Sunday, August 24

Μια νύχτα στο Κοσμοδρόμιο Μύκονος

Tου Νικου Ξυδακη

Αν προσεγγίσεις τη νήσο Μύκονο νύχτα, από τα νότια και τα δυτικά, είναι αδύνατον να εντοπίσεις πού βρίσκεται η Χώρα, ο βασικός οικισμός, η πρωτεύουσα του νησιού. Ολο το νησί, απ’ τις ακτές ώς την ενδοχώρα στέκει ολόφωτο μες στο πέλαγος, σαν πολυέλαιος· όλο το νησί είναι οικισμένο, ένα συνεχές κτιρίων και φώτων, μια απέραντη πόλη, με κόκκινα-πράσινα φωτάκια απ’ τα παραπλέοντα σκάφη στη θάλασσα γύρω, με κόκκινα-πράσινα φωτάκια από τα υπεριπτάμενα σκάφη στον αιθέρα. Είναι το Blade Runner του τουρισμού, είναι η Μέκκα της παντοτινής διασκέδασης. Είναι το Κοσμoδρόμιο Μykonos...

Mια τέτοια νύχτα, καλοκαιρινή, σ’ ένα από τα διεθνώς μυθολογήμενα dance κλαμπ του κοσμοδρόμιου, όπου αντιαρεπορικοί προβολείς σχίζουν το μελανό στερέωμα, όπου η μουσική και το νταραβέρι δεν τελειώνουν ούτε το πρωί, ένα 20χρονο παιδί δέχτηκε ένα μοιραίο χτύπημα. Εγινε νταραβέρι, κι ένας περίπου Robocop χτύπησε άπαξ. Στο κεφάλι. Το παιδί λύγισε, μεταφέρθηκε για πρώτες βοήθειες, έπεσε σε κώμα, δεν ξύπνησε ποτέ. Οι παριστάμενοι, χτυπημένοι και μη, εμπλεκόμενοι και μη, σκόρπισαν. Υστερα από ώρες πολλές, το πανελλήνιο και η διεθνής κοινή γνώμη, μάθαιναν ότι στη Νύχτα της Μυκόνου, στον Nαό του Forever Fun, πέθανε χτυπημένο ένα παιδί. Η Νύχτα βάρυνε με αίμα αθώου. Αυτή η νύχτα δεν ήταν σαν τις άλλες...

To σοκ διαδέχτηκε η υποψία, κι ύστερα η επίγνωση: Το δυστύχημα δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, δεν ήταν μόνο κακοτυχία· κάποτε θα συνέβαινε κι αυτό, έτσι, φρικτά και αναπόδραστα. Πώς αλλιώς; Ολο το νταραβέρι, όλη η Νύχτα είχε στηθεί, πολλά χρόνια τώρα, στην κόκκινη γραμμή, πέρα από νόμους και αντοχές, με μόνες κινητήριες και νομιμοποιούσες δυνάμεις τον τζίρο, το κέρδος, τη σεζόν: ό,τι αρπάξουμε στις σαράντα μέρες της αιχμής.

Τη νύχτα στη Μύκονο κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα με μεθυσμένους και ντρογκαρισμένους οδηγούς, πολλοί καβαλάνε μοτοσακό πρώτη φορά, δεν έχουν δίπλωμα, δεν φορούν κράνη, τσακίζονται σε κάθε στροφή της δημοσιάς, τσακίζουν πεζούς και αθώους, το Κέντρο Υγείας δεν δίνει πια στατιστικά.

Τη νύχτα, όταν τα μαγαζιά γκαζώσουν, οι τουρίστες είναι ποτά και κεφάλια, όλα γίνονται, όλα επιτρέπονται, όλα καταναλώνονται. Αυτό πουλάει η Μύκονος, αυτό εξήγησε κυνικά ο δήμαρχος στις εμβρόντητες εκπροσώπους του τοπικού Συλλόγου Γυναικών: «Πάρτε το απόφαση, εδώ έρχονται για να ξεσκίσουν και να ξεσκιστούν. Αυτό είμαστε...». Αυτή είναι η επίσημη σημαία της τουριστικής ανάπτυξης: το ξέσκισμα. Αυτό υπηρετεί έργω και λόγω ο επί 18 έτη δήμαρχος Μυκονίων κ. Χρήστος Βερώνης. Κι έτσι αντιλήφθηκε και τη νύχτα του φονικού στο κλαμπ Τροπικάνα: μεμονωμένο περιστατικό, παράπλευρη απώλεια στο αέναο τουριστικό πρότζεκτ υπό τον κωδικό «Ξέσκισμα». Ο δήμαρχος δεν ξέρει τίποτε για μπράβους, για προστασίες, για νονούς, για υπερβάσεις αδειών, για πέτσινες άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τράφικινγκ ουσιών και ανθρώπων, για ξυλοδαρμούς, για διαφθορά ή εκφοβισμό κρατικών λειτουργών. Κανείς δεν ξέρει τίποτε. Ομερτά.

Κι όμως όλοι ξέρουν. Οχι όλα, αλλά όλοι ξέρουν από κάτι. Ξέρουν ότι το λαμπερό Κοσμοδρόμιο, όπως και κάθε τουριστική πίστα ξεσκίσματος στην Ελλάδα, από τα Μάλια έως το Φαληράκι, κι από τη Ζάκυνθο ώς την Κέρκυρα, κυβερνιέται από τις σιωπηλές δυνάμεις της οικοδομής και του real estate, από τις δυνάμεις των μαγαζιών και της νύχτας. Αυτές τις δυνάμεις υπηρετούν Πολεοδομικές Υπηρεσίες, ΙΚΑ, Εφορίες, Αστυνομίες, Λιμεναρχεία, δημοτικά συμβούλια και δήμαρχοι, πολιτευτές. Συχνά με το αζημίωτο – μια διευθυντική θέση σε υπηρεσία-κλειδί σε αυτές τις ζώνες βγαίνει σε πλειστηριασμό... Συχνά από φόβο κι από αδυναμία – οι κρατικοί υπάλληλοι είναι φτωχοί και ανίσχυροι, ανυπεράσπιστοι, μπροστά στο χρήμα και την πολιτική δύναμη. Οι βίλες των μεγαλόσχημων και των υπουργών βρίσκονται πλάι στα κλαμπ και το νταραβέρι...

Και το Κοσμοδρόμιο πλέει ολόφωτο. Πιασμένο σε ένα δαιμονικό κύκλο: Η ύπαρξή του εξαρτάται πια καθ’ ολοκληρίαν από τον τζίρο, από την ασταθή σεζόν, τα δάνεια και τα ανελαστικά λειτουργικά τρέχουν, ο «αέρας» και τα λαδώματα έχουν προκαταβληθεί και ο τουρισμός είναι ευμετάβλητος και ευπαθής, εξαρτάται από τις ισοτιμίες του ευρώ, από τα καπρίτσια του πετρελαίου, από μια βομβιστική απόπειρα, από μια φήμη, από το στράβωμα σ’ ένα νταραβέρι... Τον δαιμονικό κύκλο της τέτοιας τουριστικής ανάπτυξης συμπληρώνουν, απαραιτήτως πια, η απληστία, η διαφθορά, ο κυνισμός, η ανομία. Το προϊόν «Ξέσκισμα» κοστίζει ακριβά.

Στη Μύκονο καθρεφτίζεται η νεότατη Ελλάδα, τα μοντέλα ανάπτυξης, οι συνειδήσεις, οι φενάκες, τα λάιφ στάιλ. Καθρεφτίστηκε κυρίως μετά το ’80, όταν την ανακάλυψε ο κόσμος του Κλικ και των νεόπλουτων, όταν ο μεταεπαρχιώτης Π. Κωστόπουλος την πρότεινε ως Εδέμ για ανερχόμενους και βουλιμικούς wannabe. Τότε όμως το νησί είχε χάσει κάθε πνευματικότητα, είχε χάσει τους λόγιους και τους εστέτ, είχε χάσει και τον κοσμοπολιτισμό του ’60, είχε χάσει ακόμη και τον χιππισμό και την γκέι ελευθεριότητα του ’70-’80. Οταν την ανακάλυψαν οι εγχώριοι νεόπλουτοι, η Μύκονος ήταν ήδη φάμπρικα μαζικών υπηρεσιών, πασαρέλα για φτωχοδιάβολους και μοντελοβίζιτες και διαρκές real estate. Αυτή είναι η Μύκονος των τελευταίων δεκαπέντε-είκοσι χρόνων: εγχώρια ανακυκλούμενη μπίζνα χωρίς προοπτική, από τη μια τσέπη στην άλλη του ίδιου παντελονιού, κι αυτή η μπίζνα δεν «βγαίνει» χωρίς υπερβάσεις, χωρίς τέντωμα των ορίων, χωρίς παρανομία. Σε αυτό καθρεφτίζεται η Ελλάδα.

Οταν θα πάτε στη Μύκονο, επιλέξτε να αποβιβαστείτε νύχτα, στο περίπου λιμάνι του Τούρλου. Θα τα δείτε όλα: πάμφωτα κρουαζιερόπλοια, σκόνη, κομφούζιο, μαχητικά Χάμερ, μπαγκάζια σεΐχηδων, κοπάδια ξενοδοχειακά λεωφορεία, θηρευτές πελατών, χαωμένους λιμενικούς, συμφόρηση, καμία σηματοδότηση, κανένα υπόστεγο, κανένα κρατικό σταθμό. Ενα τράνζιτο, μεταβατικός χώρος για το αλλού. Τράνζιτο για το ξέσκισμα. Enjoy!

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_24/08/2008_282240


19 comments:

WAIT.........ER said...

Δηλαδη πρωτη φορα το εμαθες αυτο; Ημαλλον οταν εκανες διακοπες αρχοντα δεν σε επαιρναν εσενα τα βολια ενεκατου κυρους....
Αυτο πουλαμε SEX DRUCS KAI TSIFTETELIσε οποιον δεν αρεσει μη πατηση το ποδι του.
Οσο για το αυστραλεζακι ηταν απλως παραπλευρη απωλεια,εδω στο στρατο απο το 2001 εχουμε 80 νεκρους.
Και ενα στη Μυκονο χαλασε τη πιτα;;
Νεοελληνες εμεις θα σας φτιαχνουμε θα σας τα παιρνουμε και αν δεν σας αρεσει take to poulo paramasxala και αντε με τα κουβαδακια σας σε αλλη παραλια.
Ο σερβιτορος!!!!

Anonymous said...

@wait......er

Ektos apo to paratsoukli sou exeis tipota allo sovaro na peis meta ap' aftous tous evdaimonismous tous opoious prothyma prosipografeis ws gnisios kai anegkefalos Neoellin?
Ti na sou pw? Apo kati tetoious koitame na apallagoume s' afti ti xwra kai ...''argie na'rthei ekeini i mera''!
Pou eisai? Oute kan na pianeis sto stoma sou afto to peristatiko me to paidi apo tin Aυστραλια. Εisai poly mikromyalos yia na to sxoliaseis. Ama teleiwseis to dimotiko ela kai grapse ti gnomi sou....
A, kai yia na mi to xehasw,amorfwte,fasista
''servitore tis kakias wras'', den einai
''SEX,DRUCS'' einai ....''drugs''! Afta kai pare esy ta
sk...kouvadakia sou na pas ESY se kammia alli paralia, parea me ta fasistoeidi sou pou to IQ tous tairiazei apolyta me to deikti noimosynis twn axivadwn!

The truth is out there

WAIT.......ER said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

@wait....er

I anonymia itan pou se peiraxe, karavlaxe? Oute ti koka sou thelw oute to fredo sou , oute ti fatsa sou exw orexi na vlepw yiati den pigainw stin Ellada. Oute zwgrafisti den ti thelw, pia, etsi opws ti katantisate eseis ta amorfwta kyverno-fasistakia tou kerata! Oso yia ta Ellinika mou kai etsi (Greeklish)einai apeirws kalytera apo ta dika sou, pou oute to rima ''milas'' den xereis pws grafetai re kakomoire(akou ''μειλας''!)Mallon meidias ennoeis!?
A, kai to spoudaiotero, ta Ellinika rimata synithws vlastari mou teleiwnoun se ''ω'' oxi se ''o''!(Akou να σου ...σερβιρο!)Me pethanes me tis kotsanes sou, re esy! Otan pigaines yia triti fora stin A' dimotikou egw teleiwna to didaktoriko mou, ilithie, katalaves?
Oso yia ta @@ ta afinw na ta piaseis esy, pou mono afta pianeis, xronia twra,me tous allous ilithious kollitous sou kai me ta myala pou se dernoun, fasista! Pou eisai
anoixe kai kanena vivlio, de...dagkwnoun,''exypne''!

Nikos

Wait.....er said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Ελλάδα ίσον μαφία.
Τους βλέπω τους ελλαδάρηδες όταν κυκλοφορώ, σχεδόν όλοι τους έχουν αυτό το ξεφτιλέ, μαφιόζικο υφάκι του σερβιτόρου. Ελλάς η χώρα της ευκαιρίας, όπου ακόμα και ο πρώην αποτυχημένος βοσκός μπορεί σε μια νύχτα να μεταμορφωθεί σε μεγάλο μαμιά και να παίρνει αποφάσεις για τις ζωές των άλλων. Ευτυχώς έχω λάβει τα μέτρα μου, την κάνω οσονούπω :D
υ.α.

Anonymous said...

@servitore tou k..ou

Kai gnwmi exw kai morfwsi yia na ti kanw opou thelw.Esy eisai pou exeis provlima, talaipwre.
Kati tetoia fasistoeidi san kai esena ta exw x....a! Oso yia ti ...kwloskopisi tin afinw yia esena, pou eisai kai ''doktor'' s' afto ton tomea, ap o,ti fainetai!


@u.a

I parea me tous mafiozous pou aneferes fysika kai den mou aresei katholou, oute omws me allous pou exoun ena ''yfaki'' san na einai dithen kalyteroi apo tous mafiozous, alla i ''glwssa'' tous einai mia apo ta idia, dystyxws!

Kimwnas

open-eyed-dreamer said...

Αρχικά νόμιζα ότι ο φίλος σερβιτόρος ειρωνευόταν. Ναι, φίλε, αυτή είναι η Ελλάδα, όπως είχε πει και ο Σημίτης μετά το ναυάγιο του Σάμινα. Αυτή είναι η Ελλάδα του fredo, του life style και της θορυβώδους εξάτμισης στο αμάξι.

Αλλά υπάρχουν κάποιοι, είτε κατοικούν στη χώρα είτε τους έδιωξε (μετανάστες δηλαδή), και δεν είναι λίγοι, πίστεψέ με, που δε τη γουστάρουν έτσι όπως είναι. Απλώς παραμένουν ακόμη στο περιθώριο, δεν έχουν σχηματίσει την κρίσιμη μάζα που θα την αλλάξει τη χώρα.

Κατά τα άλλα χαρακτηρισμοί όπως 'φασίστες' κτλ. δεν ταιριάζουν σε αυτό το blog. Αν θέλετε να κάνετε συζήτηση με επιχειρήματα είστε ευπρόσδεκτοι. Διαφορετικά, το μόνο έργο που επιτελείτε είναι να υπενθυμίζετε και στους υπόλοιπους το μεγάλο έλλειμμα καλλιέργειας, και κυρίως αξιοπρέπειας, σε αυτή τη χώρα.

Anonymous said...

@ Anonymous
Η γλώσσα που χρησιμοποιώ είναι αντιληπτή από τους μαφιόζους και γω θέλω να με καταλαβαίνουν.

@ open-eyed-dreamer
Όπως παντού έτσι και στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρέσεις που μπορούν να σχηματίσουν την κρίσιμη μάζα.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είναι απελπιστικά σπάνιες οι εξαιρέσεις εν Ελλάδι.

υ.α.
(μου φαίνεται πρέπει να το αλλάξω το υ.α. και να το κάνω.Ι.Χ.)

wait....er said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

U.A & (palloukari) servitore tis kakias wras

Eisaste kai oi dyo oi pio kataptystoi typoi tis Ellin. Epikrateias. An einai yia ena logo pou efyga einai yia na glytwsw apo kati xamenous san kai esas! Eiste me liga logia o xeiroteros efialtis tis Elladas, i óla osa prepei na APOFEVGEI kaneis stin Ellada! Eftyxws pou efyga kai den xreiazetai na exw pare-dwse me ilithious!

Y.A/IX i opws alliws thes na se lene, palloukari mou, eisai kai esy yia ta panigiria me ta myala pou se dernoun. An ta katafereis ESY sto exwteriko, re vlamene, egw tha faw to skoufo mou, loser tou kerata!

Kimwnas

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
wait......er said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Παίδες και οι δυό σας, είστε απλά κομπλεξικοί.
Έχετε κόμπλεξ με την "επιτυχία" (νεοέλληνες γαρ), έχετε κόμπλεξ με τους ξένους, έχετε κόμπλεξ με τον τίτλο του πατέρα, γενικά έχετε κόμπλεξ και θέλετε να τα καλύπτετε με τους τίτλους σας.
Να τους χαίρεστε τους τίτλους σας, είμαι σίγουρος ότι δουλέψατε "σκληρά" για να τους αποκτήσετε.
Αλλά δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα. Ζούμε στην ενωμένη Ευρώπη, έχω δει άτομα χωρίς στον ήλιο μοίρα που πήγαν Αγγλία και έβγαλαν άκρη. Δεν λέω ότι πλούτισαν, αλλά έγιναν άνθρωποι.
Τώρα όσον αφορά για τους σημερινούς 50άρηδες και 60άρηδες εν Ελλάδι, αυτοί θα πάρουν αυτό που τους αξίζει και αυτό δεν αλλάζει ο κόσμος να χαλάσει, χε, χε, χε.

υ.α. ή Ι.Χ.

Anonymous said...

@u.a /I.X
kai servitore tou.k..ou,i
opws d....o sas lene kai sas kai olous tous allous vlamenous pou arxisan teleftaia na grafoun me to gnwsto komplexiko stylaki tis amorfwsias kai tou wx-aderfismou, pou den tairiazei katholou ma katholou, edw!
Den exete kammia douleia sto site, afou den eiste metanastes kai oute vevaia grafete pote yia ta zitoumena themata.
Koitate na to paixete exypnoi kai ekei einai to provlima, afou DEN eiste!
Exete ta myria xilia komplex katwterotitas kai eiste kai oi dyo apo tous pio varetous typous tis epikrateias.Tha xanapw oti den xreiazetai na mas afinete sxolia edw yiati den einai kalodexoumena.
Akrivws opws kai oi nazí miseite kai eseis tous pantes kai ta panta! O enas apo sas exei provlima me tous 'pateres'! Poios sas eipe, re ilithioi oti eimai pateras? Kai o allos exei provlima me tous ilikiwmenous stin Ellada. Oute afto eimai, vre vlaka! Otan kammia fora megalwsete kai yinete
ANTHRWPOI tote isws na sas epitrepsoun se kanena allo site na symmetexete, komplexikoi ilithioi kai oi dyo sas!

Kimwnas

Nemo said...

Xμμμμ σαν πολυ βρισιμο εχει πεσει στα τελευταια ποστ και δεν ειναι καλο σημαδι.
Τελος παντων...Lets hope that this will end here!!!
@Wait...er: Θελω να ελπιζω οτι απλα προσπαθεις να κανεις την πλακα σου και να πικαρεις τους αλλους εδαμε και δεν πιστευεις αυτα που λες (τουλαχιστον τα περισσοτερα). Γιατι αν πραγματικα τα εννοεις τοτε να σε χαιρονται αυτοι που σε εχουν παλικαρι μου...Δεν νομιζω οτι μπορεις εσυ ή κανενας αλλος να επιλεξει την πορεια που ακολουθει ο καθενας απο εμας. Το να βριζεις και να πετας χυδαιοτητες πισω απο την ανωνυμια σου δεν σε τιμα.Ααα Οσο για την αφιερωση με τον Νιονιο, αυτος καλα τα λεει my friend το θεμα ειναι ποιος τον ακουει!!!
@Υ.Α or I.X οr whatever, mate προσπαθησε να εισαι λιγο ποιο ευπρεπης στα σχολια σου και να μην τα χωνεις στους παντες και τα παντα...Αν διαβασα καλα ετοιμαζεσαι να πας εξω και συ. Αν θες πληροφοριες χαρα μας να σε βοηθησουμε. Τωρα αν απλα μπαινεις για να βριζεις τοτε....υγεια!!!
Thanks,
Nemo (or else Fanis)
Respect people...respect!!!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Wait.....er said...
This comment has been removed by a blog administrator.