εταιριες κερδιζουν απο την τωρινη χαμηλη τιμη της κορωνας. Αν η κορωνα ηταν πολυ πιο πιο ισχυρη θα ειχαμε υποστει μεγαλυτερη οικονομικη υφεση τωρα και αυτο θα σημαινε γρηγοροτερη πτωση της απασχολησης" λεει ο Mauro Gozzo.

Οσον αφορα την σταση των Σουηδων απενατι στο Ευρω εχει μεν γινει πιο θετικη συμφωνα με τη τελευταια σφυγμομετρηση της Sifo, αλλα o M. Gozzo πιστευει οτι ειναι το πορτοφολι του καθενος που αποφασιζει!
"Ο κοσμος βλεπει οτι κοστιζει ολο και περισσοτερο να κανει εισαγωγες, η να ταξιδευει κανεις στο εξωτερικο και φυσικα κατι τετοιο δεν αρεσει σε πολλους. Αλλά θα πρεπει να βλεπουν επισης οτι ειναι μικροτερο το ρισκο να χαθουν δουλειες!", ειπε ο Mauro Gozzo.
Εμεις τι λεμε;